Stresul cronic este vazut ca printre cele mai importante cauze ale afectiunilor de inima si poate compromite sistemul imunitar. Cercetatorii sunt, insa, de parere ca expunerea scurta la situatii stresante ne poate aduce unele avantaje.
Potrivit acestora, stresul stimuleaza activitatea creierului si imbunatateste memoria, informeaza Daily Mail.
Studiul a fost realizat pe soareci, fiind inchisi in custi pentru cateva ore. Asta a dus la cresterea cortizolului, nivelul de stres la fel de mult ca in cazul stresului cronic. Rezultatul arata ca stresul ridicat, dar de scurta durata face ca celulele stem din creier sa se transforme in celule nervoase care, odata ajunse la maturitate, proces care dureaza in jur de doua saptamani, imbunatatesc performanta mentala.
Se stie ca stresul cronic duce la un risc ridicat de obezitate, afectiuni de inima si depresie, dar se cunosc prea putine despre efectele stresului acut, iar asta au incercat sa afle prin acest studiu cercetatorii de la University of California, Berkeley.
“Ne gandim la stres ca la un lucru rau, dar nu este deloc asa. Anumite cantitati de stres sunt bune pentru ca iti stimuleaza nivelul de alerta si imbunatateste performantele cognitive. Cred ca stresul intermitent este ceea ce mentine creierul alert si se stie ca omul lucreaza mult mai bine atunci.”, a declarat Daniela Kaufer, profesor.