Rezultatele unor studii recente au arătat cum pielea, cel mai mare organ din corpul uman, este alertă cu privire la numeroşii microbi cu care intră în contact.
"Ştim cu toţii că lumina solară încurajează asimilarea vitaminei D, care are un impact asupra imunităţii, printre altele. Însă ceea ce am descoperit este un rol cu totul separat al luminii solare asupra imunităţii", a explicat autorul studiului, Gerard Ahern, profesor la departamentul de farmacologie şi fiziologie al Universităţii Georgetown. "Unele dintre rolurile atribuite vitaminei D în ceea ce priveşte imunitatea s-ar putea datora acestui nou mecanism."
Cercetătorii au descoperit că niveluri scăzute de lumină albastră, regăsite în razele solare, determină celulele T să se mişte mai repede - aceasta fiind prima oară când este identificat un răspuns al celulelor umane la lumina solară prin creşterea vitezei.
"Celulele T trebuie să se mişte pentru a-şi face datoria, adică să ajungă la faţa locului, unde se află infecţia, şi să genereze un răspuns. Acest studiu arată că lumina solară activează în mod direct celule cheie pentru sistemul imunitar, sporindu-le mişcarea."
Ahern a adăugat că în timp ce producţia de vitamina D necesită şi raze UV, care pot duce la cancer de piele, lumina albastră, de la soare sau generată de lămpi speciale, este mai sigură.