Pilozitatea in exces este o problema comuna atat femeilor cat si barbatilor si poate fi rezolvata in zilele nostre folosind metode permanente.
Metodele de epilare permanenta aparute relativ recent sunt:
1. electroliza- trecerea unui curent electric de intensitate mica prin firul de par pentru a arde radacina. Este o metoda extrem de mare consumatoare de timp, parul este tratat fir cu fir, iar timpul mediu de actiune a curentului electric pe fiecare fie de par este de 2 secunde. Sunt necesare foarte multe sedinte de tratament.
2. epilarea prin fototerapie are avantajul ca poate trata toate tipurile de fire de par, de la blond la negru, putand fi aplicat pe orice tip de piele, de la cea neagra la cea alb sidefie, evitand astfel orice forma de arsura. Numarul de sedinte de epilare pentru pilozitatea corpului este in jur de 5-6, la interval de 4-5 saptamani.
Odata cu disparitia firelor de par se rezolva si problema foliculitei atat de suparatoare mai ales in zona bikini si pe gambe unde firul de par de obicei este mai gros.
Fototerapia pentru epilare consta in utilizarea energiei unui fascicul luminos pentru a distruge definitiv foliculul pilos prin ardere. Concret, se aplica pe piele un impuls luminos, energia acestuia este captata de firul de par care este mai inchis la culoare ca pielea, si ghidat catre radacina acestuia pe care o arde.
La o trecere pe suprafata de tratat toate radacinile firelor de par vor fi arse si vor cadea in cateva zile, lasand suprafata complet fara par. La 2-3 saptamani distanta parul care nu a fost distrus definitiv va incepe sa creasca din nou; acesta este momentul cel mai bun pentru o noua sedinta de tratament.
Firul de par de pe corp se gaseste in toate fazele de crestere ale lui, adica poate fi foarte tanar, matur sau imbatranit. Doar firul de par foarte tanar poate fi distrus definitiv, chiar si la o singura expunere la energia luminoasa. Acesta reprezinta cam 15-20% din tot parul corpului uman; de aceea sunt necesare mai multe sedinte de tratament (5-6).
Mai exista o variabila de care depinde rezultatul unei epilari definitive si anume zona de tratat. Parul din axila are caracteristici diferite fata de cel de pe gambe sau din zona inghinala. Chiar numai in zona inghinala sunt trei tipuri de fire de par cu caracteristici diferite.
Hirsutismul reprezinta o afectiune care apare la femei si a carei manifestare clinica primordiala este reprezentata de dezvoltarea in exces a pilozitatii (a parului). Mai exact apar foliculi pilosi in zone care in mod normal sunt lipsite de par. Parul in exces este viguros, negru si foarte des.
Limitele normalului in ceea ce priveste pilozitatea la femei variaza mult, fiind dependente de trasaturile familiare si rasa. Pilozitatea normala a femeilor mediteraneene este mai bine reprezentata comparativ cu cea a femeilor nordice.
O “mustata” usor vizibila la o femeie bruneta nu reprezinta neaparat semn de hirsutism. Fire de par fin acopera in mod normal intregul corp, fie ca sunt blonde fie ca sunt inchise la culoare. Acest tip de par este independent de variatiile hormonilor sexuali si nu reprezinta semn de hirsutism.
Cauza cea mai frecventa a aparitiei hirsutismului este o productie crescuta de hormoni androgeni, masculinizanti.
Alte afectiuni sau ingestii de medicamente pot fi asociate cu o pilozitatea crescuta sunt:sindromul ovarelor polichistice, tumori ovariene sau ale glandelor suprarenale virilizante, sindromul Cushing, ingestie cronica (tratament de lunga durata) de fenitoin, diazoxid, minoxidil, ciclosporina, hormoni androgeni, progesteron, cortizon etc.
Deseori pacientele obeze au un anumit grad de hirsutism, hormonii estrogeni feminizanti sufera modificari de structura la nivelul tesutului gras si se transforma in hormoni androgeni.
Hirsutismul asociat sindromului de ovar polichistic se manifesta incepand cu primul ciclu menstrual, moment cand ovarul devine activ, si se accentueaza gradat pana dupa 20 de ani.
Hirsutismul androgeno-dependent se manifesta prin aparitia de par la nivelul obrajilor si barbiei, pe toracele anterior si posterior asociata cu pierderea podoabei capilare. Aceste paciente sunt obeze si au dereglari importante ale ciclului menstrual. Axilar, in zona gatului sau inghinal apare o coloratie mai inchisa a pielii- achantosis nigricans- fara implicatii patologice dar extrem de inestetica.
Metodele de tratament se adreseaza atat tulburarilor hormonale si constau in administrarea fie de hormoni estrogeni, feminizanti fie de substante care inhiba productia de hormoni androgeni, precum si excesului de par de pe corp.
Metodele moderne de indepartare a parului nedorit, cu efect de lunga durata, sunt cele descrise mai sus
Parul este supus influentelor hormonale. Parul patologic, adica cel care apare in zone anormale cum ar fi pe fata la femei, se afla sub o puternica influenta hormonala de aceea este mai greu de scapat de el. Uneori sunt necesare peste 10 sedinte de epilare prin fototerapie pentru a obtine la acest nivel rezultatul dorit.
Epilarea permanenta inseamna ca dupa un numar de sedinte mai mare sau mai mic, se obtine o “curatire” a pielii de pana la 95%, care poate dura nelimitat.Indicatia noastra este ca la cateva luni pana la un an de la ultima sedinta de epilare sa se faca un “rapel”, adica o sedinta suplimentara de epilare, chiar daca nu exista prea mult par ramas, pentru o stabilitate mai mare a rezultatului final.
Experienta ne-a aratat ca acest tratament trebuie de la inceput facut la intensitate cat mai mare. Intensitatea tratamentului este reglabila. Doar aparatele de uz medical pot descarca impulsuri suficient de puternice pentru a produce epilare definitiva. Cele de uz cosmetic descarca impulsuri mai slabe, care repetate pot produce o epilare de lunga durata, dar nu definitiva.
In timp, daca foliculul pilos primeste energii luminoase slabe in mod repetat, acesta se va adapta la metoda de tratament si ulterior, nici o alta tehnologie, oricat de avansata, nu-l va mai putea indeparta definitiv. Adesea metoda de adaptare a firului de par la acest tratament este decolorarea firului. Astfel acesta nu mai capteaza energia luminoasa.
As dori sa mentionez cazul unei tinere de 24 de ani, care s-a prezentat in clinica noastra in urma cu aproximativ 2 ani pentru o pilozitate accentuata in regiunea barbiei, cu fire groase si negre, si care din motive necunoscute a inceput in urma cu 18 luni epilari cu un aparat de putere redusa intr-un cabinet cosmetic ( o epilare pe luna). A revenit la noi extrem de ingrijorata prezentand in barba fire foarte groase si complet albe care nu mai pot fi indepartate !!!
Barbatii care au pilozitate in exces pot beneficia si ei de acest tratament, cu rezulate foarte bune. De asemenea, epilarea prin fototerapie este utilizata si pentru a “subtia“ o barba masculina foarte deasa, care necesita barbierit de doua ori pe zi.
Dupa cateva sedinte de epilare, firul de par se subtiaza si se rareste, astfel incat barbieritul nu va mai fi necesar decat o data la 2 zile.
De retinut :
Poate fi epilat parul de pe orice zona a corpului!
Numarul de sedinte difera in functie de zona!
Este interzisa expunerea la UV pe toata perioada tratamentului!
Beneficii colaterale :
- Dispare foliculita, este cea mai eficienta metoda de tratament .
- Este stopat fenomenul de dezvoltare a parului in grosimea pielii.
- Ameliorarea dramatica a hidrosadenitei recurente (infectiile glandelor sudoripare mai aleslul axilelor).
Pe masura ce firele de par dispar, se atenueaza pana la disparitie si hiperpigmentatia perifoliculara datorata minitraumatisme repetate (smulgerea firelor de par).
- Efect pozitiv in tratarea comedoanelor.