1. Gateste
Ai sa spui ca oricum nu ai bani de mancat la restaurant. Da, dar banii pe care ii cheltui pe dulciuri in loc sa prepari tu o prajitura gustoasa? Sau banii pe care copiii ii cheltuie pe inghetata cand ai putea foarte bine sa le prepari ceva delicios acasa? De multe ori, banii pe care ii dai pe tot felul de giumbuslucuri culinare sunt mai multi decat fac si nici calitatea nu-i ca la mama acasa.
2. Bea cafea acasa
Da, este placut sa stai la terasa sa bei un cafe latte, dar sa fim seriosi, pe romaneste, e cafea cu lapte si poti s-o faci acasa linistita si sa o bei impreuna cu prietena cea mai buna in timp ce depanati amintiri din copilarie. Ca sa nu mai vorbim de leii cheltuiti zilnic pe paharelele de la tonomat. Fa-ti un bine si bea cafeaua acasa, fiindca un leu astazi, doi lei maine , uite asa se aduna un buget frumusel. Nu spunem sa nu mai iesi in oras, dar cand o faci, consuma acele preparate si bauturi pe care chiar ti-e peste mana sa le prepari singura. Astfel, isi vor merita banii.
3. Ia-ti mancare la munca
Gata cu rontaitul, fiindca pe langa gaura in buget, micile gustari cumparate de la magazinul din colt iti adauga si kilograme la un pret "promotional".
4. Mergi la cumparaturi cand nu ai timp
Ei bine, gandeste-te ca ai o lista de cumparaturi si un sfert de ora la dispozitie pentru a lua tot ce ai nevoie. Daca te grabesti sa iti iei copilul de la scoala sau ai o intalnire importanta, cu siguranta nu vei putea sa lungesti sesiunea de shopping, riscand sa cumperi si alte lucruri pe langa cele propuse, economisind astfel sume importante.
5. Cumpara produse "no name"
Da, ai sa spui ca sunt ieftine si proaste. De multe ori insa, gasesti calitate si la pret redus. Trebuie doar sa incerci de cateva ori, pentru a descoperi care sunt marcile ieftine care iti satisfac nevoile. Laptele tot lapte e, chiar daca este ambalat intr-o cutie colorata sau intr-o sticla simpla, alba, cu o eticheta care nu iese in evidenta. Diferenta se simte insa, in buzunarul tau.
6. Verifica preturile
In marile magazine exista riscul ca pretul de la raft sa nu coincida cu cel de la casa de marcat. Verifica de doua ori inainte de a ajunge la casa si inca o data dupa ce ai primit bonul, pentru a te asigura ca nu platesti mai mult, fara sa iti dai seama.
7. Evita cumparaturile din impuls
Fa o regula de aur din a te intreba de fiecare data daca iti trebuie neaparat ceea ce vrei sa cumperi. Este o regula sfanta, care te scuteste de cheltuieli inutile. Si trebuie sa recunoastem ca noi, femeile, ne pricepem de minune la a cumpara o multime de lucrusoare pe care le uitam apoi pe un raft sau in sifonier, in ideea ca "las'ca oi gasi eu ceva la care sa il asortez".
8. Evita tonomatele de orice natura
Esti la metrou, ti-e foame de nu mai poti si vrei sa iti iei ceva de la tonomat. Abtine-te. Pretul produselor este simtitor mai mare decat intr-un magazin si in plus, rareori gasesti si lucruri sanatoase pe acolo. Cel mai bine este sa iti faci aprovizionarea constant si sa ai la tine intotdeauna ceva sanatos de rontait, pentru orice eventualitate.
9. Fii atenta la consumul de electricitate
Cand nu le folosesti, scoate din priza toate aparatele. Daca, spre exemplu, vei scoate din priza televizorul in loc sa il opresti din telecomanda vei reduce consumul de energie electrica, iar asta se simte cand platesti factura.
10. Alege-ti prieteni chibzuiti
Regula se aplica si la rude, insa pe acestea nu le poti alege, poti doar sa incerci sa le induci modul tau de a privi lucrurile. De ce? Pentru ca nimic nu face o gaura mai mare in bugetul tau decat un prieten sau o ruda care te invita tot timpul la cumparaturi sau in oras, cheltuind sume importante si obligandu-te, voit sau nu, sa il acompaniezi nu numai prin simpla prezenta, ci si prin adoptarea atitudinii risipitoare.