"Sexul vinde!" este concluzia care se poate trage dupa ce raportul Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice a fost prezentat in fata presedintelui Romaniei. De ce spun asta? Pentru ca dintr-un raport de aproape 400 de pagini la care au lucrat unii dintre cei mai reputati sociologi si cercetatori ai Romaniei care au avut ca scop "pe de o parte realizarea unei diagnoze a politicilor sociale, demografice si a situatiei distribuirii si redistribuirii resurselor si, pe de alta parte, formularea de propuneri pentru reducerea riscurilor si promovarea incluziunii sociale in contextul apartenentei Romaniei la UE si al crizei economice mondiale" in mass-media au razbatut doar concluziile potrivit carora comisia propune legalizarea prostitutiei si a consumului de droguri, ca o metoda de control a bolilor cu transmisie sexuala si pentru a aduce la suprafata consumatorii de droguri.
Intalnita inca din antichitate, prostitutia face parte din categoria problemelor sociale care nu dispar indiferent de contextul in care se desfasoara. Este considerata cea mai veche meserie din lume fiind intalnita si la popoarele primitive, supravietuind chiar si in perioada inchizitiei.
Tipurile si formele de prostitutie sunt diferite. O gasim la colt de strada, in zonele marginale ale oraselor, pe sosele de centura, in porturi sau parcari auto imbracata strident, fardata ostentativ, imbatranita inainte de vreme. O intalnim in cluburile de fite, stralucitoare, bronzata si zambitoare, de cele mai multe ori la bratul barbatilor care au ce putin inca o data varsta lor. O intalnim in hoteluri cu mai multe sau mai putine stele, in saloane de masaj erotic sau agentii matrimoniale.
Ea, prostituata, este de putine ori pe cont propriu. Existenta ei este adesea strans legata de cea a unui proxenet (sau peste) care ii tranzactioneaza valoarea asa cum negociezi o bucata de carne in piata. Uneori ii ofera protectie, cazare dar in acelasi timp incaseaza majoritatea castigurilor financiare obtinute in urma "patronarii" uneia sau mai multor retele de prostituate.
Reprezentantii bisericii si unele organizatii pentru protectia femeii se declara vehement impotriva legalizarii prostitutiei desi tari din Europa Occidentala par a fi mult mai tolerante. In Olanda, prostitutia, consumul de droguri, casatoriile intre persoane de acelasi sex si eutanasia sunt permise de ceva vreme, in Germania prostituatele beneficiaza de asigurari de sanatate, concediu si pensie, iar Belgia, Austria si Danemarca au scos si ele prostitutia de le lista infractiunilor. Totusi in tari precum Italia, Irlanda, Franta sau Luxemburg se interzice si pedepseste practicarea prostitutiei in continuare.
Ilie Badescu: Sexul comercial: o monstuozitate prin insa natura acestei sintagme!
Consecintele sexului comercial sunt grave atat la nivelul practicantelor, prin riscurile la care se expun, cat si la nivelul societatii in ansamblu. Sexul comercial reprezinta o problema sociala ale carei efecte sunt greu de controlat: raspandirea HIV si a altor infectii cu transmitere sexuala, criminalitate economico-financiara, devianta, trafic de persoane, abuzuri si violenta, asocierea cu dependenta de droguri etc. Totusi va capatata prostitutia o aura de onorabilitate daca ar fi inregistrata si in nomenclatorul meseriilor? Daca "angajatele" in astfel de pozitii vor beneficia de asigurare medicala, concediu de odihna si pensie nu vor mai fi privite ca... De aici vine salvarea din criza economica in care se zbate Romania.
Sociologul Ilie Badescu a declarat pentru Feminis.ro ca in primul rand nu este de acord cu sintagma "sex comercial". "Notiunea in sine este monstruoasa. Nu putem comercializa persoane. Cine isi asuma rolul de a a dezmembra fiinta umana pe bucati si de a-i comercializa capul, organele, sexul? Cum sa vorbin deci de sex comercial? Sintagma intra in conflict cu notinile fundamantale care definesc fiinta umane ca un intreg", ne spune reputatul sociolog."Eu nu sunt impotriva unei legi referitoare la legalizarea prostitutiei pentru ca nu-mi place mie din punct de vedere moral ci tin cont de arumentele medicale. Studii facute in tari in care prostitutia a fost legalizata arata faptul ca un astfel de act de lege nu a dus la scaderea incidentei BTS-urilor grave ( HIV/SIDA sau sifilis). Sunt state in care se studiaza scoaterea acesteia in afara legii, tocmai din cauza acestor consecinte grave.
Sociologul a precizat ca nu a citit raportul insa, din discutiile aprinse din mass-media referitoare la cele doua aspecte legalizarea prostitutiei si dezincriminarea consumului de droguri, contesta valoarea stiintifica a acestor doua abordari, care contravin atat argumentelor de ordin metodologic, stiitific, cat si celor de natura morala si europeana. "Daca Europa si Uniunea Europeana ar accepta legalizarea sclaviei am putea sa vorbim si de sex comercial! Aici este o problema ce tine de proprietatea identitara a fiecarei fiinte in parte, iar aceasta nu poate fi impartita si vanduta pe bucati".
"Faptul ca ai acces la legi si la fabrica de legi nu-ti da dreptul sa dispui dupa bunul tau plac de aceasta pozitie. Trebuie sa vedem daca nu cumva conduce la consecinte si mai grave. Este foarte complicat si grav ceea ce se intampla cu prostitutia si nu trebuie sa ne imaginam ca este o problema minora. Studiile arata ca 98% dintre cele care cad prada acestui fenomen sufera de soc post-traumatic, fetele care se prostitueaza incep sa faca asta de la varste foarte fragede. Nu putem sa tratam cu superficialitate o astfel de problema", a mai declarat sociologul Ilie Badescu.
Marian Preda: Putem face un compromis la nivelul unor principii morale si acceptam ca legala o realitate
"Noi doar am aratat ca sunt tari in care sexul comercial este legalizat, tari precum Olanda, Danemarca, Germania, si chiar am remarcat ca nu au scazut dimensiunile fenomenului prin legalizare. Sunt tari in care sexul comercial este incriminat, ca si in Romania. Sper ca societatea sa decida daca mergem pe varianta in care lasam fenomenul prostitutiei asa cum este el acum sau, poate, mergem pe varianta B: facem un compromis la nivelul unor principii morale ale Bisericii, de exemplu, si acceptam ca legala o realitate", a declarat presedintele comisiei pentru evz.ro.
Dumitru Sandu: "tot ceea ce nu este drog si sex, nu conteaza"
"Acum incep sa vad in presa modul in care a fost receptat raportul ARSD.
Imi pare un caz clasic de spirala a tacerii de tipul "nu discutam in presa raportul , cu diagnosticul si propunerile pe care le face pe zone sociale fundamentale; il comentam ca si cum s-ar reduce la propunerea despre prostitutie si droguri". Astept cu interes momentul in care presa va discuta raportul pe temele fundamentale pe care le propune. In contextul respectiv imi voi exprima si opinii pe teme de genul celor pe care le formulati (legalizarea drogurilor si a prostitutiei n.r.) Altfel ar insemna sa subscriu la idea ca "tot ceea ce nu este drog si sex, nu conteaza". Astept cu interes, in primul rand, intrebari legate de temele pe care le tratez, ca autor, in capitolele la a caror redactare am participat in raport", a comentat pentru Feminis.ro sociologul Dumitru Sandu, membrul al comisiei prezidentiale care a redactat raportul ARDS.
Argumente Pro, in legalizarea prostitutiei!
- La bugetul de stat s-ar strange mai multe fonduri din taxe si impozite
- Asigurari de sanatate, concedii si pensie pentru "practicantele" meseriei
- Controale medicale, folosirea prezervativului etc.
- Protectia practicantelor si a celor care apeleaza la astfel de servicii.
Argumente Contra in legalizarea postitutiei!
- Poate duce la proliferarea fenimenului de spalare de bani
- Promoveaza traficul de carne vie si ar putea conduce la o crestere a fenomenului.
- Traficul de droguri se asociaza retelelor existente de prostitutie, proxenetii fiind in multe din cazuri si traficanti de droguri, deci ar putea inlesni si traficul de droguri.