Cunosc indeaproape acest tip de poveste. Nu am trait-o pe pielea mea, insa a fost cazul parintilor mei. Nu stiu ce parere va avea tata cand va citi acest articol, dar eu o sa iti povestesc oricum. Pe vremuri, imi aduc aminte ca ai mei aveau zilnic discutii in contradictoriu pe tema bunicii mele. Faptul ca locuia cu noi ii ingreuna mamei si mai mult situatia. Mama imi povesteste si acum cat de greu i-a fost in primii ani ai casniciei cu tata, pana ce a reusit sa se obisnuiasca cu stilul ”bagacios” al soacrei.
Era genul acela de femeie careia ii place sa stie absolut tot ce misca si sa isi impuna parerea chiar si in lucrurile care nu o privesc. Poate ca a avut si mama partea ei de vina, fiind o fire vulcanica ce nu prea stie sa lase de la ea. Lucrurile nu au stat tocmai bine, pana in momentul in care mama a decis sa mearga pe principiul “cainii latra, caravana trece”.
Adica, il lasa pe tata sa se simta bine, soacra la fel, iar ea facea tot ce credea ea ca e mai bine. Si uite asa, problema soacrei nu a reusit sa intervina in casnicia lor. Poate ca dimpotriva, i-a apropiat mai mult. Am citit pe forum o discutie intre cititoarele noastre, referitoare la acest subiect, iar asta ne-a tras un semnal de alarma. Sunt foarte multe femei care se confrunta cu aceasta problema. Astfel incat ne-am gandit sa dezbatem problema casniciilor ingreunate de soacra ce le invadeaza intimitatea celor doi, impreuna cu psihologul Elisabeta Ilie de la Cabinetul Individual de Psihologie “Elisabeta Ilie”.
Barbatii… mai “mamosi” decat femeile?
“Legatura copilului cu mama este una speciala, pentru ca aceasta se dezvolta inainte de nastere, din momentul in care copilul incepe sa isi foloseasca simturile. Atat baietii, cat si fetele sunt atasati de mama, pentru ca primele informatii despre viata, despre lume le primesc prin intermediul ei. Sa nu uitam ca 9 luni de zile, copilul si mama stau non stop impreuna. Pe masura ce cresc, copiii simpatizeaza mai mult, relationeaza mai mult cu unul dintre parinti. S-a constat ca se relationeaza mai bine cu parintele de sex opus, dar nu in toate cazurile. Atasamentul foarte dezvoltat al baietilor fata de mama este perceput ca ‘normal’, pana in momentul in care acestia intra intr-o relatie”, explica psihologul.
Soacra intervine intre noi. Ce sa fac?
Elisabeta Ilie spune ca “daca soacra se baga in relatia de cuplu si sotul este de acord cu ea, inseamna ca nu putem vorbi despre o relatie de cuplu in adevaratul sens al cuvantului.. Cuplul inseamna, in primul rand, relatia dintre 2 persoane. Aveti de-a face cu o problema atunci cand soacra intervine prea mult. Aceasta problema trebuie rezolvata la nivelul cuplului. Ar fi bine sa clarificati ce inseamna cuplu, ce inseamna intimitate, ‘doar voi doi’, ce inseamna familie, ‘cuplu + ceilalti memebri ai familiei’, ce faceti doar la nivelul cuplului, ce faceti impreuna cu ceilalti. Aceasta problema trebuie tratata cu delicatete, cu diplomatie. Nu trebuie sa uiti faptul ca pana la aparitia ta in viata partenerului, singura femeie importanta era mama lui.”
Trebuie sa intelegi care este motivul pentru care sotul ii permite mamei sa intervina in relatia voastra:
- nu are dezvoltata capacitatea de a lua decizii. Ajuta-l sa descopere ca stie sa ia decizii, nu-l critica, nu-i intari dependenta de mama;
- nu vrea sa o faca pe mama sa se simta data la o parte. Ajuta-l sa inteleaga ca relatia cu mama este o relatie diferita fata de relatia cu tine. Tu esti prezenta in viata lui ca iubita/partenera, iar asta nu inseamna ca ii iei locul mamei. Fiecare are locul ei in inima lui. Nu-i lasa impresia ca te bati pe acelasi loc cu mama, ajuta-l sa faca diferenta dintre voi doua, sa va situeze pe fiecare pe locul vostru. Nu puteti ocupa amandoua acelasi loc;
- fuge de responsabilitate, ii place sa plaseze sarcinile. Aici il poti invata sa devina responsabil, ii preiei tu sarcinile, pentru a nu i le mai plasa mamei.
“Pe un fond de stres nu poti sa il ajuti sa se desprinda de mama, sa traiasca independent. Daca mama l-a invatat ca femeia importanta pentru el este buna, il ajuta, il intelege, tu vei fi perceputa ca ‘cea rea’. Schimbarile comportamentale se fac in timp, cu mult calm, intelgere, rabdare. Daca consideri ca merita, ai nevoie de aceasta invesitie: calm, rabdare, intelegere.”
“Casatoria este intre barbat si femeie. Rolul de sotie il joaca femeia/partenera, rolul de mama trebuie jucat de cea care l-a nascut, l-a crescut. Depinde de tine cum iti trasezi limitele cuplului, relatiei, casniciei pe care o aveti impreuna”, spune clar si raspicat psihologul Elisabeta Ilie.
Diferente intre mamele de baieti si cele de fete
“Mama de baiat vrea o fata potrivita pentru baiatul ei, mama de fata vrea un baiat potrivit pentru fata ei. Femeia are anumite atitudini si convingeri despre sine, ceilalti, viata, inainte de a deveni mama. Aceste convingeri pot fi rationale ‘fiecare dintre noi suntem unici’, ‘toti avem calitati si defecte’, ‘copilul meu va creste mare, o sa se descurce singur’ sau irationale ‘nici o/un femeie/barbat nu este destul de bun(a) pentru copilul meu’, ‘copilul meu nu se poate descurca fara mine’. Daca femeia are un sistem de gandire bogat in convingeri irationale, ea cu el va gandi si in momentul in care are loc venirea copilului pe lume, casatoria acestuia, etc. Ceea ce vreau sa spun este faptul ca nu sexul copilului o face sa gandeasca diferit, ci convingerile rationale si irationale pe care le are fata de copil, viata acestuia. Ambele mame vor ceea ce este mai bun pentru copilul lor.”
De ce e soacra atat de egoista in ceea ce priveste dragostea fiului ei?
“Comportamentele noastre apar datorita anumitor convingeri, atitudini fata de sine, ceilalti, viata. Ne construim aceste comportamente pentru ca avem anumite beneficii. Soacrele excesiv de protective se comporta astfel pentru ca gandesc intr-un anumit fel si au ‘ceva de castigat’- beneficii.”
Printre ganduri :
- “copilul meu este in siguranta doar daca eu sunt in preajma”;
- “doar eu ii vreau binele copilului meu pentru ca eu sunt mama lui”;
- “eu il cunosc cel mai bine pe copilul meu”.
Printre beneficii :
- se simte multumita pentru ca este utila, poate oferi spirjin, ajutor;
- copilul nu isi exprima nemultumirea, comportamentul este intarit;
- in prima faza, copiii sunt multumiti, pentru ca le preia anumite sarcini.
Te asteptam in continuare pe forum pentru a discuta pe tema casniciilor in care soacra intervine mai mult decat ar fi in mod normal cazul!