1.Fructe si legume proaspete, pentru aportul zilnic de minerale si antioxidanti. Dupa cum stii deja, ar trebui sa consumi zilnic aproximativ 5 portii de legume si 9 de fructe. Drept urmare, fa-ti experienta cat mai placuta, cumparand o varietate cat mai larga din amandoua. Daca hypermarketul nu-ti ofera destule vriante, mergi la piata. De multe ori, acolo le vei gasi mai ieftine si, chiar daca nu la fel de aspectuoase, mai gustoase. Plus ca, daca te-ai plictisit de mere, pere, portocale, kiwi si banane, acolo ai sanse sa gasesti cel mai repede fructe de sezon.
Vedetele sezonului (valori nutritionale pntru 100g):
- Caisele: 47 kcal, 0.9g proteine, 11.9g carbohidrati, 0.2g grasimi
- Corcodusele: 27 kcal, 0.2g proteine, 6.4g carbohidrati, 0g grasimi
- Capsunile: 28 kcal, 0.7g proteine, 7.2g carbohidrati, 0.7g grasimi
- Ciresele: 61kcal, 1g proteine, 14.6g carbohidrati, 0.3g grasimi
- Pepenele galben: 36 kcal, 0.9g proteine, 8.4g carbohidrati, 0.3g grasimi
- Pepenele rosu: 36 kcal, 0.6g proteine, 8.4 carbohidrati, 0.1g grasimi
- Piersici: 46 kcal, 1g proteine, 11.9g carbohidrati, 0.2g grasimi
- Necatrine: 48 kcal, 0.9g proteine, 11.8g carbohidrati, 0.2g grasimi
- Cartofii noi (dulci): 61kcal, 2g proteine, 13.3g carbohidrati, 0g grasimi
- Porumb: 97 kcal, 3g proteine, 1.8g carbohidrati, 1.2g grasimi
- Praz: 24 kcal, 2.2g proteine, 5.7g carbohidrati, 0.3g grasimi
- Vinete: 18 kcal, 1g proteine, 3.1g carbohidrati, 0.2g grasimi
- Spanac: 17 kcal, 2.7g proteine, 0.8g carbohidrati, 0.4g grasimi
- Rosii: 19 kcal, 0.8g proteine, 3.8g carbohidrati, 0.3g grasimi
- Ridichi: 14 kcal, 1g proteine, 4.4g carbohidrati, 0.2g grasimi
- Castraveti: 15kcal, 0.7g proteine, 3g carbohidrati, 0.1g grasimi
Sfaturi pentru a le mentine prospetimea:
1. Nu depozita rosiile si castravetii in acelasi compartiment. Rosiile produc niste enzime care grabesc putrezirea castravetilor. Lucru valabil si pentru mere si citrice. Pastreaza-le separate, la distanta de alte fruct si legume.
2. Pentru a pastra rdichile proaspete si crocante pe durata intregii saptaman, pune-le intr-un castron cu apa. Poti proceda la fel si cu ridichile usor ofilite. Se vor inviora in cateva
3. Din cauza striatiilor de pe coaja, pepenele galben poate purta cele mai multe bacterii. Spala-l foarte bine, cu apa rece, inainte de a-l taia, pentru ca bacteriile de la nivelul cojii sa nu ajunga la miez.
2. Cereale, paine si paste fainoase integrale. Incearca sa eviti – sau daca nu, macar sa limitezi – consumul de produse de panificatie obtinute din faina alba si grau, pentru continutul ridicat de gluten. Cerealele integrale ii vor furniza organismului tau vitamine si minerale importante, nemaivorbind de cantitatile mari de fibre, atat de necesare pentru eliminarea tesutului adipos, inclusiv a celulitei. Ca sa-ti faci o idée, compara informatiile nutritionale ale urmatoarelor produse:
Convinge-te singura! (valori nutritionale pentru 100g):
- Paine alba: 245kcal, 5.4g proteine, 57g carbohidrati, 1.3g grasimi
- Paine de secara: 206kcal, 6.1g proteine, 40.9g carbohidrati, 1.2g grasimi
Sfat pentru a le mentine prospetimea: ascunde cateva felii de cartofi sau mere in cutia de paine. O vor mentine proaspata pentru mai mult timp.
3. Carnea de pui sau de curcan, de vita si peste. Incearca, pe cat posibil, sa le cumperi proaspete si tine cont de urmatoarele lucruri:
- Carnea de pui, oricat de sanatoasa si usoara ar fi in comparative cu cea de vita sau de porc, poate avea si ea un continut ridicat de grasimi. Alege pieptul si pulpele, eliminand din dieta ta aripioarele. Pentru a reduce cantitatea de colesterol, gateste-le fara piele.
- Somonul este o sursa esentiala de acizi grasi, de tipul omega 3. Consuma-l la gratar, ca fel principal, sau afumat si taiat feliute mici, in salate cel putin o data pe saptamana. Desigur, orice alt peste este binevenit.
- Carnea rosie nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta indifferent de cat de mult doresti sa-ti mentii sau sa-ti recapeti silueta. Chiar si slaba, cu continut redus de grasime, nu o consuma mai de de o data pe saptamana.
Ideale pentru dieta (valori nutritionale pentru 100g):
- Muschi de vita: 113 kcal, 20.1g proteine, 0g carbohidrati, 3.5g grasimi
- Pulpa de pui: 131 kcal, 18.4g proteine, 0g carbohidrati, 6.4g grasimi
- Piept de pui: 84 kcal, 19.2g proteine, 0carbohidrati, 0.7g grasimi
- Somon proaspat (afumat): 201 kcal, 19.9g proteine, 0g carbohidrati, 13.6g grasimi
- Somon la gratar: 283 kcal, 20.7g proteine, 0.6g carbohidrati, 22.3g grasimi
Sfat pentru a le mentine prospetimea: pune in frgider o jumatate de cartof crud. Acesta va absorbi mirosurile urate, ajutand atat carnea cat si produsele lactate neambalate sa se mentina proaspete pentru mai mult timp. Pentru eficienta maxima, schimba cartoful cu unul nou la fiecare trei zile.
4. Incearca sa inlocuiesti ouale de gaina cu cele de prepelita, chiar si atunci cand ai pofta de ochiuri sau omleta. Sunt sarace in colesterol, au un gust mai bun si nu miros. Eu am facut rocada anul acesta de Pasti, ocazie cu care am vopsit si am ciocnit oua de prepelita. De atunci, fie ca e vorba de oua fierte, de ochiuri sau de omleta, mananc numai oua de prepelita. Ca sa te saturi, dubleaza cantitatea.
Convinge-te singura!
1 ou de prepelita: 14 kcal, 1g proteine, 0g carbohidrati, 1%grasimi
1 ou de gaina: 171kcal, 7.0g proteine, 6.0g grasimi, 0.6g carbohidrati,
Sfat pentru a le mentine prospetimea: pastreaza cofrajul de plastic dar reaseaza-le cu capul in jos. Astfel vor ramane proaspete pentru mai mult tmp.
5. Migdale, alune de padure, seminte de in, dovleac si floarea soarelui. Toate crude si fara sare! Sunt bogate in proteine si in acizi grasi esentiali. In plus, contin foarte multe fibre! Mananca-le in timpul meselor sau pe post de desert. Atentie insa la cantitate. Stii pliculetele mici care ti se servesc in avion? Nu au mai mult de 25g, aceasta fiind de altfel cantitatea optima pentru o gustare.
Ideale pentru dieta (valori nutritionale pentru 25g):
Migdale: 143kcal, 5g proteine, 5.1g carbohidrati, 13g grasimi
Alune de padure: 160kcal, 3.6g proteine, 3.7g carbohidrati, 15.7g grasimi
Arahide: 140kcal, 6.4g proteine, 4.8g carbohidrati, 11.5g grasimi
Fistic: 147kcal, 5.1g proteine, 6.2g carbohidrati, 12,1g grasimi
Seminte de dovleac: 139kcal, 6.1g proteine, 4.5g carbohidrati, 11.4g grasimi
Seminte de floarea soarelui: 140kcal, 6.1g proteine, 6.1g carbohidrati, 10.9g grasimi
7. Produsele lactate. Opteaza pentru cele partial sau total degresate si, in cazul branzeturilor, pe cele cu continut scazut de sare. Lactatele vegetale (laptele si iaurtul sin orez sau soia, tofu etc) bogate in calciu pot fi alternative ideala pentru cei care nu tolereaza lactoza din laptele de vaca. De asemenea, laptele si branzeturile de capra sunt mai slabe si mai sanatoase decat cele de vaca.
Ideale pentru dieta (valori nutritionale pentru 100g):
- Lapte degresat (0.5% grasime): 39kcal, 3.5g proteine, 5.1g carbohidrati, 0.5g grasimi
- Chefir: 51kcal, 3.4g proteine, 4.7g carbohidrati, 2g grasimi
- Iaurt partial degresat (2% grasime): 60kcal, 4.3g proteine, 6.2g carbohidrati, 2g grasimi.
8. Bauturi. Ideal ar fi sa bei numai apa plata, preferabil cel putin 2l pe zi.o poti inlocui insa cu ceaiurile de plante (Lipton si Teekane au o oferta impresionanta de sortimente de ceaiuri verzi si plante pentru infuzii). Limiteaza consumul de sucuri naturale din comert. Daca nut e poti abtine sin u ai timp sa-ti prepare tu sngura acasa, la storcator, alege-le pe cele fara zahar (raureni, Basarabia) si, din cand in cand, pe cele dietetice tori (Pfanner, Bravo).