Aici vei gasi alimente bogate in vitamine, minerale si acizi grasi Omega-3 care sunt foarte sanatoase si te ajuta mai ales pe plan mental: intensifica sentimentul de fericire, reduc simptomele de depresie si iti potolesc anxietatea.
1. Acizii grasi Omega-3 - cum te ajuta daca ii consumi: studiile arata o corelatie intre consumul de peste cu un nivel ridicat de acizi grasi Omega-3 si un risc scazut in ceea ce priveste depresia si sinuciderea. Indiferent pentru ce optezi - consumi peste sau iei gustari pe baza de seminte de Chia - daca vei creste aportul de acizi grasi Omega-3, acestuia te pot ajuta sa combati depresia. Surse alimentare de Omega-3: seminte de Chia, somonul, broccoli chinezesc, hering, spanac.
2. Vitamina B6 - cum te ajuta: consumul de vitamina B6 este esential pentru reglarea functiilor cerebrale, care influenteaza emotiile noastre. Pe langa faptul ca regleaza si influenteaza atitudinile si starile de spirit sanatoase, vitamina B6 este, de asemenea, o metoda eficienta pentru tratarea depresiei premenstruale. Surse alimentare de vitamina B6: nautul, tonul galben, somonul, pieptul de pui, cerealele imbogatite cu vitamine pe care le mananci de obicei la micul dejun.
3. Vitamina B12 - cum te ajuta: deoarece dispozitia si starile de spirit depind, in mare masura, de semnalele primite de la creier, vitamina B12 joaca un rol important in reglarea depresiei - un consum corespunzator de vitamina B12 ii permite organismului sa sintetizeze un grup de substante nutritive esentiale pentru o functie neurologica normala. Surse alimentare de vitamina B12: pastrav curcubeu, somon, branza elvetiana, branza Mozzarella, ton (conservat in apa)
4. Vitamina D - cum te ajuta: daca te simti trista, abatuta, cresterea nivelului de vitamina D din organism poate indeparta simptomele depresiei. Este important sa consumi acest tip de vitamina care este raspunzatoare de reglarea dispozitiei tale, in special pe timpul iernii, cand lumina naturala - de la soare - este limitata. Surse alimentare de vitamina D: ulei de ficat de cod, somon, peste-spada, ciuperci Chanterelle, lapte.
5. Zinc - cum te ajuta: studiile au identificat zincul ca fiind un factor important in reducerea simptomelor depresive, deoarece vitamina aceasta poate imbunatati raspunsul la antidepresive; in acelasi timp, zincul reduce efectele secundare ale medicatiei impotriva depresiei. Lipsa de zinc din organism poate declansa comportamente depresive, asa ca ia-ti din anumite alimente aceasta vitamina pentru a echilibra starea ta de spirit. Surse alimentare de zinc: seminte de dovleac prajite, alunele Caju, crab de Alaska, cotletul de porc, branza elvetiana. Sursa: riseearth.com.
Citeste si: 5 nutrienti care contribuie la o dispozitie mai buna
Cat se ingrasa femeile pe timpul iernii
Cele mai bune diete pe care sa le incerci in 2014
4 obiceiuri proaste care te fac sa recastigi kilogramele pierdute
3 lucruri pe care sa le faci duminica pentru a slabi in timpul saptamanii
Asta mananca Andreea Marin in timpul unei saptamani de detoxifiere