Se intampla asa pentru ca emotiile negative au un impact mai mare decat cele pozitive. De fapt, impactul negativ al esecurilor este de trei ori mai puternic in ceea ce priveste motivatia decat efectul pozitiv al progresului.
E mai usor sa-ti amintesti ca ti s-a intamplat ceva rau pe parcursul zilei decat sa iti amintesti ceva frumos.
De ce este creierul programat sa acorde mai multa atentie problemelor? Ei bine, aceasta tendinta are rol protector. Creierul scaneaza pentru a identifica amenintari, insa aceasta vigilenta mostenita poate da nastere unui tipar nesanatos de gandire, din cauza caruia realitatea nu mai este reflectata asa cum ar trebui.
Din fericire, putem sa ne antrenam creierul astfel incat sa gandim pozitiv.
Efectul Tetris este acela care te invata cum sa vezi lucrurile in mod constructiv.
Oricine a jucat Tetris va sti ca acest joc iti afecteaza viata de zi cu zi, la fel ca si Lego. Chiar si dupa ce l-ai lasat din mana, vei vedea cu ochii minti blocurile coborand si provocandu-te sa le asezi cat mai bine posibil. Te vei trezi aranjand cumparaturile mai bine in cos sau in sacosa. Practic, mintea ta continua sa joace jocul, chiar daca tu ai incetat.
Robert Stickgold, profesor de psihiatrie de la Harvard, a observat acelasi efect dupa o zi de drumetie in Vermont. Intr-o noapte, a visat ca inca facea miscarile din timpul zilei, agatandu-se de stanca. Curios in legatura cu aceasta reluare din vis, Stickgold a incercat un mic test in laborator. A adunat diferiti colegi de facultate, mai priceputi si mai putin priceputi, si i-a rugat sa se joace Tetris si sa doarma apoi in laboratorul facultatii.
Peste 60% dintre participantii la studiu (inclusiv, surprinzator, cei care sufereau de amnezie) au raportat ca au visat imagini din joc invartindu-se, cazand si imbinandu-se in timpul somnului. Interesant este ca jumatate din cei avansati intr-ale jocului au mentionat ca au avut astfel de vise, in timp ce in randul incepatorilor, procentul a fost mai mare, de 75%. Practic, mintea incerca sa inteleaga jocul in continuare, in timpul somnului.
Un studiu ceva mai recent a descoperit ca acest joc iti poate spori eficienta si ca mareste cantitatea de materie cenusie, cortexul cerebral devenind mai activ, in timp ce activitatea in alte zone ale creierului scade.
Cercetatorul Richard Haier a numit asta “efectul de invatare Tetris”, potrivit caruia creierul consuma mai putina energie pe masura ce individul invata sa foloseasca jocul.
“Credem la nivelul creierului sunt identificate acele zone pe care nu trebuie sa le foloseasca... Pe masura ce inveti jocul, devine mai automat.”
Practic, cu cat faci lucrurile mai des, cu atat mai multa efort necesita din partea creierului in timp, iar asta este extraordinar, pentru ca este o baza solida pentru a efectua schimbari in bine ale comportamentului.
Cum folosesti efectul Tetris pentru a combate tendinta de a vedea doar lucrurile negative?
Ei bine, e simplu! Incearca in fiecare zi sa identifici aspecte pozitive ale existentei, astfel incat sa indepartezi tendinta creierului de a sesiza doar problemele.
Antreneaza-ti creierul astfel incat sa vezi mai degraba posibilitatile, sa identifici sursele de energie si sa iti propui sa vezi succesul mai degraba decat esecul, iar pe acesta din urma sa-l vezi mai degraba ca pe o oportunitate.
Se creeaza astfel un tipar la nivelul sinapselor neuronale, un tipar pozitiv de aceasta data, care ne va ajuta sa ne reluam activitatea cu zambetul pe buze a doua zi.
Ti se va parea nefiresc la inceput. Si poate chiar iti va fi greu sa iti reorientezi privirea catre lucrurile frumoase din viata ta. Ba poate chiar vei intreba, surprinsa, “Care lucruri frumoase?”.
Iata care sunt, potrivit lifehacker.com, cele 4 tehnici care te vor ajuta sa aplici efectul Tetris in viata de zi cu zi.
Identifica 3 lucruri pozitive in fiecare zi:
La sfarsitul zilei, fa o lista cu 3 lucruri specifice, pozitive, care ti s-au intamplat si ce anume le-a declansat. Poate fi orice, de la faptul ca ai intalnit un vechi prieten, ai primit o lauda din partea sefului si pana la faptul ca ai vazut apusul alaturi de cineva drag. Bucurandu-te de micile victorii iti stimulezi motivatia si devii mai constienta de starea de bine. Si cu cat esti mai constienta ca iti este bine, cu atat iti va fi mai bine!
Spune ceva frumos cuiva:
Identifica lucrurile pozitive si impartaseste-le. Spune cuiva ca ii recunosti eforturile sau ca ii apreciezi ajutorul. Trimite un mesaj sau un e-mail pe zi unui prieten sau unui om ale carui sfaturi le apreciezi, care ti-a schimbat viata intr-un fel sau altul. Poate fi si un coleg sau un om pe care abia l-ai cunoscut. Ai curajul de a spune multumesc si de a-i face pe ceilalti sa isi dea seama ca nu fac eforturi in van.
Fa ceva frumos:
Un gest frumos iti sporeste buna dispozitie. Fa pe cineva sa zambeasca, cumpara-i unei colege o cafea sau ofera o bomboana unui copil nevoias. Nu lasa o zi sa treaca fara un gest pozitiv. Impusti doi iepuri dintr-o lovitura!
Fii atenta la propria persoana:
Concentreaza asupra prezentului fara sa judeci. Deschide-ti mintea si mediteaza, astfel incat sa reduci influenta stresului si anxietatii asupra starii tale de spirit. Relaxata fiind, iti va fi mai usor sa zambesti si sa identifici aspectele pozitive pentru care sa fii recunoscatoare.
Citeste si:
Esti trista, deprimata si abatuta? Iata 5 nutrienti care iti schimba ziua instant