Una dintre cele mai importante reguli pe care femeile le au in minte mereu este sa se opreasca in timpul actului sexual daca simt durere. Sfatul specialistilor vine pentru a-l intari: "Indiferent daca crezi ca e de vina pozitia, slaba lubrefiere sau o alta cauza pe care nu o cunosti inca, e bine sa te opresti si sa incerci sa descoperi care este cauza. Daca nu iti dai seama, consulta un specialist care te poate ajuta sa treci peste aceasta problema". Iti poti relua viata sexuala in momentul in care nu mai simti durere in timpul actului sexual. Dar ce se intampla cu relatia de cuplu in acest timp?
M-a impresionat povestea unei tinere femei, poveste pe care ea a ales sa o impartaseasca cititoarelor de pe un forum. Pe scurt, o tanara recent casatorita a descoperit, dupa primele zile din luna de miere ca are dureri din ce in ce mai mari in timpul sexului. A pus totul pe seama energiei si entuziasmului de a se vedea in sfarsit casatoriti si plecati in luna de miere. Adevarul este ca in scurt timp cei doi au ajuns sa nu mai aiba relatii sexuale si dupa o buna perioada in care au fost purtati pe la toti medicii pe care i-au putut gasi - nu e nimic surprinzator in faptul ca fiecare medic le dadea un alt diagnostic, mergand de la infectii cronicizate la vaginism- si asa a ajuns un cuplu de tineri casatoriti sa nu aiba deloc viata sexuala, ci doar incercari finalizate in lacrimi, dupa cum povesteste tanara femeie. Sfaturile unui medic foarte bun i-au ajutat pe cei doi sa treaca peste dispareunie -se pare ca de asta suferea tanara- si sa se poata bucura de o viata sexuala satisfacatoare. Si, cu atat mai emotionant, pe acel forum i-au raspuns mai multe femei care trecusera prin episoade similare.
Cauzele durerilor din timpul sexului
Specialistii spun ca exista doua tipuri de dureri care pot aparea in timpul sexului: primare - direct responsabile pentru durere- si secundare, create chiar de catre durere in cazul in care actul sexual continua.
Una dintre cele mai des intalnite dureri este cea provocata de slaba lubrifiere. Solutiile la aceasta problema sunt fie sa asteptati ca si tu sa te exciti, fie sa folositi un lubrifiant pe baza de apa. Infectiile bacteriene reprezinta alte posibile cauze ale durerilor in timpul sexului. Acestea pot fi rezolvate cu o vizita la medic si un tratament cu antibiotice. Endometrioza, dar si unele boli cu transmitere sexuala pot sta si ele la baza durerii tale. Important este, oricare ar fi cauza, sa mergi si sa consulti un medic pentru a afla care este cel mai potrivit tratament.
Daca ai dureri in timpul actului sexual dar ai eliminat toate posibilele cauze de mai sus -cauze primare- ai putea suferi de vaginism, care este o cauza secundara tocmai pentru ca o durere initiala tratata te poate lasa cu acest reflex care duce la contractii involuntare si dureri atunci cand este vorba de penetrare. Ce ai putea face in acest caz? Ai putea incerca sa ceri ajutorul unui psihoterapeut, pentru a descoperi ce se ascunde in spatele acestui reflex involuntar.
Un factor important in tratarea oricarei afectiuni este partenerul si intelegerea pe care el o arata. Daca nu te intelege si, in cazuri mai rele, chiar te forteaza, ai putea avea, in viitor, probleme legate chiar de acest fapt si ai putea ajunge sa refuzi orice forma de intimitate cu acesta.
Voi ati trecut prin astfel de episoade? Care este experienta voastra in privinta durerilor din timpul actului sexual?