In schimb, cercetatorii au ajuns la concluzia ca indivizii care iau pranzul la birou sunt mai productivi in a doua parte a programului, spre deosebire de cei care se relaxeaza in pauza de masa.
Cei care iau pranzul in afara cladirii se intorc mai putin concentrati si mai adormiti. Astfel, activitatea cerebrala este mai scazuta si le este mai greu sa abordeze probleme detaliate si sa identifice greseli.
In schimb, cei care iau masa la birou sunt mai agili, iar diferenta de performanta nu poate fi pusa pe seama bauturilor consumate in timpul pranzului, intrucat ambele grupuri de participanti au mancat alimente similare si s-au abtinut de la alcool.
Un aspect pozitiv al pranzului luat in oras, insa, este faptul ca angajatii se intorc mai relaxati si mai optimisti.
Cercetatorii, condusi de Dr. Werner Sommer de la Humboldt University din Berlin, sustin ca pranzul ar trebui luat in concordanta cu cerintele locului de munca si cu rezultatele dorite.
“Pranzul la restaurant este mai relaxant si reduce controlul proceselor cognitive pentru o vreme. Ne-am fi asteptat la efecte ceva mai pozitive asupra proceselor psihologice ale participantilor care au mancat la restaurant. Cu toate acestea, atenuarea controlului cognitiv poate fi negativ in unele circumstante dar nu in toate. Spre exemplu, este un dezavantaj cand este nevoie de atentie la detalii sau erori, precum in laboratoare sau fabrici. In alte situatii, poate fi avantajoasa, cand este nevoie de armonie si creativitate”, a declarat specialistul referitor la rezultatele studiului publicat in jurnalul “Public Library of Science ONE”.
Citeste si:
5 semne ca nu esti atat de desteapta pe cat crezi!
Nemultumita de actualul job? Reorienteaza-te in 5 pasi simpli!