Multi dintre noi nu stim prea multe despre eruptia dentara la copiii nostri. De aceea, am realizat acest articol impreuna cu medicul pedodont in scopul unei monitorizari cat mai corecte in aparitia dintilor copiilor nostri, atat pentru dentitia de lapte cat si pentru cea permanenta.
Dentitia temporara
"Dintii temporari apare in trei etape caracteristice. In prima etapa erup incisivii, apoi primii molari (molar 1 temporar /schema), caninii si apoi molarii secunzi (molar 2 temporar/schema).
- Incisivul central inferior apare in intervalul 6-10 luni (aproximativ la 8 luni)
- Incisivul central superior apare in intervalul 7-11 luni (aproximativ la 10 luni)
- Incisivul lateral superior apare in intervalul 11-13 luni (aproximativ la 11 luni)
- Incisivul lateral inferior apare in intervalul 12-15 luni (aproximativ 13 luni)
- Primul molar erupe in intervalul 15-17 luni (aproximativ 1 an si 4 luni)
- Caninul erupe in intervalul 19-22 luni (1 an si 7 luni sau 1 an si 8 luni)
- Molarii secunzi inferiori erup aproximativ la 2 ani si 3 luni
- Molarii secunzi superiori erup la 2 ani si 3 sau 5 luni.
Intervalul normal de eruptie temporara este in general pentru primul dinte intre luna 4 si 10, iar pentru ultimul dinte intre un an si 8 luni /3 ani. Exista si eruptii precoce cand primul dinte apare inaintea varstei de 4 luni, iar ultimul inaintea varstei de 2 ani.
Dentitia permanenta
In cazul dentitiei permanente exista si aici doua etape. Etapa intai de aparitie a dentitiei permanente incepe in jurul varstei de 6 ani si se incheie in jurul varstei de 9 ani, astfel:
- la varsta de 6-7 ani erup molarii 1 inferior, apoi molarii: 1 superior si incisivii centrali inferiori (schema)
- la varsta de 7-8 ani erup incisivii centrali superiori, apoi incisivii laterali inferiori;
- in jurul varstei de 8-9 ani erup incisivii laterali superiori.
Etapa a doua a dintilor permanenti se desfasoara de la varsta de 9 ani pana la varsta de 12-13 ani. In aceasta etapa erup caninii, premolarii si molarii de 12 ani.”
Pentru ca parintii sa nu fie ingrijorati de intarzierile de aparitie a dintilor atat a celor de lapte cat si a celor definitivi se recomanda vizitele periodice la dentistul specializat (pedodont) si ortodont, pentru o monitorizare corecta a aparitiei dintilor si preintampinarea problemelor dentare in adolescenta si chiar la maturitate. Prima vizita la dentist a copilului tau trebuie sa efectueze in jurul varstei de 1 an!