Insa orice plecare in concediu atrage si in cazul meu multiple griji: de la drumul lung de parcurs presarat intotdeauna de mici capcane imprevizibile in care nu as dori sa cad nicicum, la bagajele care nu inceteaza sa ma streseze de fiecare data, avand senzatia fie ca nu mi-am luat suficiente, fie ca am uitat ceva semnificativ acasa, la lipsa finantelor pentru o vacanta prelungita si pana la nelinisti provocate de absenta de la birou in aceasta perioada grea, toate se abat asupra mea ca o furtuna nervoasa care vrea sa-mi ravaseasca vacanta. Intotdeauna mi s-a parut ca perioada de dinainte de concediu este foarte agitata si incarcata de mult stres si neprevazut menit sa-mi induca o stare proasta, din care ies abia la sfarsitul vacantei cand deja trebuie sa ma intorc la serviciu.
La acestea legate strict de persoana mea, se mai poate adauga si problema ca esti singura si ca nu ai cu cine sa iti faci planuri si cu care sa impartasesti momente in cuplu, ca esti "rea" de caldura, ca ai rau de avion sau ca te duci la plaja avand o silueta pe care nu ai avut timp si rabdare sa o pui la punct. Deja te panichezi, iar vacanta nu ti se mai pare o scapare din cotidianul nemilos care ti-a invadat viata un an intreg. Prihologul Cristina Calarasanu, de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie mi-a explicat ce inseamna de fapt starile prin care am putea trece si ce am putea face in acest sens.
Cand apar atacurile de panica la ideea de a merge cu avionul
Teama de a merge cu avionul datorita unui iminent pericol sau raul de inaltime pot aparea in orice situatie care necesita apelul la acest mijloc de transport. Este destul de dificil de gestionat aceasta teama pentru ca nu reuseste sa fie diminuata de argumente logice pe care ni le ofera ceilalti (ca totul va fi ok, ca suntem in siguranta, ca sunt atatia oameni care merg) si nici alte alternative de a uita de ea nu par a fi satisfacatoare (citit, ascultat muzica, dormit).
Trairea de spaima in fara unui potential pericol care poate aparea oricand este mai intensa decat orice argument pe care l-ar putea da cineva.
Recomandare: Aceasta teama poate deveni suficient de puternica incat persoana sa nu mai doreasca sa mearga cu avionul si sa caute mereu alte cai de a pleca in vacanta sau vacante mai aproape. este necesar ca ea sa poate intelege cum a aparut aceasta teama si care este de fapt semnificatia ei din punct de vedere psihologic. Ea nu va trece de la sine, ci se va amplifica in timp sau va fi inlocuita de o alta teama la fel de puternica.
Asadar, se pare ca aceste atacuri de panica nu pot fi evitate (cel putin nu, daca nu sunt tratate sau tinute sub control), de aceea, daca stii ca suferi de astfel de probleme, este de recomandat sa alegi un alt mijloc de transport catre destinatia mult dorita si chiar sa iti planifici vacantele in asa fel incat sa nu implice avionul.
Problema ca lipsa ta va afecta lucrurile la birou
Aici este vorba de capacitatea de a te putea desprinde de munca, de birou, de activitatile profesionale si a te bucura de vacanta. A te desprinde nu inseamna a uita cu totul, a sterge cu buretele, ci a lasa pe un plan secund pentru a te putea relaxa si a putea pleca.
A fi preocupat continuu ca lipsa ta nu poate fi inlocuita, ca vor aparea probleme, ca nu se vor descurca, presupune sa fi plecat in vacanta, dar sa fii ramas acolo cu mintea, ceea ce creeaza confuzie, disconfort, tensiune si chiar o stare depresiva la intoarcere. Ca sa te poti intoarce e necesar sa poti pleca cu adevarat...
Recomandare: Asa cum spune si specialistul trebuie sa iti iei toate masurile pentru a te desprinde in primul rand fizic de tot ce inseamna serviciu - telefon inchis si acces la mail restrictionat, si trebuie sa te concentrezi mai mult pe ideea de vacanta, decat pe ceea ce ai lasat in urma sau vei gasi in viitor. Traieste prezentul, iar prezentul inseamna vacanta, timp liber, distractie, relaxare, etc!
Problema ca ramai la birou si trebuie sa suplinesti lipsa colegului plecat in vacanta
Aceasta tine de capacitatea ta de a-ti asuma mai multe sarcini, de a te concentra in plus, de a gandi si pentru celalalt, dar mai ales de a-ti dori sa preiei aceste sarcini in plus. Daca aceasta dorinta nu exista, ele vor deveni o povara si preluarea lor poate genera oboseala, plictiseala, furie, si se pot chiar reflecta in relatia cu colegul plecat la intoarcere.
Recomandare: Incearca sa te gandesti ca si ceilalti vor munci pentru tine, atunci acnd tu vei lipsi, deci este "fair-play" ca sa spunem asa. Plus de asta, depinde si de echipa din care faci parte si de cum te-ai integrat in ea, placerea pe care ti-o provoaca atunci cand lucrezi cu colegii tai.
Esti "rea" de caldura
Plaja, soare, bronz, apa, mare,...toate suna si arata si bine in scenariul tau legat de vacanta de vara, dar uneori parca prea mult strica! Asadar, daca ai rau de caldura, inseamna ca trebuie sa iti iei toate masurile de precautie pentru ca ea sa fie o "companie" de vacanta placuta si nu un cosmar.
Recomandare: Noi am facut un ghid complet de protejare impotriva caniculei, care cuprinde atat sfaturi si masuri de ordin fizic, psihic, dar si alimentar si ti-l recomandam cu caldura si in vacanta, pentru a evita efectele dezastruoase ale soarelui. Descopera-l aici!
Problema legata de cum arati
Cum arati nu ar trebui sa conteze foarte mult in vacanta pentru ca perioada de concediu este un moment de relaxare ales de tine pentru tine si in functie de ceea ce ti-ai dorit. Daca insa preocuparea ta e permanent legata de faptul ca esti prea grasa, ca ai parul urat, ca nu poti purta costum de baie, ca nu te poti plimba, ca nu poti face aerobic, ca ai celulita, atunci oriunde ai merge, aceste preocupari te vor urma. Ele nu apar pentru ca pleci in vacanta, ci pentru ca exista mereu in tine si tind sa acopere, sa ascunda posibilitatea de a te bucura sau de a fi multumita de ceea ce simti sau ti se intampla.
Recomandare: Este nevoie sa le acorzi putina atentie si sa vezi ce iti spun ele de fapt, care este cu adevarat nemultumirea ta exprimata prin corp.
Plus de asta, daca simti ca nu esti pregatita fizic sa mergi la mare, esti nesigura pe look-ul tau, evita concediul pe litoral, poti merge in multe alte locuri care nu necesita costumul de baie. Insa mai important decat atat este sa actionezi in aceasta privinta si sa apelezi la o dieta care sa iti recontureze silueta cum iti doresti.
Problema ca esti singura si mergi cu cupluri sau nu ai cu cine sa mergi
A fi singur poate fi uneori foarte greu de suportat atunci cand toti ceilalti merg cu cineva. Te poti simti trista, in plus, exclusa, altfel, nefericita. Insa a fi singur este o stare si o perioada a carei alegere iti apartine. Sunt momente in care avem nevoie sa fim doar noi cu noi insine, sa ne gandim la ce ne-ar dori, sa intelegem cum suntem si ce simtim, ce ne-am dori de la celalalt, si cum ar trebui sa fie celalalt.
Recomandare: A fi singur este o dovada a capacitatii de a ramane doar noi, de a ne putea bucura de noi, de a nu privi doar prin ochii celuilalt totul si de a putea alege ce dorim sa facem. Singur nu inseamna a te simti singur, sunt doua lucruri diferite. poti fi impreuna cu celalat si sa te simti singur. singur inseamna sa ai capacitatea de a fi tu cu tine si tu impreuna cu ceilalti in acest timp.
Nu rata articolul saptamanii!
O noua poveste de succes in lupta cu kilogramele, o noua sansa ca tu sa te mobilizezi si sa faci fata tuturor provocarilor si sa dai startul unei diete de succes: de data aceasta a ta. Afla cum a slabit 10 kilograme in 4 luni!