Daca acum cativa ani evenimentele care se “bucurau” de focuri de artificii erau sfarsitul de an calendaristic si diferite concerte muzicale, acum tot mai multe persoane solicita efecte pirotehnice pentru diferite evenimente corporate, emisiuni TV, nunti, botezuri si aniversari.
Ciprian Baicoianu, manager la Dabster Media, firma care se ocupa de organizarea de evenimente, ne spune ca exista si solicitari mai putin conventionale. "In urma cu ceva timp un tanar ne-a solicitat serviciile pentru seara in care vroia sa-si ceara iubita in casatorie, pe malul marii, insa 'viitoarea sotie' nu si-a mai facut aparitia, iar focul de artificii a fost dedicat consumatoriilor restaurantului respectiv".
Ce trebuie sa stii inainte sa planifici o astfel de petrecere
1. Locatia pe care o alegi pentru eveniment trebuie sa se afle:
- la minim 500 de metri distanta de benzinarii si paduri;
- la minim 50 de metri de orice cladire cu maxim 4 etaje;
- la 100m de orice cladire mai mare de 4 nivele.
2. Pentru a savura cat mai bine momentul, spectatorii trebuie sa stea la o distanta considerabila de locul tragerii.
3. Solicitarea serviciilor pirotehnice va trebui facuta cu minim o saptamana inainte de petrecere, pentru a obtine aprobarile necesare desfasurarii focurilor de artificii.
"Pentru un foc de artificii in care se folosesc produse de calibru mic, cum se gaseau inainte de Revelion, pe piata, nu avem nevoie decat de aprobarea inspectoratului de politie", explica Ciprian Baicoianu. "Daca vrei insa ceva deosebit - un foc de artificii de mare amploare, care poate fi sincronizat pe accentele unei melodii preferate, cu jocuri laser - e nevoie si de aprobarea pompierilor si a primariei. E important de stiut ca cei din urma mai percep si o taxa de 315 lei / minut".
4. Nu va trebui sa-ti bati capul cu aprobari; de obtinerea lor se va ocupa firma pe care o contactezi.
5. Va trebui sa te incadrezi in timp, caci un foc de artificii, oricat de mic ar fi el, nu poate fi realizat mai tarziu de ora 22.
Cat costa?
"Focurile de artificii incep de la 300 € pe minut si ajung la sume de peste 1000 € pe minut, atunci cand sunt mai multe locatii de tragere simultan si alternarea efectelor pirotehnice este una deosebita", precizeaza Ciprian Baicoianu.
Sfatul expertului: "pentru costuri mai mici si pentru un impact mai mare asupra spectatorilor, alege un alt tip de focuri de artificii, si anume efectele de scena. Acestea variaza de la simple jeturi cu scantei, flashuri la tunuri de confetti declansate electric, flacari colorate la jerbe care produc scantei pe o durata mai mare", explica Ciprian Baicoianu. "Se pot monta printre invitati, fara a crea vreun pericol, creand in acelasi timp un moment neasteptat. Un exemplu concret sunt tunurile de confetti pirotehnice care declanseaza un zgomot puternic asemanator unui foc de arma".
"Un moment spectaculos poate fi creat prin alegerea unui scris pirotehnic, care pot fi initialele sarbatoritului sau ale mirilor, logo-ul unei companii sau un simplu mesaj".
"Cand vorbim despre costuri la un foc de artificii, trebuie sa ne gandim si la siguranta noastra, deoarece sunt multe firme care ofera astfel de servicii si care nu tin cont de lucruri elementare. Nu de putine ori, am auzit de evenimente cu focuri de artificii care s-au terminat in flacari in adevaratul sens al cuvantului, deoarece se folosesc produse ieftine, uneori expirate sau nu sunt adaptate locatiei, de aceea in alegerea firmei organizatoare de astfel de evenimente trebuie aflat daca aceasta are in portofoliu evenimente asemanatoare fara incidente", concluzioneaza Ciprian Baicoianu.