Brad Pitt

Brad Pitt îşi avertizează fanii după ce o femeie din...

Citeste mai mult»
Bob Dylan

Bob Dylan se alătură TikTok, 'împotriva curentului'

Citeste mai mult»
Regina Sonja

Regina Sonja a fost externată după o operație pe cord

Citeste mai mult»
horoscop

Trei zodii care au noroc în luna februarie. Le va merge...

Citeste mai mult»
celine dion

Celine Dion, mesaj emoționant la 9 ani de când e văduvă....

Citeste mai mult»
Renee Zellweger

Renée Zellweger, despre pauza de şase ani din carieră:...

Citeste mai mult»
kidman

Nicole Kidman nu își dorește ca fiicele ei adolescente să...

Citeste mai mult»
papa francisc

Papa Francisc și-a lansat autobiografia, 'Hope' în peste...

Citeste mai mult»
pep

Pep Guardiola şi soţia sa, Cristina Serra, se despart...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

O emisiune TV franceză retrasă după ridiculizarea unei...

Citeste mai mult»
The Weeknd

The Weeknd îşi amână lansarea noului album „în semn de...

Citeste mai mult»
oscar

Dineul nominalizaților la premiile Oscar, anulat din...

Citeste mai mult»
mireasa

O femeie a cerut anularea căsătoriei, după ce nunta falsă...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Lansarea emisiunii culinare a lui Meghan Markle a fost...

Citeste mai mult»
Jude Law

Jude Law îl va interpreta pe Vladimir Putin în „The...

Citeste mai mult»
casa

O familie britanică a cumpărat o casă în Sicilia cu doar...

Citeste mai mult»
mel

Mel Gibson speră să filmeze anul viitor continuarea...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin Halyna

Alec Baldwin i-a dat în judecată pe procurorii care l-au...

Citeste mai mult»
fructe

Un excursionist a supraviețuit două săptămâni în munți...

Citeste mai mult»
jessica

Jessica Alba și Cash Warren divorțează după 16 ani de...

Citeste mai mult»
incendii

Reședințe ale unor vedete de la Hollywood, distruse de...

Citeste mai mult»

Laserul CO2 – Tratamentul ce poate elimina ridurile și...

Citeste mai mult»
Zendaya şi Tom Holland

Actorii Zendaya şi Tom Holland s-au logodit

Citeste mai mult»
cancer celule canceroase

Un studiu identifică potențialul de risc pentru mii de...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Moartea lui Liam Payne - Un al doilea bărbat suspectat că...

Citeste mai mult»
gheboasa

Trapperul Gheboasă a obţinut, în primă instanţă, anularea...

Citeste mai mult»
bici

Cum să trăiești sustenabil: 5 mici schimbări cu impact mare

Citeste mai mult»

Cântăreaţa Rihanna a dezvăluit că nu a băut alcool în 2024

Citeste mai mult»
jill

Jill Biden a primit un diamant de 20.000 de dolari de la...

Citeste mai mult»
rosi

Rosita Missoni, apreciată creatoare de modă italiană, a...

Citeste mai mult»
bijuterii

Bijuterii în valoare de aproximativ 300.000 de euro...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Cinci persoane au fost inculpate în cazul morții lui Liam...

Citeste mai mult»

Cele mai romantice plaje din Algarve: locuri perfecte...

Citeste mai mult»
Lewis Hamilton

Lewis Hamilton vrea să vorbească limba italiană pentru a...

Citeste mai mult»
Casa din Home Alone

Casa din filmul „Home Alone” a fost vândută de Crăciun

Citeste mai mult»
sarcina

Ashleigh Barty, fost lider WTA, a anunţat că este...

Citeste mai mult»
Blake Lively

Blake Lively îl acuză pe Justin Baldoni, partenerul ei...

Citeste mai mult»
Gina

Michael Schumacher va deveni bunic. Fiica sa Gina a...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington s-a botezat la New York şi a primit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Tratamentul pentru cancer al regelui Charles al III-lea...

Citeste mai mult»

Efecte nocive ale unor aparate aparent banale?!

De în Sanatate 16 ian 2009
Telefonul mobil, castile, hands-free-ul sau calculatorul sunt obiecte uzuale pe care le folosim permanent. Nu exista zi fara sa utilizam cel putin unul dintre aceste aparate. Ba mai mult chiar, as putea spune ca nu exista zi in care sa lipseasca unul dintre aceste obiecte din actiunile pe care le intreprindem. Le folosim excesiv, simultan, indelung fara a fi constienti de efectele lor asupra noastra. Afla efectele nocive ale celor mai banale aparate si cugeta mai mult asupra timpului dedicat lor.

Traim intr-o lume care s-ar prabusi din toate punctele de vedere fara calculator. De asemenea, traim intr-o lume in care doar muzica ne mai relaxeaza si ne mai aduce zambetul pe buze uneori, si de aceea o vrem "alaturi" de noi oriunde: pe drum, in pat, la birou, acasa, etc. Pentru aceasta s-au inventat "salvatoarele" casti care ne furnizeaza melodiile preferate in orice loc din lumea asta. Traim intr-o lume formata din reguli si legi, o societate civila in care doar regulile scrise, si acelea destul de controversate si indoielnice, ne mai domolesc in izbucnirile noastre de a ne manifesta "instinctul animalic". Conform legii, trebuie sa folosim in masina hands-free-ul de la telefon pentru a nu ne risca viata provocand accidente. De asemenea, dorul de parinti si rude indepartate este alinat odata cu inventarea telefonului mobil, care ne ajuta sa nu eliminam si bruma de comunicare care a mai ramas la ora actuala intre oameni.

Le consideram aparatele civilizatiei moderne, obiecte de "bun-simt", cu un scop util, bine definit care ne transmit parca in fiecare zi in mod indirect cate ceva "eu iti fac viata mai usoara si munca mai usor de indeplinit ", striga parca zi de zi zor calculatorul, "eu te scutesc de drumuri inutile pentru amanunte minime si te ajut sa auzi vocea celor dragi in orice moment al zilei" spuse cu mandrie telefonul si asa mai departe, ne "fredoneaza" inconstient fiecare astfel de aparat. Ele transmit, creeaza, executa pentru noi, dar ce se ascunde oare in spatele acestor ajutoare cotidiene?

"Comoditatea cere sacrificii", imi dau seama ca acesta este principiul pe care l-au adoptat marii producatori de aparatura electronica atunci cand au creat proiectele unor astfel de obiecte si cand au purces la crearea lor. De ce? Deoarece, pentru a avea comoditatea secolului 21, trebuie sa ne sacrificam... sanatatea! Ce? Nu e un raport echitabil? Nu s-ar zice ca nu credem sau ca nu suntem de acord cu asta, pentru ca aderam la aceasta conventie in mod tacit. Stim ca ne afecteaza sanatatea pe termen lung, dar acest lucru nu ne impiedica sa le folosim! Sau nu stim? Atunci afla de la noi care sunt efectele nocive ale unor aparate pe care nu te incumeti sa nu le folosesti in fiecare zi si decide-te ce masuri iei pentru sanatatea ta:

Mouse-ul si tastatura

Obiecte aparent inofensive si neproducatoare de unde electromagnetice, aceste doua instrumente de lucru ale milioanelor de oameni si copii din toata lumea sunt adevarate focare de infectie, dezvoltand numeroase tipuri de bacterii extrem de periculoase si cu o durabilitate de "viata" foarte indelungata.

Un microbiologist britanic, James Francis, a realizat un experiment astfel: a curatat si analizat in laborator 33 de tastaturi, o clanta de la usa din baie si un capac de toaleta.

Iata ce a observat: patru dintre cele 33 de tastaturi prezentau niveluri ingrijoratoare ale prezentei bacteriei patogene staphylococcus aureus (o bacterie extrem de periculoasa, care poate produce infectii supurative sau septicemii la om si animale), iar pe una dintre ele, numarul bacteriilor il depasea cu 150 pe cel al limitei de siguranta. Acest numar era de 5 ori mai mare decat al bacteriilor prezente pe scaunul de toaleta.

Un alt studiu realizat de Universitatea din Washington a analizat tastaturile folosite de diferiti functionari publici si au constatat prezenta tipurilor de bacterii care se gasesc de obicei in materii fecale.

Atentie mare la tastatura si la mouse, si acesta din urma avand aceeasi tendinta de a "colectiona" diverse bacterii, unele dintre ele chiar mortale. Si nu mancati niciodata atunci cand folositi tastatura. Curatati tastatura si mouse-ul zi de zi cu solutii dezinfectante si inainte de a manca ceva dezinfectati-va bine mainile.

Imprimanta


Iti este greu sa crezi sau nu, daca ai ghinionul sa ai in preajma ta zi de zi o imprimanta, atunci te poti considera o persoana "poluata" cu particule de tus, care sunt extrem de toxice. S-a demonstrat ca o imprimanta emana mici particule de tus, toxice, care odata inhalate, au acelasi efect ca fumul de tigara inhalat in plamani, riscand astfel boli de inima, respiratorii si chiar cancer.

Cuptorul cu microunde

Nu mai este o noutate faptul ca acest aparat are extrem de multe efecte nocive asupra organismului, poate la fel ca telefonul, sau chiar mai rau, avand in vedere faptul ca ingeram mancare "modificata" de microundele acestui aparat. Totusi, dilema mea ramane: de ce vanzarea acestor aparate este in continua ascensiune? Prefera oamenii mancare "infectata" de razele cancerigene ale cuptorului cu microunde? Se pare ca da, pentru ca oriunde ai fi, la serviciu sau la munca, este o solutie practica si la-ndemana pentru a-ti incalzi mancarea sau cafeaua.

1. S-a demonstrat stiintific ca efectul microundelor asupra mancarii schimba complet nutrientii respecativelor alimente: astfel, chiar daca tu incerci sa mananci sanatos consumand de exemplu legume, odata cu introducerea acestora la microunde, acestea isi pierd din calitatile nutritionale.

2. Undele transmise de acest cuptor favorizeaza declansarea celulelor canceroase din organism si odata cu aceasta, aparitia diverselor forme de cancer.

Telefonul mobil

Cu totii stim sau cel putin avem idee care sunt efectele telefonului mobil asupra sanatatii: ai auzit zvonindu-se cel putin ca utilizarea telefonului mobil poate provoca cancer prin radiatiile pe care le emite atunci cand vorbim la el. Cu toate acestea, nu ai renuntat la el! Nici eu! De ce? Pentru ca atunci cand auzim de efecte pe termen lung, acestea nu ne sperie deloc; avem tendinta sa actionam numai in cazul posibilelor pericole din proximitatea noastra: sa nu facem accidente, sa nu ne calce masina, sa mergem la doctor doar atunci cand ne doare ceva si asa mai departe. Ceea ce se preconizeaza a fi un pericol viitor este departe de a fi luat in seama. Asa se intampla si cu telefonul mobil, stim ca expunerea indelungata ne afecteaza, dar atata timp cat nu ni se intampla azi si acum, nu prezinta importanta pentru noi. Trist, dar adevarat!

- O echipa de cercetatori ai Universitatii din Essex a evidentiat in mod clar si definitoriu efecte concrete ale utilizarii telefonului mobil. Cancer: desi nu se crede, sau se considera a fi un mit, cercetatorii au descoperit o legatura clara intre campurile electromagnetice emise de telefoanele mobile si cancer, crescand astfel riscul aparitiei tumorilor temporale si occipitale odata cu folosirea acestui tip de aparate.

- Dr. Valentina Nikitina in "Riscurile ocupationale si riscurile pentru populatie ale campurilor electromagnetice de radio frecventa" a evidentiat alte simptome strict legate de utilizarea telefoanelor mobile astfel: reactiile adverse includ migrene, dureri cardiace, stare de oboseala avansata, iritabilitate, amnezie si insomnie.

- Asociatia Britanica a Dermatologilor au demonstrat intr-un studiu realizat cu privire la efectele acestora asupra organismului ca nichelul care se foloseste la fabricarea telefoanelor mobile provoaca reactii alergice la nivelul fetei, prezentand simptome ca: inrosire, inflamare, uscare.

- De asemenea, purtarea telefonului mobil la nivelul organelor genitale, soldurilor si oaselor permite patrunderea microundelor in corp si afectarea acestor zone, deoarece chiar si atunci cand nu vorbesti, el tot emite radiatii.

Fara telefon nu se poate! Atunci ce putem face?

1. Evita conversatiile lungi la telefonul mobil – limiteaza-te la apeluri scurte si foloseste telefonul fix pentru conversatiile lungi
2. Nu purta telefonul mobil langa zone importante ale corpului, deoarece asa cum am spus mai devreme, s-a demonstrat ca telefoanele emit radiatii chiar si atunci cand nu sunt folosite; nu il purta in zona inimii, a organelor genitale, etc. Tine-l mai degraba in geanta!

3. Nu lasa telefonul mobil in caruciorul copilului, tot din cauza acestor radiatii
4. In cazul in care observi ca semnalul nu e bun, mai bine inchide-l, deoarece atunci se emana cele mai multe unde electromagnetice
5. Vorbeste cat mai putin posibil atunci cand esti in masina, deoarece aceasta amplifica radiatia. Daca trebuie sa o faci, amplaseaza-ti o antena speciala pe capota.

Castile

Mi se intampla adesea sa ma surprind avand un volum mai mare decat ar trebui in casti, atunci cand ascult muzica la mp3player, mp4player sau Ipod. Nu am inteles niciodata de ce, dar parca se aude mult mai bine si mai clar atunci cand muzica e tare. Aceasta pare sa fie obsesia tinerilor din ziua de azi: volumul puternic. Fie ca esti in metrou, tramvai sau la semafor, observi tineri de la ale caror casti se aude foarte clar muzica pe care o asculta, desi se afla la o distanta foarte mare de tine. Medicii atentioneaza insa, ca efectele volumului puternic in casti sunt extrem de nocive asupra auzului.

Traumele sonore, si ulterior asurzirea, apar atunci cand utilizatorii acestor aparate audio asculta la nivel maxim muzica din casti. De obicei, unele aparate sunt "inzestrate" cu pana la 100, chiar 100 si ceva de decibeli (cat nivelul sonor al unui concert rock), iar utilizatorii nu se sfiesc sa atinga acest nivel. Daca asculti la aceasta intensitate muzica, timp de aproximativ o ora, cu siguranta devii surda.

Specialistii ORL recomanda ascultarea muzicii la un nivel cu 60 % mai mic decat capacitatea maxima a respectivului aparat. Castile nu sunt nocive sanatatii decat daca sunt folosite excesiv si incorect de utilizatori.

Hands-free

Credeai ca daca inlocuiesti telefonul mobil cu dispozitiv hands-free, este o alegere mai buna! Se pare ca nu; ba chiar recomandarea este sa utilizezi mai degraba telefonul decat acest dispozitiv, care, potrivit ultimelor cercetari, ar transmite de 3 mai multe radiatii decat mobilul propriu-zis.

Aparatul de epilat

Nu de putine ori am auzit in stanga si in dreapta despre efectele nocive ale epilarii prin smulgerea fierelor de par (cu aparatul sau cu ceara), mai ales in zona axilelor, fapt ce m-a determinat si pe mine sa apelez la un moment dat la metode alternative, mai "sanatoase". Insa, m-am hotarat ca pentru linistea mea sa intreb un ginecolog. Astfel, dr. Dorin Drambareanu, ginecolog la Spitalul dr.Panait Sarbu, sustine ca nu este adevarata aceasta problema, si anume, ca epilatul cu ceara sau aparat in zona inghinala si a axilelor provoaca ganglioni sau noduli in timp. Specialistul sustine ca de obicei, dupa epilat apar uneori diverse iritatii, care netratate, conduc la inflamarea ganglionilor, si nicidecum epilatul in sine creeaza acesti "noduli". De aceea specialistul recomanda ca dupa epilare, in cazul in care apar iritatii, sa se foloseasca de exemplu baneocin, pentru a dezinfecta si trata respectivele iritatii.

Acestea sunt doar cateva dintre aparatele care ne distrug treptat, dar sigur sanatatea. e trist ca nu facem nimic pentru a stopa acest pericol, care pare sa "inghita" toata lumea! Tu cum te protejezi impotriva acestor factori nocivi? Sau faci ceva in acest sens?

Tag-uri: , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 ian