Pentru masa de Paste, poti realiza o masa ca o gradina de flori. E totusi primavara! In centrul mesei aseaza o vaza cu flori de primavara proaspete si viu colorate, cu oua incondeiate pe langa ea. Aseaza cateva oua si pe masa, nu multe pentru a nu se aglomera prea mult.
Pune flori de aceeasi culoare cu cutitele in interiorul servetelelor si aseaza-le pe farfurii. Este o primire calduroasa si prieteneasca. Cadoul pentru invitati va sta alaturi de flori in servetele. Foloseste o fata de masa in culoarea predominanta.
De-asemenea, florile pot fi raspandite in toata camera. Exista cateva reguli de care trebuie totusi sa tinem seama. in primul rand evita florile foarte parfumate (lacramioarele, iasomia sau crinii), deoarece mirosul acestora, amestecat cu cel al mancarurilor, este foarte neplacut. Florile foarte fragile se ofilesc imediat intr-o camera prea incalzita, dand astfel un aer trist si deprimant intregii incaperi. Nu aseza nici flori care risca sa pateze fata de masa. Evita cosuletele prea mari sau prea inalte, care impiedica invitatii sa se vada intre ei. Vasul ideal de aranjat florile la masa este cel de forma joasa, dreptunghiulara, patrata sau in forma de cupa.
In functie de importanta evenimentului, fetele de masa pot fi simple sau brodate, albe sau de culori deschise, daca este vorba despre o masa festiva, sau tesaturi din culori pastelate, daca este o intalnire mai putin pretentioasa. in fiecare caz insa trebuie sa fie foarte curate si bine calcate. Tacamurile se asaza astfel: lingura si cutitul la dreapta farfuriei, furculita la stanga, lingurita pentru desert in fata farfuriei. in general se asaza la dreapta de la margine spre farfurie: cutitul pentru gustari sau peste, apoi cutitul pentru carne; la stanga de la margine spre centru: furculita de gustare, furculita pentru peste si furculita mare. Paharele se asaza in fata farfuriilor in ordine descrescatoare, de la stanga spre dreapta, cu o singura exceptie: cupa de sampanie se asaza intotdeauna la dreapta seriei. Farfuriile pentru salate si castroanele pentru compot se pun in fata farfuriilor, spre stanga. servetele se pliaza simplu si se pun in farfurie sau in stanga ei, fiind insotite si de servetele de hartie. Cele de panza se desfac si se pun pe genunchi. Daca persoanele se ridica de la masa, servetele nu se mai impaturesc si se pun alaturi de tacam, ci se lasa pe scaun.
Lumanarile alcatuiesc si ele o podoaba pentru masa. Sfetnicele in care se asaza pot fi din portelan, lemn, metal sau sticla. Pe langa preparatele delicioase, daca aceste reguli sunt respectate, masa va fi cu siguranta un succes.
Citeste in continuare cateva reguli esentiale pentru o masa reusita.
Iata cateva dintre regulile esentiale pentru ca masa de Paste sa fie una reusita:
1. Nimeni nu pune mana pe lingura si nu serveste inaintea gazdei.
2. Ia numai din ce esti invitat sa servesti.
3. Nu insista cu privirea la vreun fel de mancare ce nu ti se ofera.
4. Nu cauta si nu lua bucata cea mai mare. Toti au vazut-o; si vor intelege ca esti un mare egoist. Ia doar bucata din dreptul tau, indiferent ce iti cade 'la sorti'.
5. Nu privi in farfuria nimanui. Daca cineva a varsat ceva din greseala pe fata de masa, nu baga in seama, ci fa-te ca nu vezi.
6. Sa nu ceri nimic de mancare, chiar daca au uitat sa te intrebe daca esti flamand.
7. Cutitul, daca e folosit, il vei manui numai cu mana dreapta, iar furculita doar cu stanga. Atentie, in nici o imprejurare, cutitul nu se transforma in 'furculita' ducandu-l la gura. Asta se face doar la camp...
8. Stai cat mai aproape de masa, ca sa nu cada firmituri. Sezi pe tot scaunul, nu doar pe marginea lui.
9. Coatele nu se sprijina pe masa, ci stau cat mai stranse langa corp. De marginea mesei se sprijna doar incheieturile, aproape de farfurie.
10. Nu folosi in veci tacamul pe care l-ai lins, ca sa te servesti din platou sau din borcanul comun. Foloseste lingurita sau furculita pusa special pentru aceasta. Mai mult, este groaznic sa lingi tacamul pus pentru uz comun. Si mai ales sa le pui la loc.
11. Nu e ingaduit sa te intinzi peste masa ca sa te servesti. Cere celui care este langa platou sau cosul de paine si el te va servi cu tot platoul, nu doar cu o felie. Vezi si nu-ti fa provizii, ia cel mult doua felii de paine.
12. Mananca fara sa se auda plescaitul saftos al buzelor si limbii. Mancatul zgomotos te descalifica.
13. Painea se serveste cu mana, niciodata cu furculita; caci se poate intampla ca furculita cu care ai mancat sa atinga si urmatoarea felie. Ce rusine ar fi...
14. Nu te sterge la gura cu painea! Pe gura se afla si praf si altele si ar fi neigienic. Daca nu ai servetel, roaga gazda sa-ti dea unul.
15. Degetele nu se baga niciodata in farfurie. Astfel, se evita obiceiul antic si murdar de a linge degetele.
16. Se mananca tot din farfurie, fara a se lasa nimic. Dar, sub nici o forma nu se face farfuria "luna" cu o bucata de paine.
17. Nu se toarna niciodata intr-un pahar care nu este complet gol.
18. Samburii nu se scuipa in farfurie, prin cadere libera si nici in pumn (ultima metoda se practica doar in aer liber), ci se pun in lingurita adusa langa buze, apoi in farfurioara, unul cate unul.
19. Interzis a se clati gura cu ultima sau penultima inghititura de bautura, oricare ar fi ea.
20. Daca este nevoie sa folosesti toaleta sau baia, priveste cu atentie cum stau lucrurile, pentru a le aseza exact cum le-ai gasit. Daca ai folosit WC-ul, sterge urmele lasate pe vas, nimeni nu este dator sa curete dupa tine. Eventual, deschide geamul pentru aerisire. Dupa spalatul mainilor, clateste chiuveta, pentru a nu ramane urme pe ea. Ai grija, sa nu se simta ca ai trecut pe acolo! Este o dovada de bun simt.
Inainte de masa de Pasti este foarte bine sa rostim o rugaciune, de obicei capul familiei face asta. In lipsa lui poate fi, in aceasta ordine bunicul, bunica, un unchi sau persoana cu cea mai mare importanta.
Asculta-ne, Doamne, Parinte Sfant, Dumnezeule atotputernic si vesnic, si binevoieste a trimite din ceruri pe sfantul tau inger ca sa pazeasca, sa vegheze, sa ocroteasca, sa cerceteze si sa apere pe toti cei care locuiesc in aceasta casa. Amin.
Citeste in continuare cum trebuie sa te porti cand intri in Biserica.
Cum ne purtam in Biserica
Pentru ca totusi inainte de masa de Paste ne ducem la biserica, trebuie sa stim cum sa ne purtam acolo. In primul rand cu evlavie si decenta. Atunci cand intram in biserica ne facem semnul Sfintei Cruci.
Mergem spre altar si ne inchinam mai intai icoanei expusa pe iconostas unde de obicei este icoana Invierii si a patronului bisericii. inchinandu-ne rostim o rugaciune legata de persoana Mantuitorului sau a sfintului patron al bisericii. Se trece apoi la icoana din stanga (Axionita) icoana Maicii Domnului. Mergem pe solee (pragul din fata catapeteasmei), inchinandu-ne la icoanele de la catapeteasma, rostind in fata fiecareia rugaciuni specifice.
Daca nu avem carti de rugaciuni ne putem ruga cu cuvintele noastre. Apoi ne retragem.
Daca atunci cand intram in biserica este deja slujba nu ne mai putem permite sa facem tot ritualul acesta, ci ne inchinam discret alegandu-ne un loc de unde sa participam la slujba, urmand sa facem ritualul inchinarii dupa terminarea ei. in timpul slujbelor ne inchinam de obicei cand se rostesc numele persoanelor Sfintei Treimi (Tatal, Fiul si Sfantul Duh).
Lumanarile se aprind la intrare. in biserica, de regula, barbatii stau in dreapta, femeile, in stanga. In Maramures femeile stau in spate. Deoarece astazi vin la slujba mai multe femei decat barbati ele stau acum in orice loc doresc.
Formulele de adresare catre reprezentantii bisericii:
Preotului si diaconului casatoriti li se spune: Prea cucernice parinte, Cucernice parinte, Parinte;
Calugarilor, care se gasesc in manastiri sau la catedralele episcopale, uneori si prin parohii, li se spune: Prea cuvioase parinte, Cuvioase parinte sau simplu Parinte;
Episcopului ne adresam cu apelativul: Prea sfinte parinte;
Arhiepiscopului si mitropolitului li se spune: Inalt Prea Sfintite Parinte;
Patriarhului Romaniei ne adresam cu apelativul: Prea Fericite Parinte Patriarh.