Sunt cateva motive ca sa faci asta si probabil ca mai sunt si altele.
Dar cum se face evaluarea?
In general, un cuplu urmareste cateva referinte – ceea ce tine de afect, de regula, de realizare si de ideal. Fiecare din acestea ar putea sa fie un criteriu. Faptul ca tu faci deja parte din cuplul tau schimba un pic lucrurile. Este ca si cum ai fi si participant si observator in acelasi timp. Adica datele pe care le vei considera vor avea o relativitate destul de mare. Vor fi suficient de subiective. Daca il vor include si pe partener vor fi si mai subiective dar va fi o modalitate de a vedea ce gandeste fiecare.
Este necesar ca aceste referinte sa le traduci in cateva intrebari. Ceea ce va propun nu este obligatoriu, ele pot sa plece de la aceste referinte si sa ramana la latitudinea voastra cum procedati. Dar sa le vedem:
1. Ce faceti cu trairile si afectele voastre? Sunt ele suficient de prezente, va simtiti bine in ceea ce faceti? Va simtiti ca va manifestati in relatia voastra? Simtiti o stare de libertate si de spontaneitate impreuna.
2. Vi se pare ca relatia voastra este mai curand supusa unor reguli si unor constrangeri placute sau neplacute? Simtiti ca lucrurile pe care le faceti sunt mai curand unele centrate pe respectarea unor norme explicite sau implicite? Ca sunteti mai curand practici?
3. Vi se pare ca este o relatie in acord cu dvs? Ca va simtiti realizata dar exista si anumite rezerve? Cand ati inceput relatia erau unele dorinte. Ce s-a intamplat cu ele?
4. Vi se pare ca lucrati mai mult la realizarea unor idealuri sau scopuri precise pe care le visati impreuna?
Am putea sa vorbim despre aceste 4 puncte de vedere.
Una in relatie cu afectele voastre, una cu regulile voastra, una cu dorintele voastre si una cu idealurile voastre. In general cam una este dominanta si este cea in jurul careia se invart celelalte imagini. Daca sunteti un cuplu centrat mai mult pe traire, pe exprimarea spontana si libera atunci celelalte par mai putin importante. Dar implicit in celelalte par sa apara mai curand problema. Faptul ca nu aveti niste reguli de exemplu s-ar putea intoarce impotriva voastra si sa mergeti spre dificultati in viitor in relatie cu realitatea financiara sau nu numai. Cand ceva este dominant, altceva trece pe un plan secund si lipsit de relevanta. De acolo pot sa apara mai multe probleme.
Tendinta pe care o aveti poate sa fie si un mare avantaj. Poate sa fie vorba despre un accent deosebit pe care il puneti pe aceasta coordonata. Dar ceea ce este foarte important este daca voi amandoi sunteti pe aceiasi lungime de unda. Exista situatii in care fiecare vede cuplul diferit iar in fapt ei se comporta ca si cum ar fi altceva. El poate sa vada ceva mai curand supus unor reguli, ea poate sa vada ceva mai curand afectiv. Impreuna sunt in cautarea unor idealuri, de obicei practice pe care incearca sa le realizeze.
Situatiile pot sa fie foarte complexe. Cand gradul de complexitate depaseste o limita, se ajunge in situatia de a avea nevoie de o rezolvare exterioara cum ar fi o terapie de cuplu sau de familie.
Cuplurile care reusesc sunt de obicei acelea care din aceasta perspectiva sunt simple. Au o directie dominanta pe care o impartasesc impreuna. Nu intotdeauna au in mod constient acest lucru. Dar de regula nimeni nu se intreaba despre lucrurile care functioneaza ci numai despre cele care nu merg.
Claudiu Ganciu
Psihoterapeut de orientare analitica
Centrul de Psihoterapie de Cuplu
0722 453 906
[email protected]