Nu ti s-a intamplat niciodata sa vorbesti in somn si sa spui cine stie ce lucruri, sa transpiri excesiv, sa iti miroasa gura sau sa sforai? Ei bine, cred ca tuturor ni s-a intamplat cel putin una dintre ele, de aceea este important sa invatam sa le evitam sau sa fim istete si sa gasim sfaturi practice. Iata-le:
Sforaitul
Prima si cea mai dezastruoasa problema care apare pe timpul noptii este sforaitul. Sunt sigura ca fiecare dintre voi a sforait la un moment dat chiar daca nu recunoaste, pentru ca de aceasta "batere in retragere" m-am lovit adesea in cazul multor oameni: "eu?? nu sforai niciodata! Ti se pare", "Eu nu am astfel de probleme, sunt o delicata", de parca aceste reactii ar fi cele mai ingrozitoare posibile.
Poate ca nu sunt, dar hai sa ne gandim ca iti faci un iubit si la un moment dat te muti cu el; in acel moment incepi sa "il cunosti cu adevarat" daca ma intelegi ce vreau sa spun. Daca sforaie el nu este nicio problema, educatia strict romaneasca permite fara menajamente astfel de reactii ale lor (ragait, sforait si altele), dar daca sforaim noi, mare tragedie: cum sa sforai, pai pentru o femeie nu este frumos sa faca acest lucru, iti spune el cu gura plina si cu resturi pe la marginile gurii. Insa acest lucru nu poate fi controlat fara actiuni prealabile in acest sens.
7 sfaturi care ti-ar putea schimba "traseul" nocturn al somnului tau:
1. Nu-ti umple stomacul inainte de a te culca - specialistii spun ca daca mananci inainte de culcare, mancarea care nu se digera va apasa pe diafragma si va da nastere adevaratului cosmar al tau: sforaitul
2. Evita lactatele seara - pentru ca acestea intensifica mucozitatile gatului si determina un sforait mai puternic
3. Kilogramele in plus - bata-le vina! - parca nu era de ajuns ca iti creeaza o multime de neplaceri in afara somnului cel dulce, acum trebuie sa mai bifezi un efect daunator al supraponderalitatii: acela al sforaitului - in general, obezii si supraponderalii sforaie din cauza surplusului de kilograme
4. Renunta la fumat si la alcool - s-a constatat ca cei care nu sforaiau noaptea au avut de-a face cu aceasta problema dupa o noapte petrecuta intr-un club unde au consumat alcool si eventual au fumat, cel putin pasiv. Fumatul afecteaza atat plamanii, cat si mucoasa gatului, creand mediul propice pentru scoaterea suntelor enervante.
5. Schimba perna - daca perna ta e prea moale, ea permite muschilor gatului sa se relaxeze, provocand asfel ingustarea cailor respiratorii si deci producerea sforaitului; asadar, cumpara-ti o perna tare, ferma.
6. In nici un caz nu dormi pe spate - este principala cauza a sforaitului, mai ales daca exista si alti factori care completeaza "tabloul", dormi pe parti.
7. Si nu in ultimul rand, apeleaza la plasturii special creati pentru aceasta problema sau la un medic, atunci cand nicio actiune asupra acestei afectiuni nu are efect.
Transpiratia
Transpiratia in somn este o aparitie frecventa la femei, mai ales in cazul femeilor aflate la menopauza. Pe langa asta sau in afara acestui aspect, mai sunt o multime de alte cauze care pot conduce la aparitia hiperhidrozei (adica a transpiratiei in exces): fumatul, alimentatia, medicamente, cafeaua sau chiar imbracamintea.
7 sfaturi zilnice pentru o noapte fara probleme:
1. Baia si dusurile chiar si de mai multe ori pe zi - daca esti genul de persoana care transpira usor nu ezita sa faci mai multe dusuri pe zi - este reconfortant si ajuta la reducerea cantitatii de transpiratie. Atentie insa, baile nu trebuie sa fie in niciun caz fierbinti sau prea reci, apa trebuie sa fie calduta.
2. Utilizeaza sapunuri/geluri antibacteriene si freaca bine toate zonele corpului utilizand un burete mai tare.
3. Suplimentele alimentare ajuta la "tratarea" transipratiei, in special magneziu, zinc si vitaminele B - au foarte multe efecte benefice asupra reducerii atat a mirosului neplacut, cat si a cantitatii excesive
4. Cele mai afectate zone sunt: axilele si zona genitala, de aceea atentia ar trebui marita in aceste doua cazuri si trebuie actionat independent: la axile foloseste deodorante fara alcool sau pudra de talc. Atentie insa, atunci cand utilizezi antiperspirante, trebuie ca zona sa fie curata, uscata si fara rani, si in niciun caz imediat dupa epilat. S-a constatat ca antipersiprantele stick si cele crema lupta mai eficient impotriva transpiratiei excesive decat deodorantele. Foloseste de asemenea produse care sunt bazate mai mult pe clorura de aluminiu in cazul transpiratiei excesive.
5. Epileaza-te cat mai des, deoarece si parul crescut favorizeaza colectarea transpiratiei si aparitia mirosului neplacut.
6. Infuziile de salvie sunt o solutie pentru reducerea cantitatii de sudoare de pe corp.
7. Injectii cu Botox sunt ultima gaselnita in materie de ajutor in astfel de probleme si se realizeaza zonal, iar efectul dureaza pana la 9 luni, dupa care se poate repeta procedura
Respiratia urat mirositoare pe timpul noptii
Poate fi o problema extrem de delicata, chiar si in timpul noptii pe care ai vrea cu siguranta sa o indepartezi si sa te trezesti dimineata cu un miros si mai placut decat dupa o repriza de periaj dentar. Ei bine, poate ca e mai greu acest lucru, dar exista cateva lucruri pe care le poti face vizavi de aceasta problema.
1. In primul rand perianjul dintilor inainte de culcare este un must-do, iar in mod normal ar trebui sa fie suficient pentru ca a doua zi dimineata sa nu "dispui" de o respiratie urat mirositoare.
2. Aceasta respiratie urat miroasitoare, choar si dupa un periaj nocturn, poate ascunde probleme ale danturii, de aceea recomandarea este sa consulti un stomatolog, daca aceasta persista mai multe dati la rand, nefiind ocazionala (cand ai mancat usturoi sa spunem, miros care nu dispare nici dupa periaj)
3. Avand in vedere ca respiratia isi are radacini si in ceea ce mananci, sfatul este sa ai mai multa grija ce mananci seara: recomadarea este sa eviti alimentele puternic mirositoare (usturoi, ceapa, etc)
4. Nu lasa gura sa stea uscata, de aceea incearca sa bei cat mai multa apa si sa mananci multe fructe, pentru ca daca gura se usuca se favorizeaza aparitia bacteriilor, din cauza carora ai o respiratie urat mirositoare.
5. Produse naturiste: bicarbonat de sodiu, zeama de lamaie, sarea pot fi tot atatea produse alternative la pasta de dinti. Dar si uleiul de menta, patrunjelul, semintele de chimen pastreaza o respiratie proaspata timp indelungat.
5. Foloseste apa de gura chiar si dupa periajul de seara; poate creste eficienta mai mult timp, adica pana dimineata
Tu cum te descurci cu astfrel de tentatii in patul conjugal, pe timpul noptii?