Aşadar, opreşte-te, respiră adânc şi curăţă-ţi mintea, pentru că doar aşa poţi distinge binele de rău.
Pentru a avea mintea luminată şi pentru a lua cele mai bune decizii, există 3 elemente puternice ale filozofiei budiste cunoscute drept "Adevăruri Nobile", împreună cu sfaturile pe care le poţi adapta în funcţie de fiecare zi în parte.
DUKKHA: Viaţa este dureroasă şi poate provoca suferinţă
Mulţi oameni ar putea spune că budismul este pesimist sau negativ. Asta pentru că unul dintre Adevărurile Nobile este tradus "Viaţa este suferinţă". De fapt, ceea ce vrea să ne transmită această sintagmă este că nu facem decât să atragem mai mult rău în vieţile noastre prin încercarea de a evita sau de a suprima emoţiile dificile.
Da, vieţile noastre sunt presărate cu sentimente neplăcute: pierderi, tristeţe, obosală, plictiseală, anxietate, dar dacă ne ataşăm sau ne legăm de aşteptări, lucruri materiale şi pricipii, nu facem decât să înrăutăţim lucrurile şi să apară frustrarea, dezamăgirea sau alte forme de durere. Aşadar, în loc să ne temem de lucrurile cărora le căutăm rezolvare, putem pur şi simplu să ne recunoaştem suferinţa.
» Cum putem folosi această credinţă zi de zi:
Încearcă să nu te agăţi de ideea că suferi. Acceptă faptul că moartea, îmbătrânirea, boala, suferinţa şi pierderea fac parte din viaţa ta. Experimentează acceptarea împotriva certurilor. Încetează să te mai ataşezi de ideea că ar trebui să fie uşor şi nedureros, atât emoţional, cât şi psihic.
Aceasta este o neînţelegere creată de modă, frumuseţe şi industria farmaceutică. Boala, despărţirea, pierderea, dezamăgirea şi frustrarea sunt părţi ale vieţii care pot fi atenuate experimentând "non-ataşamentul". Încearcă să îmbrăţişezi imperfecţiunea, să nu mai crezi că lucrurile în viaţă trebuie să se întâmple într-un anume fel. Deschide-ţi inima la incertitudini!
ANITYA: Viaţa este într-un continuu flux
Anitya sau "impermanenţa" înseamnă că viaţa este cunoscută ca un continuu flux. Nu vom putea accesa niciodată un moment ce a trecut şi nici nu îl putem replica. Pe măsură ce zilele trec, celulele noastre sunt diferite, gândurile ni se dezvoltă, temperatura şi calitatea aerului se schimbă. Tot ce avem în jur se schimbă permanent.
Când te simţi incomod, conceptul de impermanenţă poate fi, paradoxal, mângâietor. Cu alte cuvinte: dacă nimic nu este permanent, ştim că durerea va trece. Dar atunci când aşteptăm bucuria, ideea de impermanenţă poate induce sau provoca o frică incredibilă.
Dacă acceptăm ideea de impermanenţă, ne putem simţi cu adevărat liberi. În vest, la aproximativ 100 de ani de când Buddha şi-a exprimat această idee, filozoful grec Heraclitus a subliniat încă o dată acest lucru spunând: "Nu poţi călca niciodată în acelaşi râu de două ori." Tot ceea ce avem este prezentul!
» Cum putem folosi asta în viaţa de zi cu zi:
Celebrează ideea de schimbare. Acceptă faptul că totul se află în continuă schimbare. Este uimitor numai dacă te gândeşti la asta. Chiar dacă ideea de impermanenţă ar putea părea înfricoşătoare, aceasta ne ajută să apreciem tot ceea ce suntem sau experimentăm în prezent: relaţiile, corpul, starea de spirit, sănătatea, vremea, pantofii preferaţi, locurile de muncă, tinereţea, mintea pe care o avem. Aşadar, savurează fiecare moment şi ţine minte că totul va trece la un moment dat.
ANATMA: Sinele este în continuă schimbare
Budismul pretinde că nu există un "sine" stabil. În linie cu Anitya, celulele noastre, memoria, gândurile şi poveştile noastre, toate ne construiesc identitatea, motiv pentru care sinele se schimba în timp.
Desigur, cu toţii avem personalităţi, avem nume şi locuri de muncă şi alte titluri cu care ne identificăm, pentru a fi noi.
Totuşi, ideea unui sine constant este o altă poveste pe care cultura budistă ne-o spune. Este o poveste pe care noi o putem schimba, astfel încât trebuie să acceptăm ideea că fiecare dintre noi ne putem schimba în orice moment şi în orice loc. Aşa cum spune învăţătorul Thich Nhat Hanh: "Mulţumită impermanenţei, totul este posibil."
» Cum putem folosi acest lucru în viaţa de zi cu zi:
În loc să ne concentrăm pe găsirea sinelui, ar trebui să ne concentrăm pe crearea unui sine pe care ni-l dorim. Este posibil ca fiecare dintre noi să fim şi să ne simţim diferit azi faţă de ieri. Dacă eşti deprimată astăzi, nu înseamnă că trebuie să fii la fel pentru totdeauna. Îi putem ierta pe ceilalţi şi ne putem ierta pe noi.
Odată ce vom da drumul ideii sinelui constant, ne putem odihni şi ne putem simţi confortabil în prezent. În fiecare moment, fiecare dintre noi suntem NOI.