Obezitatea - factor de risc pentru multiple afectiuni
Obezitatea este factor de risc pentru o multitudine de afectiuni: hipertensiune arteriala, boala coronariana, diabet zaharat tip 2, dislipidemie, sindrom de apnee in somn, insuficienta venoasa, litiaza biliara si afectiuni articulare. Exista o multitudine de tipuri de neoplazii care se pot asocia cu obezitatea. Vorbim de: cancerul de san, cel de colon
sau prostata. Pacientii obezi asociaza de cele mai multe ori tulburari endocrine, ce se manifesta foarte variat: de la acnee la infertilitate.
Obezitatea nu are simptome
Este nevoie sa mergi la medic pentru un examen clinic general si analize de laborator. Si asta pentru ca obezitatea nu are simtome clare. Kilogramele in exces pot determina o serie de afectiuni care pot duce la complicatii serioase in lipsa simptomelor!
Toate analizele sunt perfecte? Nu are rost sa te sperii. Dar este importanta sa stii ca dupa 30 ani metabolismul incetineste arderile. Mai mult, nici miscare nu mai faci ca in adolescenta, asa ca si nevoile energetice s-au schimbat intre timp.
Accepta ca ai nevoie sa mananci sanatos!
Poate cuvantul "dieta" te sperie pentru ca stii ca nu vei reusi niciodata sa mananci doar o salata sau o supa de varza. Nici nu poate fi vorba de asa ceva. In schimb, accepta ca ai nevoie sa mananci sanatos!
Mai jos, iti propun un ghid de alimentatie sanatoasa, special conceput pentru a putea fi pus in practica pe termen lung.
Poti incepe cu recomandarile americane pentru reducerea riscului cardiovascular:
- alege o dieta bogata in legume si fructe, precum si leguminoase, cereale integrale, bogate in fibre;
- consuma peste cel putin de doua ori pe saptamana, de preferat peste gras;
- limiteaza consumul grasimilor animale, alegand carne slaba, lactate degresate si minimizand consumul grasimilor hidrogenate;
- nu gati prin prajire, alege gratarul, cuptorul sau oala cu aburi;
- limiteaza consumul dulciurilor si al sucurilor;
- limiteaza consumul de paine alba sau fainoase rafinate;
- consuma alcool cu moderatie;
- alege sau prepara alimente cu sare in cantitate mica.
Si poti termina cu un stil de viata potrivit:
- cunoaste-ti necesarul caloric precum si continutul in calorii al alimentelor consumate;
- scade marimea portiilor;
- fa cumparaturi dupa lista;
- nu sari peste mese;
- nu rontai intre mese;
- creste activitatea fizica si redu timpul alocat televizorului si internetului;
- bea zilnic 6-8 pahare apa!
Sunt cateva reguli pe care le cunosti cu siguranta si care, chiar daca nu ti se par spectaculoase, pot face minuni pentru sanatatea ta!
Reducerea lenta a excesului ponderal favorizeaza diminuarea depozitelor adipoase, limitand pierderea masei proteice, fiind recomandata o scadere de aproximativ 0,5kg pe saptamana si o diminuare cu 10% a greutatii in 6 luni -1 an.
Mancam ca sa traim!
Efortul trebuie rasplatit, dar nu cu dulciuri sau fastfood. Mancarea nu este centrul vietii tale, nu traim pentru a manca! Rasplateste-ti efortul cu o carte buna, o rochita sau un abonament la sala!
Jurnalul alimentar te poate ajuta, notandu-ti in el atat ceea ce mananci, cat si de ce o faci si ce gandesti in acele momente. Poti merge mai departe si poti avea o masura reala a dietei tale! Trebuie sa inveti sa diferentiezi senzatia de foame de "pofta" de a manca si sa identifici perioadele cand ai tendinta sa "gresesti". Jurnalul poate deveni prietenul tau cel sincer!
Miscarea te ajuta sa ai o viata sanatoasa
Exercitiile fizice cresc tonusul, buna dispozitie si accelereaza arderile. Un program regulat de efort aerobic va avea dupa un timp rezultate in sensul scaderii in
greutate. Vorbeste cu prietenele si gasiti impreuna o modalitate placuta de petrecere a timpului liber si asta indiferent ca e vorba de un curs de dans, de inot sau de o plimbare in parc cu rolele!
Daca principalul tau obiectiv va fi o viata sanatoasa, cu alimentatie echilibrata si activitate fizica regulata, plus o gandire pozitiva, rezultatele vor veni mult mai repede decat ai putea crede!
Nu rata articolul saptamanii!
Nu credeai sa traiesti momentul in care sa vorbesti despre o a terta persoana in viata ta, nu-i asa? Insa vorbim de oameni care te pot ajuta sa iti transformi viata in bine: psiholog, NLP-ist, life coach, yoghin. Cat costa, unde ii poti gasi si ce fac exact ei pentru tine, descopera in "Cand un al treilea poate readuce fericirea in viata ta"!