Cateva informatii care iti vor reaminti care e subiectul acestei discutii: epiziotomia este o mica incizie la nivelul perineului (mica portiune de piele dintre anus si vagin). Aceasta incizie este facuta pentru a permite mult mai facil expulzia fatului.
In mijlocul tuturor discutiilor pe care mamicile le au, fie pe forum, fie in discutiile particulare se afla doua aspecte: folosirea sau nu a epiziotomiei si dorinta multor mamici de intoarcere la o nastere cat mai naturala, daca se poate acasa. Ca vrem sau nu sa il acceptam, adevarul e acesta: in Romania nu poti naste acasa (decat neplanificat, in unele cazuri exceptionale), iar epiziotomia este folosita in marea majoritate a nasterilor vaginale.
Nu din dorinta de a face "cum vor ei" sau "cum le e mai usor", asa cum spun unele mamici, aleg doctorii sa faca aceasta incizie. Doctorul ginecolog Melihan Bechir spune: "Aceasta incizie se face daca este cazul. Marea majoritate a femeilor au, insa, nevoie de ea, din acelasi motiv (expulzia mai usoara a fatului) expus mai sus. Este indicata in principal la nasterile premature si la primipare (n.r. femeile care nasc pentru prima data), pentru ca perineul acestora este tonic si reprezinta un obstacol in calea expulziei fatului. Am avut de curand o experienta cu una din pacientele mele. Era la a doua nastere si a decis sa nu folosim epiziotomia. Rezultatul a fost: multiple solutii de continuitate la nivelul mucoasei vaginale (rupturi), iar sutura a fost dificil de efectuat."
Pentru a-ti da seama mai usor ce inseamna nasterea fara epiziotomie, poti face un test simplu. Iei o bucata de material subtire si il intinzi pana la rupere, iar apoi incerci sa il cosi. E mult mai greu sa il cosi asa, rupt inegal si sa incerci sa repari raul facut de rupere, decat ar fi sa tai in linie dreapta si apoi sa cosi.
Conform spuselor medicului, cele mai multe probleme le au femeile care au perineul rigid, datorat activitatii fizice indelungate (fie au facut sport de performanta), fie au perineul extrem de inalt… si astfel epiziotomia se impune.
Epiziotomia este necesara si atunci cand este vorba de un copil care se naste prematur pentru ca, spune doctorul ginecolog Melihan Bechir, "acestia sunt foarte fragili si perineul e un obstacol rigid in calea capului fatului." Medicul mai spune: "Incercam sa evitam suferinta fetala in primul rand. Copiii pot dezvolta si hematoame la nivelul craniului in timpul nasterii."
In ceea ce priveste comentariile mamicilor, care sustin ca in alte state occidentale se recurge mult mai putin la epiziotomie, iata care este punctul de vedere oficial al Colegiului American de Obstetrica si Ginecologie: acestia spun ca epiziotomia "nu este necesara intotdeauna" si "nu ar trebui considerata ca fiind o obisnuinta." Estimarile aceluiasi colegiu in privinta procentului de nasteri in timpul carora se recurge la epiziotomie variaza intre 65 si 95 %, depinzand si de numarul de copii nascuti inainte. Statisticile bat citatele frumoase, care spun fiecaruia exact ce vrea sa auda.
Medicul ginecolog ne-a explicat ca in cazul mamicilor multipare (cele care au nascut de mai multe ori) se recurge la nasterea fara epiziotomie, pentru ca perineul lor - nu conteaza daca la prima nastere au nascut cu epiziotomie, acest lucru nu constituie o contraindicatie - este mai elastic. Si in cazul viitoarelor mamici in care fatul este foarte mic se poate naste usor, fara traume pentru fat sau mama si fara epiziotomie.
Nu puteam trece cu vederea unul din beneficiile "ascunse" ale epiziotomiei: refacerea inelului vaginal fara a pierde din continenta si din parametrii "de functionare" normali. Prin urmare, vaginul devine mai stramt. Melihan Bechir raspunde: "Eu imi fac treaba cum trebuie si cat de bine se poate", ca raspuns la intrebarea mea despre imbunatatirea vietii sexuale.
Povestea ei
E. este o tanara mamica, care a nascut natural, folosind epiziotomia si ne povesteste cum a trait ea aceasta experienta. "E dureroasa clar, indiferent ce s-ar spune, nu simti nimic pe moment, adica de la epidurala nu simti cand te taie si nici cand te coase, dar apoi simti. Pe langa durere, care mie mi-a trecut destul de repede -cred ca depinde de la organism la organism - si faptul ca nu poti sta in fund o perioada, cred ca a fost ok. Dar cele care nasc asa trebuie sa stie ca exista o jena - uneori destul de mare, cum a fost in cazul meu- la reluarea vietii sexuale."
Fie ca ai ales sa nasti cu epiziotomie, fie ca ai refuzat-o, exista exercitii care te pot ajuta sa iti reintri in forma. Daca vrei sa afli mai multe, citeste si "Exercitii pentru muschiul dragostei! Kegel pentru toata lumea!"