Ce este intuitia?
Dedesubtul gandirii logice, analitice se afla intuitia. Psihologii o definesc simplu drept o actiune pe care o facem fara nici o motivatie. In esenta, este sentimentul nostru cel mai natural, cel mai instinctiv. Unele texte filozofice spun ca intuitia este vocea interioara, mascata de ego si de temeri, insa sunt doua moduri diferite de a spune acelasi lucru. Oamenii care se bazeza pe intuitie dau exemplul cu avionul prabusit si al celor care au evitat acest zbor din instinct. Intelectualii care se opun intuitiei dau exemple de oameni care s-au ranit: cineva a simtit ca un autostopist este de incredere, insa a fost jefuit dupa ce s-a oferit sa-l duca la destinatie. Pentru multi psihologi conventionali, aceasta batalie se da intre emisferele creierului: intuitia este asociata cu emisfera dreapta iar gandirea logica cu emisfera stanga.
Astfel, dezbaterea pare ca s-a incheiat. Si cine este castigatorul? Nici unul. Calea de urmat este combinarea instinctelor cu rationalizarea si analiza situatiei.
Ghidul tau interior
Greseala pe care toti o facem este aceea de a confunda alte tipuri de sentimente cu intuitia. Totusi putem intelege acest lucru - intuitia vine sub forma de inspiratie, sentimente si banuieli. Dar exista si alte doua tipuri de sentimente de acest gen, numite "sintetic" si "natural", care de obicei sunt confundate cu intuitia. Putem spune ca multi oameni care au ajuns sa sufere au interpretat gresit sentimentele ca fiind intuitie.
Asa ca, pana cand vei invata sa-ti asculti intuitia, foloseste-te atat de inspiratie, cat si de logica. Si daca ajungi sa te intrebi daca ai reusit, atunci nu, nu ai reusit. Sentimentele sintetice si naturale au ca sursa ego-ul. Daca reusesi sa treci peste ego, poti sa ajungi identifici intuitia.
Sa ne gandim la un exemplu. Cand vezi ceva si iti place, te gandesti la acel lucru. Dar in loc sa cantaresti optiunile, astepti niste sentimente care sa te ghideze. Un sentiment de calm si bucurie te face sa il cumperi. Cateodata insa nu ai sentimente prea placute, ca de exemplu o apasare pe piept sau ceva de genul “nu de data asta”. De cele mai multe ori, in aceste conditii nu actionezi. Dar sunt si situatii cand ignoram aceste sentimente. De ce? Pentru ca erau alte tipuri de trairi: sintetice si naturale.Sentimentele sintetice
Sa incercam sa analizam acest tip de trairi. Initial, ele sunt percepute la fel ca intuitia, insa dupa un timp se poate face o distinctie. Cateodata, alegem sa ignoram intuitia si sa urmam sentimentele sintetice. Si da, rezultatele sunt dezastruoase. In concluzie, trebuie sa acordam mai multa incredere intuitiei. Dar ce sunt aceste sentimente? Se refera la trairi pe care ceilalti le imprima asupra noastra. De exemplu cand un vanzator ne spune “daca nu va permiteti acest produs, puteti sa-l achizitionati pe cel mai ieftin”. In aceste conditii ego-ul nostru tinde sa ne acapareze si atunci cumparam produsul mai scump. Evident, ulterior regretam.
Sentimentele naturale
Celalalat tip de trairi este cel natural, desi numele ar putea parea improriu. Asta se intampla pentru ca aceste sentimente pot proveni din experienta anterioara si nu doar din surse naturale. Sa zicem, de exemplu, ca nu te simti in siguranta atunci cand mergi pe o alee intunecata. Poate toti oamenii au aceasta teama sau poate ai fost jefuita in asemenea conditii. Dar sentimentul de disconfort pe care il ai atunci cand cheltuiesti banii pe care i-ai strans o viata? Poate este un lucru natural pentru toata lumea sau poate ca in trecut ai facut alegeri gresite.
Cum puteam sa distingem intre aceste sentimente? Este o aptitudine care necesita mult timp si experienta pentru a putea fi dezvoltata. Trebuie sa te vezi in situatii normale si sa-ti descoperi modul natural de a actiona.
Sa zicem ca te pregatesti pentru o intalnire. Este normal sa te simti un pic nervoasa, insa, intr-un caz particular poti fi mai agitata ca de obicei. Verifica daca nu au existat cauze sintetice ale acestui comportament (poate tocmai ai auzit de un viol / incident nefericit). Daca nu exista, inseamna ca este intuitia. Exerseaza intuitia pe evenimente mai mici, unde greselile nu iti strica planurile. Este mai bine sa iau trenul? Sa ma duc la petrecere? Langa cine sa ma asez? Ia in considerare fiecare alegere si fiecare traire pe care o ai.
Traducere si adaptare dupa Urban Monk
Semnatarul blogului Urban Monk este antreprenor in domeniul multimedia si specialist in psihologie si life coaching. Prin sfaturile lui incearca sa faca o diferenta in viata oamenilor, propunand strategii de dezvoltare personala. Posturile lui, de fiecare data explicite si motivatoare, au la baza psihologia moderna si spiritualitatea antica, imbinate cu exemple din experienta personala.