Traiesc intr-un univers paralel, cred eu! Nu radeti, dar am impresia ca electrocasnicele "au un cuvant de spus", la propriu, in domeniul gastronomiei! Nu mai vor sa se simta solitare sau "jignite" cu tot soiul de retete sau metode de gatit inadecvate calitatilor lor, asa ca au oficiat oa dunare ad-hoc in care au stabilit reguli clare: astfel ca, pentru a nu se supara niciuna dintre partile parte implicata, fiecare si-a autodeclarat autonomie completa si si-au creat care mai de care propriile retete pe baza puterilor, functiilor si facilitatilor, de fapt a calitatilor de care dau dovada in ochii consumatorilor. Care se lauda mai tare? N-as stii sa va spun, dar tot ce va pot spune este ca fiecare dintre aceste electrocasnice vin "la pachet" cu retete delicioase si extrem de sanatoase, prietene cu slabitul. De exemplu cartofii, pasiunea mea de la care nu ma dezic, pot fi facuti acum intr-o singura lingura de ulei. Va dati seama? Si multe alte retete care mi-au lasat gura apa; descoperiti-le voi - vi le propun chiar ele, electrocasnicele!
Paella
4 portii
Ingrediente:
4 pulpe de pui cu os
O lingurita de sare
40 cl orez
½ g sofran
40 cl supa de pui
ardei rosu
2-4 carnati chorizo
400 g midii albastre proaspete
200 g mazare verde
Garnisire
400 g creveti proaspeti
1-2 cepe verzi tocate marunt
2 lingurite de arpagic tocat marunt
Mod de preparare:
Curatati pulpele de pui si taiati carnea pentru a expune osul. Sarati-le.
Puneti orezul, sarea si sofranul intr-un vas termorezistent. Adaugati supa si pulpele de pui. Setati cuptorul la nivelul maxim de aburi si gatiti timp de aproximativ 30 de minute in cuptorul preincalzit.
Curatati si taiati cuburi ardeiul si feluu carnatul.
Curatati midiile si eliminati-le pe cele care nu se incid cand apasati usor scoica.
Asezati midiile intr-un vas termorezistent, alaturi de cel cu paella aflat in cuptor.
Scoateti paella din cuptor si adaugati piperul, carnatul si mazarea verde. Reintroduceti-l in cuptor si asezati alaturi vasul cu midii. . Mai gatiti totul cateva minute, pana cand se deschid midiile.
Decorati paella cu midiile, crevetii proaspeti, felii de ceapa si arpagic. Serviti imediat..
Gatirea orezului: Aburul este foarte practic atunci cand gatiti cantitati foarte mari de orez. Amestecati orezul, apa (sau supa) si sarea intr-un vas termorezistent. Utilizati parti egale de orez si lichid. Setati cuptorul la nivelul maxim de abur si gatiti timp de aproximativ 25 de minute in cuptorul preincalzit
Fileuri de pui
4 portii
Ingrediente:
4 fileuri de pui (aprox. 600 g)
2 lingurite de sare
2 catei de usturoi
2 bucati de anason stelute
o lingurita nucsoara intreaga
2 linguri sos teriyaki
Salata de varza rosie:
250 g varza rosie
10 merisoare intregi amestecate cu 5 cl zahar granulat
Garnisire
O smochina proaspata
Mod de preparare:
Curatati si taiati usturoiul. Maruntiti stelutele de usturoi si nucsoara. Amestecati sarea, usturoiul, stelutele de anason, nucsoara si sosul teriyaki. Asezati fileurile de pui in acest amestec, asigurandu-va ca sunt acoperite pe toate partile.
Asezati fileurile intr-un vas termorezistent. Introduceti termometrul in pui astfel incat varful sa fie in cea mai groasa parte a carnii. Setati termometrul la 75 de grade si cuptorul pe sistemul intermitent cu abur, la 180 de grade. Gatiti timp de aproximativ 20 de minute in cuptorul preincalzit.
Tocati fin varza si amestecati-o cu merisoarele intregi.
Taiati fileurile in felii mai groase si adaugati sos teriyaki.
Serviti cu salata de varza rosie, cu felii de smochina pe deasupra si cu orez fiert.
Gust High Definition de la Electrolux - CombiSteam
Ce obtii atunci cand combini tehnologia cu avantajele aburului in bucatarie? Cuptorul CombiSteam – un mod inovator de a gati mancarea: mai sanatos, mai rapid, mai gustos. Un studiu Electrolux subliniaza faptul ca europenii considera combinatia de incalzire normala si gatitul la abur o inovatie care le permite sa prepare alimentele intr-un mod sanatos si convenabil. Noul cuptor CombiSteam imbina gatitul normal cu beneficiile aburului si ofera preparatelor acel “je ne sais quoi” pe care il savuram atunci cand iesim in oras, la restaurant. CombiSteam iti ofera posibilitatea de utilizare a trei tipuri de abur, fiecare dintre ele recomandat pentru un anumit tip de ingrediente
Carte de bucate incorporata: Cuptorul ofera o varietate de 74 retete predefinite si o functie de gatit asistat. Astfel, meniul CombiSteam poate deveni o sursa de inspiratie atunci cand doresti sa pregatesti ceva rapid si usor. Pentru cei grabiti, CombiSteam are o surpriza: mancarea reincalzita si alimentele semipreparate cu ajutorul aburului nu au avut niciodata un gust atat de bun. Doua dintre ele ti le-am prezentat mai sus!
Mancaruri prajite si la aburi, gust intens si gatit in 3 timpi si 3 miscari cu rezultat de 3 retete senzationale dintr-un singur aparat! E posibil!
Cartofi prajiti cu numai 1 lingura de ulei. Mai sanatosi de atat nu pot fi!
4 persoane
Ingrediente:
Cartofi proaspeti: (cartofi congelati)
1 kg de cartofi
1 de ulei
sare
Cartofi congelati:
1 kg de cartofi
1 de ulei
sare
Mod de preparare:
Curatati cartofii si taiati pai, dupa gust: 8 x 8 mm, 10 x 10 mm, 13 x 13 mm. Clatiti cu apa din abundenta cartofii taiati, scurgeti-i si uscati-i cu atentie.
Varsati cartofii in ActiFry. Adaugati uleiul si lasati la copt intre 40 si 45 min, in functie de grosime.
Sarati cartofii inainte de servire.
Principii nutritive:
Cartofii pot fi introdusi in mod regulat in toate meniurile, fara probleme. In ce
priveste cartofii prajiti, este numai chestiune de dozare si de bun simt!
Pregatire - 15 min; Coacere -30-35 min (cartofi normali) 40 min (congelati).
Amestec de mere, alune de padure si cartof
4 persoane
Ingrediente:
300 g cartofi
2 mere tip Golden
3-4 de sos de caramel
40 g alune de padure intregi
20 g floricele de porumb
Mod de preparare
Curatati cartofii, feliatii si lasati-i la scurs pe o carpa curata. Decojiti merele si taiati'le in sferturi. Apoi sferturile taiati-le in cubulete.
Puneti merele si cartofii in ActiFry si turnati uniform peste ele 2 linguri din
sosul caramel. Lasati la gatit timp de 20 de minute.
Adaugati alunele si floricelele de porumb si turnati peste toate restul de 2 linguri de sos de caramel. Gatiti inca 5 minute. Serviti cu inghetata de caramel.
Sfatul chef-ului
- Ar fi ideal sa folositi floricele de porumb prajite in unt.
Variatie:
- Puteti folosi migdale in locul alunelor de padure.
Pregatire - 20 min; Coacere - 25 min
Tefal Actifry
Prajirea este unanim incriminata ca fiind tehnica de gatire cea mai agresiva asupra alimentelor si care conduce la un aport de lipide excedentar. Tefal insa a reusit sa schimbe acest concept. Gratie unei tehnologii revolutionare, ActiFry face ca prajirea sa nu mai fie nociva, iar cartofii prajiti sa nu mai ingrase. Pentru ca o singura lingura de ulei este de ajuns pentru un kilogram de cartofi. Secretul consta in aerul cald care circula, patrunde perfect alimentele si le prajeste uniform.
Vitel in stil italian
4 portii
Ingrediente
4 escalop de vitel
100 ml vin alb
8 frunze de salvie
1 ramura de cimbru
1 rosii (fara coaja)
30 g unt
2 cepe shalot
Sare si piper
Puneti escalopul in tava aparatului de gatit impreuna cu bucatele de unt, rosiile taiate cubulete, ceapa shalot si cimbrul. Turnati vin alb.
Rulati escalopul si fixati-le marginile cu scobitori. Se prepara la aburi 23 min. Puneti rulourile pe platoul de servit la masa si turnati deasupra sosul format in procesul de preparare.
Acest preparat contine o mare cantitate de proteine si calciu.
Pregatire - 15 minute; Durata de preparare- 23 minute
Tefal Vitacuisine
Cand fiecare membru al familiei doreste cate un fel de mancare diferit, atunci stii ca vei petrece o zi intreaga in bucatarie. Nu si cu VitaCuisine, de la Tefal! Aparatul de gatit in aburi este proiectat cu 3 sisteme distincte care permit tratarea termica separata, fara riscul combinarii aromelor. Mai mult: tava de gatit este functionala in ambele parti. In timp ce intr-o parte pestele sau carnea se inabusa in sosul propriu, in cealalta parte alt preparat se pregateste la aburi.
Aburi, aburi, dar gust neatins, arome intense si vitamine si minerale "la locul lor"!
Somon la abur, cu legume verzi
Ingrediente:
4 portii de somon de 200 g fiecare
10 g marar (pastrati cateva fire pentru la sfarsit)
300 g orez mare alb semipreparat
1 dovlecel feliat subtire
200 g sparanghel verde
150 g fasole verde (congelata)
150 g mazare (congelata)
Sare, piper macinat proaspat
Ulei de masline cu aroma de lamie
Mod de preparare:
Puneti vasul de abur 1 pe suportul cu tava de scurgere
Puneti vasul de abur 2 deasupra primului. Puneti sita pentru orez, adaugati orezul, 450 ml de apa calda si sare. Acoperiti cu capacul. Setati cronometrul pentru 20 de minute.
Puneti feliiile de dovlecel in vasul de abur 3, apoi bucatile de sparanghel, fasolea verde si mazarea. Dupa 10 minute de preparare la abur, asezati vasul de abur 3 seasupra vasului de abur 2. Dupa 20 de minute, puneti feliile de somon in vasul de abur 1. Puneti cateva fire de marar in dispozituvul pentru intensificarea aromelor. Reglati cronomentrul pentru inca 15 minute, pentru a termina prepararea. Opriti aparatul de gatit cu aburi. Asezonati feliile de somon cu sare si piper proaspat macinat si serviti-le pe un pat de orez cu legume verzi preparate “al dente” (fierte astfel incat sa ramana putin tari). Adaugati cateva picaturi de ulei de masline cu aroma de lamiae si garnistiti cu cateva fire de marar.
Aparatul de gatit cu aburi Philips HD9160
Cel mai nou dintre ele, aparatul de gatit cu aburi Philips HD9160, iti dezvaluie o lume a aromelor si un mod confortabil de a prepara o hrana sanatoasa, intr-un timp foarte scurt. Functia unica a intensificatorului de arome desavarseste alimentele preparate la aburi dandu-le gustul delicios al plantelor aromatice ai al condimentelor. Aparatul are o gama larga de intervale de timp presetate care opresc automat aburul odata ce perioada setata a fost atinsa. Indicatorul de reumplere anunta cand nivelul apei a scazut, iar orificiul extern de alimentare cu apa face manevrarea aparatului extrem de usoara. Datorita componentelor lavabile in masina de spalat vase, cosurilor etajate si sistemului de stocare al cablului, suprafata bucatariei va fi curata si neaglomerata.
Cand painea poate fi un adevarat deliciu!
Fouace in stil mediteranean
Greutate: 1000 g
Timp: 3:39
Ingrediente:
Apa: 500 ml
Sare: 2 lgt
Faina simpla: 550 g
Faina de secara: 150 g
Drojdie uscata: 3 sferturi de lgt
Capere: 60 de g
masline verzi 100 g
Ulei de masline: 1 lg
Rosie: 1
Sare mare: 1 lg
Mod de preparare:
Puneti ingredientele in vasul de copt in urmatoarea ordine: apa, capere, masline si sare.
Apoi adaugati cele doua tipuri de faina si drojdia uscata.
Puneti vasul de copt in masina. Selectati programul 2, greutatea painii si culoarea dorita a cojii. Apasati butonul stop/start.
Feliati rosia. Cu 30-45 de minute inainte de sfarsitul programului, deschideti masina si verificati aluatul" pensulati suprafata painii cu ulei de masline, puneti feliile de rosie deasupra si presarati cu sare de mare.
La sfarsitul programului, opriti masina, scoateti vasul si scoateti painea.
Masina de facut paine Moulinex.
Cu totii stim ca in materie de bucatarie, functiile utile ale aparaturii nu mai sunt de mult singurul criteriu. Estetica mediului in care ne desfasuram activitatile gospodaresti este foarte importanta si face parte din echilibrul vietii noastre. Moulinex a inteles acest lucru si a creat OW 5000, o masina de paine performanta, cu 14 programe si 80 de combinatii, 3 grade de rumenire si 3 setari de greutate, care se potriveste oricarei bucatarii moderne.
Formele rotunjite si structura compacta ale masinii de paine de la Moulinex fac din aceasta o prezenta placuta in orice bucatarie moderna. Suportul de gatit cu accesorii non-adezive utileaza cochet bucataria.
Paine alba cu seminte
Ingrediente:
Atentie: toate ingredientele se vor adauga in ordinea enumerarii mai jos:
-350 ML apa ( se utilizeaza paharul gradat din dotarea aparatului iar temperatura apei va fi de 27°C)
-2 linguri ulei (formatul MARE al lingurilor din dotarea aparatului)
-1 1⁄2 lingurite sare (formatul MIC al lingurilor din dotarea aparatului)
-2 linguri zahar (formatul mare al lingurilor din dotarea aparatului )
-faina alba 600g (4 paharele de 250 ml din dotarea aparatului)
-1 lingurita drojdie uscata (se va face un “cuib” in interiorul fainii si se va pune drojdia; atentie: drojdia nu trebuie sa intre in contact cu lichide – apa, ulei, etc)
- Seminte – se vor adauga dupa 15 minute (masina va face un sunet de 3 ori iar pe ecran va aparea cuvantul “ADD”; semintele pot fi adaugat doar atunci, daca s-a ratat momentul, semintele nu se vor mai adauga)
Program: 2:45 (nr 2)
Cantitate: 1000 gr
Crusta: rumenita
Paine alba cu rozmarin
Ingrediente:
Atentie: toate ingredientele se vor adauga in ordinea enumerarii mai jos:
-380 ML apa ( se utilizeaza paharul gradat din dotarea aparatului iar temperatura apei va fi de 27°C)
-2 linguri ulei (formatul MARE al lingurilor din dotarea aparatului)
-1 1⁄2 lingurite sare (formatul MIC al lingurilor din dotarea aparatului)
-2 linguri zahar (formatul mare al lingurilor din dotarea aparatului)
-faina alba 600g (4 paharele de 250 ml din dotarea aparatului)
-4 lingurite drojdie uscata (se va face un “cuib” in interiorul fainii si se va pune drojdia; atentie: drojdia nu trebuie sa intre in contact cu lichide – apa, ulei, etc)
- 1 1⁄2 lingurite rozmarin macinat
Program: 1H:35
Cantitate: 1000 gr
Crusta: rumenita
Delectati-va cu o bucatica din Rai, in fiecare zi, cu noua masina de paine, de la Philips!
Noile masini de paine de la Philips vor rezolva toate aceste probleme, simplificand procesul de creare a unei mari varietati de produse de panificatie preparate in casa. Mai mult, painea coapta la masina de paine Philips este cea mai sanatoasa, pentru ca voi alegeti ingredientele pe care le folositi Noua masina de paine de la Philips HD9040 dispune de mai multe functii inteligente, care va ajuta sa va bucurati de o paine proaspata si sanatoasa in fiecare zi.