Printr-o serie de 11 experimente care au implicat 2.200 de subiecti de toate varstele, cercetatorii au ajuns la concluzia ca pot sa identifice in mod sigur oamenii narcisisti adresandu-le o singura intrebare.
Vrei un post de conducere? Fii narcisista!
Intrebarea care le-a fost adresata subiectilor a fost urmatoarea:
In ce masura sunteti de acord cu urmatoarea propozitie: "Sunt un narcisist/o narcisista"? (In conditiile in care cuvantul "narcisist" inseamna egoist, concentrat asupra propriei persoane, superficial.)
Participantii s-au notat pe ei insisi cu cifre de la 1 (nu sunt de acord/nu ma regasesc in aceasta descriere) la 7(sunt perfect de acord/mi se aplica in totalitate).
Cum iti vad prietenii pozele narcisiste de pe retelele de socializare
Rezultatele au aratat ca raspunsurile la aceasta intrebare au coincis cu rezultatele altor teste recunoscute pentru masurarea narcisismului, inclusiv raspanditul Inventar al Personalitatii Narcisiste.
Diferenta este ca in acest nou studiu, pe care cercetatorii il numesc Single Item Narcissism Scale (SINS), este folosita o singura intrebare, in timp ce IPN cuprinde 40 de intrebari.
"Oamenii care sunt dispusi sa recunoasca faptul ca sunt mai narcisisti decat altii sunt, cel mai probabil, mai narcisisti", spune Brad Bushman, coautor al studiului si profesor de comunicare si psihologie la Ohio State University.
"Cei care sunt narcisisti sunt aproape mandri de acest lucru. Poti sa ii intrebi direct, pentru ca nu vad narcisismul ca o trasatura negativa - ei se cred superiori altora si le place sa spuna asta in public."
Bushman a condus studiul impreuna scu Sara Konrath, de la Lilly Family School of Philantropy din cadrul Indiana University, si Brian Meier, de la Gettysburg College. Rezultatele apar in jurnalul PLOS ONE.
Intelegerea narcisismului poate afecta in numeroase moduri societatea, dincolo de impactul asupra vietii individului narcisist, spune Konrath.
"Spre exemplu, narcisistii au o empatie scazuta, iar empatia este o sursa cheie de motivatie pentru comportamentul filantropic, cum ar fi donarea de bani sau timp si alte resurse unor organizatii. In general, narcisismul este problematic si pentru individ, dar si pentru societate. Cei care cred ca sunt deja extraordinari nu mai incearca sa se perfectioneze", subliniaza Bushman.
"Narcisismul nu este benefic pentru societate pentru ca oamenii care se gandesc doar la ei si propriile interese nu le sunt de folos celorlalti."
Bushman insista ca SINS nu ar trebui vazut ca un inlocuitor pentru chestionarele mai lungi cu privire la narcisism, insa sustine ca este util in cadrul unor studii complexe, in cadrul carora exista sansa ca subiectii sa oboseasca si sa devina distrasi in timp ce raspun la un numar mare de intrebari, riscand astfel ca acestia sa renunte inainte de finalizarea testului.
Cele 11 experimente realizate de cercetatori au implicat numeroase abordari, astfel incat sa determine validitatea testului SINS.
Interesant este ca subiectii care au raportat un grad mai mare de narcisism in cadrul testului SINS sunt caracterizati de o frecventa sporita a sentimentelor pozitive, sunt mai extrovertiti si ceva mai putin predispusi la a suferi de depresie. Sunt, de asemenea, mai greu de convins si mai nervosi.
In ceea ce priveste relatiile interpersonale, narcisistii stabilesc mai greu legaturi si sunt mai putin dispusi sa interactioneze atunci cand le este amenintat ego-ul.
Citeste si:
Dezintoxicare emotionala - 12 pasi catre fericire in dragoste
"Fac dragoste pe melodiile mele" - Afla ce artist a facut afirmatia!
10 tipuri de barbati care fug de angajamente si cum ii lecuiesti