Similar s-a intamplat si cu celalate semne. Alte conexiuni posibil sa se fi facut din cu totul alte rationamente cum ar fi de exemplu, cel agrar - Luna Plina din Fecioara, sa-i fi facut pe babilonieni sa stie clar ca la acel moment recoltele incepeau sa se coaca si ca la urmatoarea Luna Plina vor trece la seceris. Patrunzand pe terenul intunecat al Inconstientului, este posibil ca unii matematicieni sa fi numit semnele pur si simplu cu ce le-a venit in minte, pentru ca trebuiau sa o faca si nu pentru ca i-ar fi sugerat cineva ceva, ci pentru ca intuitia i-a spus sa o dea acea denumire, nu privea semnul ca pe o ananlogie cu o constelatie ci, modul cel mai semnificativ a fost ca l-a corelat cu un mit.
Insula Cos, leaganul astrologiei elene
Astronomul-astrolog a dobandit usor, usor, mai multe cunoștințe despre planete și a inceput nu se mai orienteze doar dupa eclipse, sa spunem, ci sa urmareasca mai atent modul in care planetele se misca pe cer – au sesizat uneori ca acestea au miscari ezitante, ca alteori apar doar ca sa se mearga parca inapoi, in timp ce alta data pareau sa se intalneasca, asa ca pe baza acestor observatii s-a nascut... Numarul.
Evolutia astrologiei spre stiinta
Zodiacul se pare ca a existat inca din, aproximativ, anul 1000 i.Hr. chiar daca nu in forma pe care o cunoastem astazi. Zodiacul avea optsprezece semne si era inca in uz intre secolul 3 i.Hr. Nu stim cu certitudine cand a aparut zodiacul cu douasprezece semne, tot ce se poate spune este ca a aparut, prin sedimentare si segregare a observatiilor, foarte incet si nesigur, si chiar si mai tarziu de inceputul erei crestine, zodiacul era diferit de ceea ce stim noi astazi. Cert este ca in Orientul apropiat, primele informatii pe care le avem sunt o serie de fraze cu caracter astrologic care am putea spune ca intrunesc toate conditiile ca sa fie similare unei predictii de aceasta natura.
Primele clasificari clare din astrologie
De asemenea, conceptul de an, introdus de chaldeeni si asirieni, preluat apoi si de babilonieni, a fost o idee foarte buna, ca dovada ca folosim calendarul si in prezent. Ideea este ca, s-a observat deplasarea planetei dintr-un anumit punct, sa spunem de la 0 grade Berbec, si s-au notat cu strictetie, zilele pana cand planeta respectiva a revenit din punctul din care a plecat. Asa s-a ajuns la notiunea de an, ca masura a timpului.
Se stie ca la inceput zodiacul babilonian a avut optsprezece constelații: zece din cele douasprezece sunt folosite in continuare si astazi; celelalte erau Pleiadele, Hyades, Orion, Perseu, Auriga, Praesepe si Pestele de sud si de nord. Acestea sunt descrise in comprimatele de lut din bibliotecile regale ale Asiriei, drept "constelatii, care stau in calea Lunii, si in regiunea din care lunile trec lunar, si pe care le atinge."
Fiecare era a omenirii dureaza putin sub 2600 ani (exista, desigur, o conexiune si cu Precesia Equinoxului). Era Taurului se presupune ca a inceput in anul 4139 i.Hr., Era Berbecului, in aproximativ 1953 i.Hr., Era Pestilor undeva prin anul 220 d.Hr si Era Varsatorului va debuta in, aproximativ, anul 2375. Aceste date sunt, desigur, extrem de aproximative, nimeni nu stie cand va incepe Era Varsatorului - este posibil ca acest lucru sa se fi produs deja si spun asta deoarece unii astrologi, ca si istoricii, susțin ca trecerea de la o era la alta, dureaza probabil, cateva secole.
Debutul Erei Berbecului a fost corelata cu ascensiunea zeului Amon Ra, care era in apogeul puterii sale in Egipt, crestinismul a fost reprezentat in primii sai ani de imaginea unui peste atat de des regasita in catacombele romane si a inceput sa se raspandeasca in intreaga lume in secolul al doilea, cand se spune ca a inceput Era Pestilor s.a.
Dar ceea ce se practica astrologia si in afara Orientul Mijlociu? Vom vedea in materialul urmator.