Si ca sa dam peste nas megalomanilor, ne vom lauda cu reprezentantele sexului frumos care s-au abatut de la tiparul fragilitatii, reusind sa schimbe cursul lumii.
Sunt modele inspirationale, persoane care s-au facut auzite si care au adus inovatii esentiale de-a lungul timpului.
Gertrude Belle Elion (1918-1999)
Savanta de exceptie, castigatoare a premiului Nobel, a reusit sa salveze mii de vieti prin cercetarile sale in domeniul medicinei. A dezvoltat 2 medicamente revolutionare: puritenol citostatic, folosit in tratamentul bolnavilor de leucemie si purimetamina, pentru tratarea malariei. In 1962 dezvolta primul agent imunosupresant, ce face posibil transplantul de organe prin oprirea reactiei de respingere in unele grefe. De asemenea, in '66 dezvolta alopurinolul, folosit contra gutei, in 1969 un antibiotic cu spectru larg, iar in 1974 aciclovirul (antiviral contra herpesului) si azidotimidina (AZT) tratament folosit contra SIDA.
Contributia sa remarcabila a adus schimbari benefice in domeniul medicinei, facilitand tratarea unor boli dure.
Eleanor Roosevelt (1884-1962)
Prima doamna a Americii, sotia si consilierul politic al presedintelui Franklin Roosevelt, este una din cele mai pregnante personalitati a secolului XX. Diplomata a pledat pentru drepturile omului, a participat la realizarea acestora si a condus comisia care a aprobat Declaratia Universala a Drepturilor Omului in 1948. In timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial a calatorind promovand aceste drepturi si a vizitat trupele americane pe front. A facut parte din Organizatia Natiunilor Unite pana in 1953, prezidand comisia Drepturilor Omului. A fost activa politic pana la sfarsitul vietii, a luptat pentru drepturile femeilor, pentru populatia afro-americana si pentru liberalizarea emigrarii minoritatilor evreiesti in Israel.
Politician remarcabil, curajos si impunator, Eleanor Roosevelt a trasformat existenta omenirii si s-a impus pe scena politicii mondiale ca un exemplu de urmat.
Benazir Bhutto (1953-2007)
Intr-o tara dominata de barbati, Benazir Bhutto a reusit sa se impuna si sa aduca schimbari majore poporului sau. In 1988 devine prima femeie prim-ministru intr-o tara musulmana: Pakistan. Curajul si ambitia au determinat-o sa lupte pentru niste idealuri aproape utopice, dar reuseste sa implementeze o schimbare majora: Pakistan trece de la regim dictatorial la democratie. “Nu sunt unul dintre acei liderii care vad minciuni si cumpara timp. Nici un dictator sau lider nu ar putea sa faca ce am realizat eu” declara Benazir Bhutto intr-un interviu pentru revista Time in anii '90. A implementat politici de reforma si s-a focusat pe actiunile de ajutorare a femeilor si copiilor. In anul 2007 isi pierde viata in urma unui atentat sinucigas.
Helen Gurley Brown (1922-2012)
Promotoarea schimbarii mentalitatii femeilor, Helen Gurley Brown a fost un simbol revolutionar pentru domnisoarele si doamnele din intreaga lume. A pledat pentru libertatea sexuala si emanciparea femeii. In 1962 apare cartea de mare succes la acea vreme, "Sex and the Single Girl", prin intermediul careia indeamna reprezentantele sexului frumos sa opteze pentru independenta financiara si sociala. In 1965 devine editor-sef la revista Cosmopolitan, la carma careia ramane timp de 32 de ani, schimband mentalitati si modeland caractere. Actiunile intreprinse de ambitioasa doamna reprezinta manifestari puternice ale revolutiei sexuale in perioada anilor '60. Luptand pentru drepturile si emanciparea femeii, Helen Gurley Brown initiaza schimbarea rolului femeii in societate si reducerea discriminarii sexuale.
Wangari Maathai (1940-2011)
Castigatoarea premiului Nobel pentru Pace a luptat pentru protejarea mediului si drepturile femeii. Doctoranda in biologie, toata viata sa a pledat pentru conservarea ecosistemului prin actiuni reformatoare. In 1977 infiinteaza o miscare ecologista pentru protejarea padurilor din Kenya, astfel dorindu-se a se evita schimbarea climei si eroziunea solului. A mobilizat in principiu femei pentru reimpadurirea mediului si a reusit sa ajunga la o cifra uimitoare de peste 40 de milioane de copaci plantati.
Lista doamnelor revolutionare este vasta, dar printre cele mai cunoscute se numara si Coco Chanel, Maica Tereza, Printesa Diana, Marie Curie, Indira Gandhi, Oprah Winfrey sau Margaret Thatcher. Fiecare dintre ele a adus influente noi ce au condus la schimbari majore in randul lumii si au devenit simboluri apreciate la nivel mondial.
Puterea exemplului: 12 femei care te motiveaza, in functie de profesie