Un studiu publicat in "American Journal of Clinical Nutrition" arata ca bautorii de cafea nu prezinta un risc crescut in ceea ce priveste afectiuni ale inimii sau cancer. In plus acestia au sanse mai mici de a se confrunta cu diabet de tip 2, comparativ cu indivizii care nu consuma cafea sau consuma sporadic, relateaza reuters.com.
"Rezultatele sugereaza ca un consum constant de cafea nu are efecte negative in cazul adultilor sanatosi.", declara Anna Floegel, seful echipei de cercetare.
Informatiile au fost colectate in urma chestionarii a mai mult de 42.000 de adulti sanatosi din Germania, cu privire la obiceiul de a bea cafea, tipul de dieta zilnica si nivelul activitatii fizice.
Pe parcursul a 9 ani, echipa de cercetare a analizat starea de sanatate a subiectilor, facand controale la fiecare doi sau trei ani, pentru a vedea daca au dezvoltat probleme de sanatate, in special afectiuni cardiovasculare, atac cerebral, diabet sau cancer.
Specialistii au descoperit ca si bautorii de cafea, dar si cei care nu consuma, prezinta riscuri similare de a se confrunta cu astfel de afectiuni.
De exemplu, 871 din 8.689 indivizi care nu consumau cafea au avut probleme de sanatate, comparativ cu 1.124 din 12.137 indivizi care consumau mai mult de 4 cani de cafea pe zi. Rezultatul este asemanator - aproximativ 10% din totalul subiectilor in ambele cazuri.
Dintre cei care beau cafea, 3.2% s-au confruntat cu diabet de tip 2, comparativ cu 3.6% din cei care nu beau cafea. Astfel, cei care beau cafea frecvent sunt cu 23% mai putin predispusi la a face diabet.
"Nu incurajam oamenii sa se apuce de baut cafea daca nu le face placere, dar legaturile dintre cafea si starea generala a sanatatii arata ca nu exista motive pentru care adultii sanatosi sa reduca consumul de cafea, de teama unor boli cronice.", a declarat Rob van Damn, profesor la National University of Singapore.
FOTO! Sexpresso - o cafenea fierbinte
Consumul de cafea influenteaza apetitul sexual
Care sunt cele mai scumpe cafele din lume?