Ne percepem emotiile, scrie Aaron Ben-Zeev in revista Psychology Today, in functie de doua coordonate: cea psihologica, in care o emotie e pozitiva daca implica o evaluare pozitiva a obiectului, o motivare pozitiva si un sentiment placut si in functie de cea morala, in care o emotie e pozitiva daca ea poate fi evaluata astfel din perspectiva valorilor morale. Aceste doua perspective pot presupune emotii conflictuale; astfel, daca placerea resimtita la vederea nefericirii altora poate fi perceputa ca o emotie pozitiva din punct de vedere psihologic, insa negativa din punct de vedere moral. Compasiunea este o emotie negativa din punct de vedere psihologic insa pozitiva din punct de vedere moral.
Teama poate naste adevarati monstri, dar poate naste unele dintre cele mai bune idei!
Avem de-a face cu emotiile negative (teama, dezgust, manie, jena, vinovatie, singuratate, dispret etc) mult mai des decat cu cele pozitive (compasiune, dragoste, uimire, dorinta, interes, mandrie, entuziasm etc). Cum de se intampla asta? Simplu, fiecare dintre noi se intalneste cu mult mai multe situatii in care in calea sa se ivesc obstacole. Atunci este momentul in care emotiile negative ies la suprafata si, aproape in acelasi moment, fiecare dintre noi incepe sa se gandeasca la idei si planuri prin care sa inconjoare obstacolul sau sa ingaduie unui nou tel sa se formeze pentru a compensa obstacolul intalnit in cale. Emotiile pozitive sunt intalnite de cele mai multe ori atunci cand atingem un tel si, cum asta nu se intampla la fel de des...
Cercetatorii sustin ca emotiile negative cer alocarea mult mai multor resurse cognitive pentru a rezolva situatia.
E important sa iti recunosti sentimentele si sa muncesti pentru a ti le accepta! Asta inseamna sa nu iti lasi emotiile sa iti controleze comportamentul (da, nici macar atunci cand esti atat de furioasa incat simti ca ai putea sa tipi cinci minute incheiate si tot nu te-ai relaxa!) si nici actiunile si sa incerci, in schimb, sa iti accepti emotiile drept ceea ce sunt si sa incepi sa le iei ca atare. Putem incerca -vom reusi, de cele mai multe ori- sa gandim inainte de a actiona si sa recunoastem impactul pe care cei din jur il vor percepe atunci cand noi vom actiona. Nu putem avansa si nu ne vom putea atinge telurile niciodata daca nu incepem sa ne manageriem emotiile!
Cum iti incetinesti ritmul pentru a crea emotii pozitive?
Intreaba pe oricine, persoanele de succes sunt foarte productive. Sunt genul de persoane care ajung primele dimineata la munca si lucreaza mult mai mult decat ceilalti. Sunt mai bine platite si au ocazia de a evolua mult mai mare decat a celorlalti! In mod inevitabil vor ajunge ceea ce si-au propus si asta poti face si tu!
De ce ai lua lucrurile in serios?
Incearca sa nu te lasi implicat in certurile altor oameni sau in problemele lor si refuza sa iei lucrurile personal. Persoanele de succes isi pastreaza energia pentru scopurile cu adevarat importante!
Ar trebui sa inveti sa te relaxezi tocmai pentru a avea mai multa energie mentala si emotionala si deci, pentru a face tot ceea ce-ti propui!