O sa incerc in randurile urmatoare sa redau cateva puncte de vedere care sa ajute in intelegerea momentului de dupa divort.
Din acest punct de vedere va propun sa faceti o diferenta intre legatura de cuplu si relatie de cuplu.
Divortul juridic se refera intotdeauna la relatie. Printr-o hotarare judecatoreasca se decide ca cei doi nu mai sunt intr-o relatie. Ca urmare, ei isi pot continua viata independent. Relatia este ceva manifestat, desfasurat in prezent. Are mereu o parte evidenta care presupune scopuri comune, interese separate si impreuna, activitati pe care cei doi le desfasoara si o anumita comunicare. Divortul stabileste ca aceste lucruri nu mai exista.
Intalnirile ulterioare ale celor doi pot sa fie in alte relatii decat cea de cuplu. Faptul ca aceste lucruri nu mai exista, este resimtit pozitiv sau negativ, placut sau neplacut de membrii cuplului. Aici putem sa vorbim de regrete, pareri de rau, dorinte, etc. Dar perspectiva pe care o avem este de realitate – de acceptare sau de negare a realitatii. Cand realitatea este acceptata, faptul ca relatia nu mai exista este acceptat cu usurinta. Dimpotriva, in conditii de negare a pierderii relatiei vorbim de o suferinta majora. Persoana se comporta ca si cum ar fi in relatie si desfasoara o activitate de urmarire, de interes major pentru celalalt ca si cand ar fi in relatie.
Cand vorbim despre legatura, vorbim despre ceea ce este psihic celalalt pentru propria persoana. Este o functionare preponderent inconstienta. Este vorba de fantasma care a fost pusa in fosta relatie. Aceasta legatura nu se destrama automat. Ea presupune ca o cantitate psihica de energie a fost investita in fosta relatie. Faptul ca un alt partener nu poate sa ajunga impreuna cu o persoana divortata ne poate face sa presupunem ca exista o legatura stransa care nu s-a ”dezlegat”. De regula, legatura este asociata cu o traire intensa si puternica care conduce la iubire si ura, la gelozie si atasament, la fantasme de devorare, pierdere, etc.
In acest context avem doua repere importante:
- Acceptarea realitatii divortului si pastrarea legaturii.
- Negarea realitatii divortului si pastrarea legaturii
- Negarea realitatii divortului si dezlegarea
- Acceptarea realitatii divortului si dezlegarea.
Situatiile traumatice care necesita multa continere si presupun multa suferinta sunt primele trei. Cea de-a patra este cea de dorit si care poate corespunde unui obiectiv terapeutic de exemplu. Dar modul in care functioneaza ca suferinta este diferit. Daca prima este de natura nevrotica, adica este o frustrare in care realitatea intra in contradictie cu dorinta si care este in anumite grade acceptabila si permite in viitor o functionare corespunzatoare, ea este o situatie frecventa.
Cand realitatea divortului este negata, suferinta devine majora iar comportamentul persoanei in cauza pare de neinteles. Cand este asociata cu pastrarea legaturii, aceasta are ca si consecinta retragerea intr-o lume iluzorie, intr-o lume proprie in care apare o respingere generala a celuilalt. Daca apare dezlegarea impreuna cu negarea realitatii divortului persoana are un comportament depresiv sau de limita in care sentimenul de abandon este dominant. Este o situatie care se apropie de cea a copilului abandonat de parinti care pare fara legaturi si punem banui o trauma majora.
Daca privim din aceasta perspectiva putem sa aflam cum este situatia unei persoane divortate. Sunt doua puncte de vedere pe care am incercat sa le redau succint.
Claudiu Ganciu
Psihoterapeut de orientare analitica
Centrul de Psihoterapie de Cuplu
0722 453 906
[email protected]