Studii recente arată că steroizii sintetici din anticoncepționale pot micșora anumite regiuni ale creierului femeii, alterând capacitatea acestora de a funcționa la parametri normali.
Neurologi de la University of California din Los Angeles au scanat creierul a 90 de femei, dintre care unele foloseau pilula contraceptivă, iar altele apelau la metode de contracepție diferite. Rezultatele arată că două regiuni cerebrale importante sunt semnificativ micșorate în cazul femeilor care folosesc pilula contraceptivă - cortexul orbitofrontal lateral si cortexul cingular posterior. Aceste două regiuni sunt implicate în reglarea emoțiilor, luarea deciziilor și sistemul de recompense. Cercetătorii cred că acest studiu explică de ce unele femei devin anxioase sau deprimate atunci când apelează la pilula contraceptivă.
"Unele femei se confruntă cu efecte negative la nivel emoţional din cauza contraceptivelor orale, în ciuda faptului că unele cercetări oferă perspective diferite asupra subiectului", a subliniat autorul studiului, Nicole Petersen. "Aşadar, este posibil ca această schimbare în cortexul orbitofrontal lateral să aibă legătură cu schimbările emoţionale prin care trec femeile care folosesc pilule anticoncepţionale."
Cercetări anterioare au confirmat că anticoncepţionalele influenţează alegerea partenerului şi pot înjumătăţi dimensiunea ovarelor, iar o echipă de cercetători austrieci a scos la iveală că acestea modifică forma regiunilor cerebrale asociate cu învăţarea, memoria şi reglarea emoţiilor. Însă aceştia din urmă au sugerat că anticoncepţionalele duc la îngroşarea acestor regiuni şi nu la subţierea lor, aşa cum arată studiul realizat de cei de la University of California.
Nu s-a constatat, însă, ce se întâmplă atunci când femeile renunţă la anticoncepţionale pentru o perioadă şi reiau tratamentul ulterior. Cercetătorii nu ştiu nici dacă aceste efecte sunt permanente sau temporare.
Concluziile publicate în jurnalul Human Brain Mapping subliniază că sunt necesare investigaţii suplimentare pe această temă pentru a constata dacă aceste modificări prezintă într-adevăr un pericol.
"Posibilitatea ca o formă de contracepţie chimică acceptată să aibă abilitatea de a modifica structura creierului uman este un motiv de îngrijorare, chiar dacă modificările par benigne momentan", a subliniat neurologul Craig Kinsey, de la University of Richmond, specialist ce nu a fost implicat în această cercetare.