Ce ar insemna asta?
Este foarte important sa nu ne neglijam pe noi insine, refugiindu-ne in spatele rolului de parinte "ca si cum doar aceasta menire ne-a mai ramas pe pamant". Nevoile de femeie sau de barbat ne pot ajunge din urma, cerandu-se satisfacute. Acest lucru poate fi sau nu constientizat de persoanele in cauza. Adesea manifestarile, frustrarea sunt puse pe seama altor lucruri (oboseala, stress, lipsa banilor, "obraznicia" copiilor etc).
Constientizarea si asumarea acestor nevoi tine de fiecare in parte, de capacitatea de auto-analiza, auto-cunoastere si iubire de sine. Si este o "problemtica" a adultilor neimpartasita de copil. Amintiti-va ca pentru ei sunteti TATA sau MAMA, mai putin sau chiar deloc barbat sau femeie. Asa se poate explica de exemplu reactia de respingere (repulsie chiar) a copilului fata de erotismul din viata parintilor.
Odata asumata nevoia, odata gasit partenerul, ar fi bine sa stiti cateva lucruri vis a vis de posibilele reactii pe care le poate avea copilul dumneavoastra fata de "noul parinte". Astfel puteti preintampina anumite complicatii putand intui, anticipa si chiar intelege mai bine reactiile copilului dumneavoastra.
* Cand noul parinte este tata, pot aparea urmatoarele atitudini:
* Copilul poate manifesta antipatie fata de noul intrus
* Copilul poate fi rezervat, distant cu adultul
* Copilul poate fi gata sa accepte noul membru al familiei
* Copilul poate intelege cine este noul venit (mai ales in cazul copiilor de varsta mai mare si mai mature afectiv)
Antipatia se poate naste fie din frica de a nu pierde afectiunea si atentia pe care i-o acorda mama (apare competitia), fie din faptul ca nu il place pe adult sau din faptul ca il compara pe acesta cu tatal biologic de care este inca atasat (concurenta sau comparatie).
Sfatul este de a nu incerca sa fortati copilul in a-l accepta brusc pe noul parinte sau de a-l obliga sa-l recunoasca pe acesta ca tata impotriva vointei si sentimentelor lui, familiarizarea cu acesta este obligatoriu sa se faca gradat, iar impunerea de reguli se va face dupa ce exista atasamentul copilului fata de tatal vitreg. Este nevoie de rabdare, multa intelegere, maturitate afectiva, intelepciune si iubire neconditionata din partea adultilor. Legat de tendinta copilului de a face comparatie, este util sa nu incurajam acest lucru prin atitudine si comportament.
Rezerva se poate naste din teama de necunoscut, timiditate. Adesea acest comportament distant este insotit de dorinta nemanifesta direct (decat la nivel de intentie, orientarea facandu-se gradat, in ritmul propriu copilului d-voastra). Pe masura ce copilul se va apropia si se va convinge ca adultul este cumsecade, distantarea dispare de la sine. Copii se dovedesc foarte afectuosi si deschisi insa in ritm si proportii variate, tipice fiecaruia dintre ei.
Sfat: nu il fortati pe copil sa se adapteze el la noua viata de familie, apropiati-va de el, explicati-i pe intelesul lui si ajutati-l astfel sa inteleaga si sa isi explice noua conjunctura.
Acceptarea noului venit ca tata are loc in special la o varsta la care copilul nu are inca o imagine paterna constituita.
Sfat: este foarte important intr-o astfel de etapa de dezvoltare a copilului regulile sa fie clare, interactiunea cu tatal biologic sa fie constanta, intr-un program fix, clar pentru a se evita eventualele confuzii.
Este de asemenea foarte importanta in aceasta perioada ca ambii parinti biologici sa dea dovada de maturitate afectiva in relatia cu copilul lor (dar si cu noi parteneri de viata ai acestora) - fara certuri, rautati, acuze, incriminari etc.
Intelegerea
Uneori ai spune "cu cat copilul este mai mare cu atat intelege mai bine si mai repede". In multe din cazuri poate fi adevarat, insa exista si exceptii, prin urmare ca parinte este bine sa fiti deschisi la orice.
Ce se intampla de fapt? Copilul dumneavoastra intelege ca adultul nou venit este in primul rand sotul mamei si in al doilea rand tatal sau.
Observatie: pot aparea probleme in ceea ce priveste autoritatea si regulile.
Sfaturi: egocentricitatea unui adolescent sau a adultului tanar poate crea multe surprize. Fiti rezervati in ceea ce priveste asteptarile tocmai pentru a va asigura de maxima receptivitate si flexibilitate fata de dificultatile de acomodare ce pot sa apara.
Este important ca si parinti sau ca nou parinte sa iti poti gestiona latura pulsionala pentru a castiga in obiectivitate. Orgoliile, nervii, razbunarile nu au ce cauta intre voi. Cel mai intelept "cedeaza" primul!