Modificarile aspectului pielii nu trebuie ignorate, iar un prim pas in prevenirea complicatiilor care pot aparea il poti face chiar tu, prin autoevaluarea alunitelor deja existente. Cunoasterea unui algoritm simplu si la indemana oricui, numit pe scurt ABCDE, te va ajuta sa identifici eventualele semnale de alarma inainte de a te adresa medicului dermatolog. Prin urmare, dac? observi ca alunita prezinta una sau mai multe din modificarile de mai jos, aparute in perioade variabile de timp, atunci se impune o consultatie de specialitate la o clinica dermatologica:
A - asimetrie - cand o jumatate din nev nu se suprapune cu cealata jumatate;
B - cand marginile nevului sunt neregulate, intrerupte, neclare;
C - daca la examinare alunita prezinta culori diferite: nuante diferite de maro, zone de culoare neagra sau rosie sau portiuni albe, lipsite de pigment;
D - cand diametrul nevului este mai mare 6 mm;
E - cand o portiune din alunita este elevata, supradenivelata in raport cu pielea din jur.
Examinarea specializata
In cazul in care observi schimbari majore sau ai simptome locale (simti alunita pe piele) urmatorul pas te obliga la un examen dermatoscopic al acelei leziuni. Dermatoscopia cutanata este o metoda noua, revolutionara pentru supravegherea, diagnosticarea si diferentierea leziunilor pigmentare ale pielii. In timpul consultatiei se foloseste un instrument special, numit dermoscop, care plasat deasupra leziunii prezinta o analiza in detaliu a acesteia. Tehnologia este neinvaziva si usor de suportat pentru pacient, iar prin examenul detaliat pe care il ofera, ajuta la depistarea precoce a cancerului cutanat. Pentru a tine o evidenta a evolutiei nevului se pot face fotografii digitale alcatuindu-se o asa-zisa harta dermoscopica ce va fi verificata la fiecare consult pentru a se depista modificarile ce au avut loc in in timp, esentiale in luarea deciziei de a interveni chirurgical.Acest examen face posibila diagnosticarea cancerelor de piele si mai ales depistarea din timp a melanomului malign, intr-un stadiu curabil, diferentiindu-l totodata de alunitele obisnuite. Fiind o metoda neinvaziva, relativ usor de efectuat, nu necesita o pregatire suplimentara din partea pacientului si poate aduce un comfort suplimentar, mai ales celor care au multe alunite pe piele.
Cand este indicata aceasta metoda ?
Consultul dermatoscopic se recomanda o data sau de doua ori pe an, in special daca te incadrezi in randul persoanelor care prezinta un risc mai mare de aparitie a melanomului malign:
- celor cu pielea deschisa la culoare, cu parul blond si ochi albastri si care prezinta numerosi pistrui sau pete solare;
- celor care se ard usor atunci cand stau la soare;
- celor care prezinta pe piele numeoase pete de culoare maronie sau neagra, de forma si dimensiuni variate;
- celor care au sau au avut rude cu cancere cutanate;
- celor care in mod obisnuit au stat la soare, nu au folosit creme fotoprotectoare si in mod frecvent au suferit arsuri solare.
De asemenea un control dermatoscopic este absolut necesar in cazul in care ai observat orice alunita care:
- a aparut recent;
- a crescut rapid in dimensiuni;
- s-a rupt accidental, este insotita de mancarime sau sangereaza;
- are un contur neregulat;
- are o culoare neuniforma sau si-a modificat culoarea in ultimul timp;
- si-a schimbat aspectul în mod rapid.
Protectia impotriva ultravioletelor
Daca ai alunite, trebuie sa fii constienta de efectele nocive pe care le pot avea razele ultraviolete A si B asupra ta. Radiatiile UVA merita o atentie deosebita pentru ca sunt prezente si pe timp noros, de la rasaritul pana la apusul soarelui, putand patrunde si prin geam. Ele patrund mai adanc in piele, accelereaza imbatranirea cutanata si pot declansa dereglari la nivelul celulelor care pot duce la aparitia cancerului de piele. Aceste efecte negative pot fi evitate prin folosirea produselor cu protectie solara ridicata (SPF 50+) care au un sistem de filtrare eficient impotriva radiatiilor ultraviolete A.