Conform unui studiu științific, cercetătorii au spus că la sportivi acest glucocorticoid, în concentrație normală în sânge, este important în timpul antrenamentelor, deoarece ajută la mobilizarea și utilizarea grăsimilor pentru a obține energie, dar și după antrenament, pentru că previne ruptura de lizozomi și degradarea țesuturilor.
Evaluarea stării sportivilor este importantă pentru stabilirea antrenamentelor
Îmbunătățirea capacității sportivilor se poate face și prin măsurarea nivelului de hormoni, spun specialiștii. O companie din Noua Zeelandă a studiat efectele stresului asupra sportivilor și a dezvoltat o tehnică de măsurare a concentrației de hormoni (de cortizol, testosteron și enzima creatină kinază) fără a lua probe de sânge (procedura fiind dureroasă). Specialiștii aplică această tehnică sportivilor, înainte și după antrenament. Scopul este de a stabili un plan de antrenament, care să fie adecvat și eficient fiecărui sportiv.
Dacă la sportivii care fac antrenamente intense apare un nivel ridicat de creatină kinază, aceștia sunt sfătuiți ca în următoarea săptămână să facă antrenamente mai ușoare, pentru a evita accidentarea. Enzima creatina kinază se găsește în mușchii scheletici și miocard.
Observând concentrația de amilază în salivă se poate detecta starea de oboseală mai precis, stabilindu-se astfel și nivelul adecvat de antrenament.
În ceea ce privește excesul de cortizol, cercetătorii au observa la sportivi că acesta este cauzat în principal de stresul cronic. Ei au spus despre sindromul de suprasolicitare (produs de stresul cronic și de starea proastă) și care poate duce pe termen lung la scăderea dispoziției și a performanței sportive.
Concentrația de cortizol din păr este un indicator de evaluare a stresului cronic. În acest fel se evaluează rezistența la efort și starea de dispoziție la sportivi. Dacă recuperarea nu se face bine și se continuă cu un antrenament prea greu, se poate ajunge la o stare de suprasolicitare, care scade performanța.
Gestionarea stresului la sportivi are un rol esențial pentru menținerea stării fizice și psihice, pentru a performa. Creșterea stresului cronic afectează cu siguranță starea de sănătate și performanța sportivilor. Prin urmare, sportivii trebuie să respecte și un plan de recuperare adecvat după antrenament, pentru a scăpa de starea de oboseală cronică.
Sindromul de suprasolicitare este cauzat de un program de antrenament prea solicitant, care nu a fost stabilit în mod corect, în funcție de capacitatea fizică a sportivului. Simptomele includ și scăderea raportului dintre testosteron și cortizol cu peste 30%, reducerea poftei de mâncare, a greutății corporale, apariția inflamației musculare, a tulburărilor de somn, reducerea ritmului cardiac.
Creșterea nivelului de cortizol în sânge poate avea consecințe negative la oameni, precum:
- Scăderea imunității și a densității osoase
- Apariția hipertensiunii arteriale și a problemelor glandei tiroide
- Reducerea nivelului de zahăr din sânge
- Scăderea performanței cognitive
- Acumularea de grăsime în zona abdominală.
Cum se poate reduce nivelul prea mare de cortizol din organism?
Există câteva metode care pot păstra nivelul de cortizol în limitele normale și anume:
- Realizarea antrenamentelor sau a exercițiilor fizice în mod regulat
- Folosirea suplimentului de Ashwagandha poate reduce cu 30% nivelul de cortizol; această plantă este denumită ginseng indian și are și alte beneficii (îmbunătățește performanța sportivă, memoria, puterea de concentrare, forța musculară, viteza de recuperare, ajută în menținerea greutății corporale în limitele normale, scade anxietatea și stresul)
- Aplicarea unor tehnici de respirație, exercițiile de yoga, terapii prin muzică, masaj și meditație
- Renunțarea la mâncarea procesată și la excesul de zahăr
- Sexul pentru că acesta calmează stresul și oferă o stare de dispoziție mai bună a doua zi; oamenii apelează chiar și la magazinele de sex shop pentru a avea o viață sexuală mai pozitivă, pentru a elibera hormoni ce le sprijină sănătatea și bunăstarea generală a organismului.
Concentrația crescută de cortizol este dăunătoare organismului, poate afecta chiar și sistemul nervos central, poate inhiba formarea de neuroni în creier și poate reduce capacitatea neuronilor de a face conexiuni. Efectele negative includ și stări de depresie, boli cardiovasculare, tulburări gastrointestinale, obezitate abdominală și altele.