becurile se pot colecta selectiv in mod responsabil in spatii special amenajate. Exemple de asemenea spatii sunt Colturile Verzi sau containerele speciale puse la dispozitia companiilor de catre Asociatia Recolamp.
Ideal ar fi ca oamenii sa aduca la aceste centre de colectare becul intreg, nespart. In acest fel, deseurile de surse de lumina pot trece printr-un proces de reciclare eficient si corect. Reciclarea becurilor economice si a tuburilor de neon se poate face in doua moduri, in functie de tipul de sursa de lumina – reciclare automatizata sau manuala.
In cazul becurilor folosite la iluminatul exterior, de exemplu, reciclarea se poate face manual. Concret, sticla este sparta cu un ciocan special si separata de partea metalica, iar capsula luminescenta este depusa in gropi conforme, nemaiputand fi utilizata. Este foarte important, insa, ca aceasta parte din bec sa fie depozitata corespunzator pentru ca daca ajunge direct in sol, polueaza. Pe de alta parte, sticla si metalul rezultate de la aceste tipuri de becuri intra intr-un nou circuit de productie, impiedicand utilizarea de noi resurse naturale..
In ceea ce priveste becurile economice si tuburile fluorescente (neoanele), acestea pot fi reciclate doar in instalatii speciale. Pe aceste linii automatizate, neoanele (toate de aceeasi dimensiune) trec prin mai multe etape: in prima faza, capetele de metal sunt inlaturate (prin taiere), Apoi, sticla este curatata de praful fluorescent. Totusi, trebuie mentionat faptul ca acest tip de sticla nu poate fi complet decontaminata, astfel ca nu poate fi utilizata decat la producerea de alte noi surse de lumina. economice..
Intregul proces de colectare si reciclare a becurilor si neoanelor este extrem de costisitor. In plus, deseurile de surse de lumina nu au valoare economica la finalul vietii (ca in cazul frigiderelor, masinilor de spalat, etc.) pentru ca a implica in mare parte doua materiale care au un cost foarte ieftin pe piata resurselor brute: sticla si metalul. Practic, este mai ieftin sa folosesti in productie sticla 100% noua decat cea reciclata.
In acest context, pentru ca nu exista interesul economic in a organiza un business care sa faca profit de pe urma reciclarii becurilor, Uniunea Europeana a stabilit tinte clare prin Directivele sale, tinand cont de potentialul nociv al acestui tip deseu. Trebuie insa subliniat aici ca, un bec contine o cantitate infima de mercur, de exemplu. Daca unul singur se sparge sau nu este reciclat, nu reprezinta nici un pericol. Pericolul vine cand vorbim de sute de becuri, de tone intregi ce nu sunt colectate selectiv, nu ajung la reciclatori autorizati, ci in gropi de gunoi de unde polueaza solul si panza freatica.
Asadar, planeta are nevoie ca fiecare dintre noi sa se comporte responsabil cu deseurile pe care le genereaza si sa se ingrijeasca de fiecare in parte, sa ajunga acolo unde poate fi reutilizat si neutralizat, in cazul in care este nociv pentru mediu. Astfel, nu uitati, locul becurilor si neoanelor arse este la Coltul Verde!