Am ale sa merg in Dubai pentru ca nu seamana cu nici un alt loc de pe pamant anul trecut de Revelion. Sa mergi in Dubai de unul singur e aproape o nebunie si am ales sa merg cu un grup deja format. A fost alegerea ideala pentru mine. Nu exagerez cu nimic daca spun ca sunt atatea de vazut si de facut ca nu mi-ar fi fost de ajuns nici cateva saptamani bune. Am stat in Dubai 4 zile si fiecare zi a fost o revelatie.
Zborurile catre Dubai nu sunt foarte dese si de regula sunt programate noaptea, pentru ca este o calatorie destul de lunga si destul de obositoare. In momentul in care am pus piciorul in Dubai am inteles ce inseamna sa fii „Vizionar”. A fost momentul in care am realizat ca era destinatia ideala pentru mine- este locul ideal pentru cei fideli convingerii ca ”nimic nu este imposibil”, este locul „invingatorilor si luptatorilor”.
Prima zi in Dubai
Prima zi in Dubai a debutat la ora 13.00 (ora locala) cu un „Lunch on the Dhow” in golful Dubaiului, unde impreuna cu grupul cu care eram am fost martora dezvoltarii la scara impresionanta a orasului. Spectatori ai arhitecturii traditionale si regionale, a caselor cu turnuri de vant aflate la gura Golfului (zona istorica), pe masura ce inaintam eram martorii transformarii orasului intr-o zona ultramoderna, cu arhitectura de ultima ora, moderna, reprezentata de cladiri iluminate, distincte si remarcabile, care iti taie respiratia.
A doua zi in Dubai
Ora 8.30 –2 autocare ne asteaptau in fata hotelului, pentru ca, conform programului, trebuia sa mergem la Abu Dhabi, capitala Emiratelor. In drum spre Abu Dhabi am avut timp sa admiram arhitectura fascinanta a Dubaiului si sa aflam povestea orasului si a locuitorilor sai. Acum 15 ani zona era una toropita de soare, o zona desertica. Azi Dubaiul este orasul inventiilor arhitecturale, un mare santier; se construieste enorm, repede si bine. Blocuri de locuinte, cladiri impresionante apar la tot pasul si, in ciuda aparentelor, preturile sunt extrem de mari. Dubaiul este unul dintre cele mai scumpe orase de lume. Pretul unui apartament de 86 mp intr-unul din zgarie-norii de 82 de etaje din imediata apropiere a plajei poate ajunge la 480.000 euro.
Am ramas fascinata de cea mai inalta cladire din lume- Burj Dubai- avea atunci 600 de metri si 160 de etaje si la care inca se construia, cu o viteza de 1 etaj pe saptamana; se estimeaza ca va avea 800 m si 180 de etaje.
Am continuat turul orasului Abu Dhabi cu cea mai recent deschisa moschee denumita ‘’Seik Zayed Bin Sultan Al Nahyan’’, după numele fondatorului decedat al Emiratelor Arabe Unite. Pentru a intra in moschee femeile au fost nevoite sa-si acopere capul, umerii, bratele si picioarele, iar in acest scop am imprumutat la fata locului asa-numitele abayas (piese de imbracaminte islamica, purtate de femeile musulmane si care acopera cea mai mare parte a corpului si pielii). Moscheea are o cupola de 70 de metri inaltime, cel mai mare covor de rugaciune si cel mai mare candelabru din lume si poate primi un total de 40.000 de credinciosi.
Locuitorii Dubaiului (doar 10% din populatia actuala a orasului) sunt destul de traditionalisiti si pastreaza religia islamica asa cum au mostenit-o de la stramosii lor; religia constituie fundamentul vietii sociale(de cel putin 5 ori pe zi se aude, in orice parte a Dubaiului, chemarea la rugaciune). Nativii Dubaiului se diferentiaza prin vesmintele specifice: barbatii poarta o haina lunga si alba numita kandura, iar pe cap o panza alba sau cadrilata, tinuta de un cerculet. Acestea sunt gutra si mislah. Femeile au o haina neagra dintr-un material usor, cu maneci lungi - abaya - si un voal pe cap - sheyla, ce ar trebui sa le acopere intreg parul, astfel incat doar fata sa fie vizibila. De ce doar 2 culori definesc garderoba locuitorilor din Dubai? De ce alb si negru? Inainte sa descopere petrolul , locuitorii din Dubai erau extrem de saraci si nu isi permiteau sa cumpere decat aceste 2 nunate de material, care erau cele mai ieftine. Si pentru ca barbatii erau cei care trebuiau sa faca fata temperaturilor de peste 40° C si desertului arid, atunci ei au ales haine albe, sa ii fereasca de caldurile infernale, iar pentru ca femeile stateau in casa sa aiba grija de copii, au ales sa poarte negru. Cele doua culori au devenit astfel simbolul lor si traditia cu care se mandresc si pe care o respecta si azi.Pranzul la Hilton si panorama incredibila asupra orasului si a insulei artificiale Lulu din Abu Dhabi (de la etajul 31) ne-au oferit momente unice.
Am incheiat ziua cu cina la Aburj Al Arab- minunea arhitectonica a lumii moderne, singurul hotel de 7 stele din lume, amplasat pe o insula artificiala, la 280 metri distanta de plaja Jumeirah din Dubai. Ca si forma, constructia imita o ambarcatiune tipic araba, cu vele, numita dhow, intre cele doua laturi, simbolizand velele, desfasurandu-se un atrium imens de 180 metri inaltime. Arhitectura exterioara iti taie respiratia si iti da impresia ca mai frumos de atat nu poate sa fie, in timp ce interiorul este un mixaj luxos de stiluri occidentale si orientale. Burj Al Arab se mandreste cu 8.000 metri patrati acoperiti cu fotţe de aur de 22 de carate si 24.000 metri patrati de marmura!
A treia zi in Dubai
Cea mai spectaculoasa atractie pe care Dubaiul o ofera potentialilor investitori sau imigranti este inexistenta taxelor si impozitelor pe profit. Nu exista nici un fel de restrictii cu privire la transferarea valutei in afara tarii. De accea ziua a treia am dedicat-o cumparaturilor. Am ales pentru asta Emirates Mall, unul dintre cele mai noi megamall-uri din Dubai, un mamut de 223 000 m², cu o partie de schi in interior. Mostra de creativitate, cand intri in Emirates Mall ai impresia ca pasesti intr-o alta lume a abundentei, magazine cu muzica stridenta, cafenele si restaurante si o imensa fereastra din sticla cu o partie de schiuri in spate. Nimic nu se compara cu senzatia de a schia in mijlocul desertului.
Considerat pe drept paradis la shoppingului, nu puteam sa trecem prin Dubai si sa nu ajungem la Gold Souq- cea mai mare piata de aur din lume sau sa nu profitam de piata de textile sau piata cu mirodenii. Bazarurile si pietele sunt un excelent prilej de a face cumparaturi din cele mai diverse.
Intre doua sesiuni de cumparaturi am luat cina la un restaurant traditional (unul dintre putinele restaurante frecventate de putiniilocalnici din Dubai).
Ziua s-a incheiat la restaurantul cu specific libanez Kan Zaman.
A patra zi in Dubai
O calatorie in Dubai ar fi fost incompleta fara un safari in Desert. Asa ca am lasat la final aceasta experienta unica. La plecarea cu cele 11 Jeep-uri in Safari plutea in aer regretul ca era ultima zi, dar puteai sa simti si entuziasmul pentru inca o experienta unica in minunatul Dubai. In timpul acestui tur cu jeep-urile printre dune de nisip de diferite inaltimi, senzatiile au fost la cote maxime. In oaza naturala, un asezamant de cinci stele cu iz traditional arab, am avut ocazia sa facem o plimbare pe camile, sa incercam o shisha , sa facem surf pe nisip; tatuajele cu henna ne-au lasat tuturor o aminitire de cateva zile. Aici am vazut unul dintre cele mai frumoase apusuri- soarele devine rosu aprins pana la mov. Atmosfera mirifica a fost completata de muzica orientala si dansatoarea care ne-a intregit senzatia de vis.
Ziua s-a incheiat in aeroportul din Dubai, unde am fost captivati de ultimele cumparaturi si ne pregateam cu inima stransa sa ne intoarcem la 0 grade C in Bucuresti.