Fiecare dintre noi a trecut, intr-un moment sau altul al vietii, prin experiente de frica intensa, neliniste, iritabilitate, lipsa de incredere in propria persoana. Toate acestea sunt emotii umane normale care ne ajuta de cele mai multe ori in confruntarea cu pericolele sau situatiile dificile. Dar daca acestea se repeta zilnic si ne pun stapanire pe viata, daca ne simtim amenintati vesnic de cate un “drob de sare” inseamna ca pragul normalului a fost depasit si suferim de anxietate.
Definita ca o stare permanenta de tensiune psihica, iritabilitate, lipsa de incredere in propria persoana, incapacitate sau rezerve in asumarea unui risc, tremur si alte reactii neurovegetative, insotite de diverse semne psihosomatice, anxietatea este deci “o emotie penibil? de asteptare”, “o teama fara obiect” care se produce in asteptarea unui eveniment, este o traire subiectiva care poate fi supusa controlului voluntar prin dezvoltarea constiintei de sine. Situatiile in care anxietatea apare si deranjeaza sunt altele decat pericolele palpabile. Aceste situatii se incadreaza mai curand in stresul cotidian, pe care-l traim cu totii, mai mic sau mai mare in functie de perioada de viata pe care o traversam, de vulnerabilitatea noastra la stres si de abilitatile pe care le avem pentru a-i face fata.
Caracteristica principala a tulburarilor de anxietate este sentimentul de frica sau/si ganduri cronice (constante), repetitive, de ingrijorare, care reprezinta un element de stres pentru persoana respectiva si care interfereaza cu activitatile din viata sa - in adolescenta, stres-ul este legat mai mult de performanta scolara si de relatiile sentimentale, la maturitate serviciul, plata facturilor si grijile legate de copii sunt pe primul plan, iar varstnicii, pe langa acestea, au si grija sanatatii. Alte simptome comune tuturor tipurilor de anxietati sunt reactiile fizice – transpiratie, tremuraturi, batai de inima rapide, dificultati in respiratie, greata, lesin; ganduri disfunctionale – de exemplu „daca iau o nota mica toata lumea o sa ma creada prost”; comportament de evitare – o persoana anxioasa poate sa ajunga sa evite foarte multe situatii in care crede ca nu va face fata.
Cele mai des intalnite forme de anxietate sunt anxietatea generalizata - frica exagerata si grija legata de lucrurile comune; fobia sociala - frica de evaluarea si judecata negativa a altor oameni; fobii specifice - frica persistenta si irationala de un obiect specific sau de o situatie; tulburare de panica, tulburare obsesiv-compulsiva si tulburare de stres post- traumatic. Toate aceste tulburari de anxietate pot conduce la izolatie sociala si la depresie clinica, pot sa altereze capacitatea persoanei de a lucra, a invata si a efectua activitati de rutina si pot dauna relatiilor cu prietenii, familia si colegii.
Apeleaza la produse naturale pentru sanatate pentru a reduce simptomatologia in tulburarile anxioase, fara a crea dependenta si fara efecte secundare. Acidul gama-aminobutiric are rolul de a regla activitatea glandei hipofize cu rol in coordonarea functionarii sistemului endocrin, regleaza ciclul somn-veghe si temperatura corpului. GABA actioneaza asupra simptomelor manifestate la nivelul mai mulor aparate si sisteme ale organismului nostru. Actioneaza asupra simptomelor psihice (capacitate de concentrare scazuta, oboseala, iritabilitate), digestive (spasme intestinale, tulburari de tranzit intestinal, greata), cardiovasculare (palpitatii, hipertensiune arteriala), respiratorii, cutanate. Cauta produsele naturale pentru sanatate si spune adio emotiilor negative!