Daca dintr-o data nu iti vine menstruatia (intr-o perioada in care copiii nu sunt pe ordinea ta de zi), acesta poate reprezenta un moment de panica, dar exista si alti factori care pot fi de vina pentru dereglarea ciclului menstrual. Afla si tu care sunt potentialele motive pentru care iti intarzie sau nu iti vine ciclul:
1. Pierderea in greutate sau exercitii facute in exces
Daca indicele tau de masa corporala scade rapid sub 18 sau 19, este posibil sa inceapa sa iti intarzie menstruatia sau sa nu iti vina deloc. Acest lucru nu este strict bazat pe indicele de masa corporala.
In ce situatii NU este recomandat sa iei contraceptive orale
Afectiunile grave, precum anorexia si bulimia pot determina dereglari ale ciclului menstrual, dar chiar si antrenamentele fizice extreme (de exemplu, daca vrei sa participi la un maraton sau la alt eveniment major de acest gen) determina intarzierea sau absenta menstruatiei.
Prin urmare, natura are propriul ei mod de a te impiedica sa ramai insarcinata daca corpul tau este supus unui asemenea stres, chiar si fizic.
2. Stresul
Un eveniment major si infricosator din viata ta poate determina ceea ce se numeste in limbajul de specialitate amenoree hipotalamica (absenta fiziologica a ciclului menstrual, pricinuita de o insuficienta ovariana sau hipofizara). Aceasta zona specifica a creierului, hipotalamusul, este locul in care o multime de hormoni responsabili de menstruatie sunt reglati. Iar hipotalamusul este foarte afectat de stresul din viata ta.
Daca ai de-a face cu o schimbare importanta, un eveniment major precum un deces in familie, o despartire dureroasa sau orice alt eveniment din viata ta care te zdruncina, aceasta ar putea fi cauza pentru care nu ai menstruatie.
3. O problema la nivelul glandei tiroide
Glanda tiroida, localizata in gat, regleaza metabolismul tau. De asemenea, ea interactioneaza cu multe alte sisteme din corpul tau, pentru a face ca lucrurile sa functioneze fara probleme. Daca ai de-a face cu orice tip de dezechilibru tiroidian, indiferent ca este vorba de hipotiroidism (tiroida "lenesa") sau hipertiroidism, acest lucru poate avea implicatii asupra ciclului tau menstrual. Daca observi alte simptome ale unei tulburari tiroidiene, vorbeste cu medicul tau pentru un diagnostic oficial.
4. Sindromul ovarelor polichistice
Acesta este un dezechilibru hormonal care se reduce la o lipsa sau absenta a ovulatiei, astfel incat tu ai niveluri modificate ale estrogenului, progesteronului si testosteronului. Medicii intalnesc tot mai des aceasta afectiune la pacientele lor, desi exista grade diferite ale sindromului ovarelor polichistice. Acesta poate determina menstruatia neregulata sau absenta completa a ciclului menstrual.
5. Metoda de contraceptie pe care o folosesti
O menstruatie care nu s-a ivit poate fi un produs secundat inofensiv al masurilor pe care le iei pentru a evita sarcina. Unele pastile contraceptive cu doze mici de hormoni determina lipsa menstruatiei, lucru care nu este periculos si este, de multe ori, un efect secundat binevenit.
Acelasi lucru este valabil si pentru metode precum dispozitivele hormonale intrauterine, implanturi sau injectii cu efect contraceptiv. Dureaza ceva timp pentru ca menstruatia sa revina daca ai incetat sa mai iei pilula contraceptivam dar de obicei menstruatia se ca relua fara probleme in cateva luni.
6. Menopauza prematura
Atunci cand femeile sub 40 de ani au dezechilibre hormonale, ele pot intra intr-o etapa prematura de menopauza, cunoscuta si sub numele de insuficienta ovariana prematura. Impreuna cu absenta menstruatiei, semnele includ bufeuri, transpiratii nocturne si uscaciune vaginala. Menopauza prematura nu este foarte comuna, asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi imediat. Vorbeste cu medicul tau ginecolog. Sursa.
Citeste si: Sex in timpul menstruatiei? Iata ce trebuie sa stii
Trucuri rapide: Asa scoti petele de sange menstrual de pe tesaturi
Cele mai bune gustari pentru ameliorarea sindromului premenstrual