Efectul yo-yo a reprezentat pana acum un motiv de ingrijorare din cauza semnalelor de alarma trase de specialisti, potrivit carora acesta le poate pune in pericol sanatatea. Un studiu recent insa arata ca acest efect nu este nici pe departe atat de periculos.
Un grup de cercetatori de la Centrul de Cercetare penru Cancer Fred Hutchinson au descoperit ca o astfel de dieta nu are nicidecum un efect de lunga durata asupra metabolismului si nu influenteaza capacitatea de a slabi, relateaza dailymail.co.uk.
La studiu au participat 439 de femei care sufereau de obezitate, cu un stil de viata sedentar si cu varsta intre 50 si 75 de ani. Participantele au fost impartite in patru grupuri: unul care a adoptat o dieta cu aport caloric redus, un grup bazat doar pe exercitii, un al treilea grup care a urmat atat o dieta cu aport caloric redus cat si un program de slabit si un al patrulea grup care nu a urmat nicio metoda pentru a slabi.
La sfarsitul studiului, primul si al treilea grup au reusit sa slabeasca 10% din greutatea lor. S-a analizat apoi daca femeile care aveau fluctuatii severe de greutate au fost in vreun fel dezavantajate comparativ cu cele care aveau o greutate constanta. Specialistii au ajuns la concluzia ca nu exista nicio diferenta intre acestea in ce priveste procesul de slabit. Mai mult, se pare ca nu s-a inregistrat nicio diferenta in ce priveste influenta altor factori, precum tensiunea sau nivelul hormonilor leptina care este responsabil cu senzatia de satietate si adiponectina care echilibreaza nivelul de glucoza.
"O tentativa esuata de a slabi nu ar trebui sa descurajeze acea persoana sa incerce sa slabeasca si nu influenteaza in niciun fel rezultatul unei diete sanatoase si a unui program de slabit", a declarat dr. Anne McTiernan , coordonatorul studiului.