Aerul pe care il respiram este contaminat in majoritatea localitatilor din cauza carburantilor eliberati de mijloacele de transport. Nivelul de poluare creste mai ales vara, pe timp de canicula. Nu trebuie sa confundam aerul pe care il respiram la nivelul solului cu stratul de ozon care se afla la o distanta foarte mare de suprafata pamantului si care ne protejeaza de radiatiile solare. Aerul poluat ne poate irita ochii, gatul si plamanii. Senzatia de arsura a ochilor, tusea si respiratia dificila sunt cele mai intalnite simptome atunci cand suntem expusi unui grad ridicat de poluare.
Un fenomen indezirabil
In general, oamenii reactioneaza in mod diferit la acest fenomen. In timp ce unii constata ca tusesc sau ca respira cu dificultate, altii au cu totul alte simptome. Simptomele cauzate de poluare pot deveni mai intense in timpul activitatilor in aer liber, fiind necesara o respiratie mai rapida. Persoanele care sufera de angina pectorala sau de boli ale plamanilor precum astmul ori emfizemul pot fi foarte sensibile atunci cand sunt nevoite sa respire aer poluat.
Din fericire, in cazul persoanelor sanatoase, simptomele aparute in urma expunerii la atmosfera contaminata incep sa dispara cand calitatea acesteia se imbunatateste. Copiii sunt mai putin afectati de poluare decat adultii. In schimb se por imbolnavi mai usor de bronsita sau otalgie (durere de urechi). Starea adultilor bolnavi de plamani se poate inrautati, acestia fiind nevoiti sa-si limiteze activitatile in aer liber si sa ceara sfatul unui medic.
Cum sa ne protejam de poluare
Poti sa te protejezi pe tine si familia ta de efectele negative ale poluarii urmand cateva reguli simple:
• Stai in casa atunci cand nivelul de poluare este prea ridicat.
• Daca trebuie sa iesi in oras, limiteaza-ti activitatile in aer liber pentru cateva ore, in timpul diminetii si seara.
• Nu face exces de zel atunci cand atmosfera este prea poluata. Cu vei respira mai repede, cu atat vei inhala mai mult aer contaminat.