1. Nu concepi că partenerul ideal te-ar putea scoate din sărite
Ai impresia că dacă eşti îndrăgostită până peste urechi de el, îţi va fi drag în orice circumstanţă. Important este să ţii minte că dragostea adevărată te învaţă să îl accepţi pe cel de lângă tine, cu bune şi cu rele.
2. Iei în calcul relaţiile celor din jur
Într-o eră în care tot ce fac prietenii tăi ajunge pe Facebook sau alte reţele de socializare, tentaţia de a te compara cu ei creşte considerabil. Iar când vezi fotografii cu inele de logodnă, vacanţe exotice şi cadouri scumpe, tinzi să uiţi că şi alţii au probleme şi că relaţia lor nu e numai lapte şi miere. Doar ţi se pare că toţi cei din jur sunt mai fericiţi şi împliniţi decât tine. Concentrează-te pe ceea ce simţi tu şi vezi dacă e suficient pentru tine. Ţine minte că socoteala de pe Internet nu se potriveşte cu aceea din viaţa reală.
3. Comediile romantice au un final, dragostea adevărată durează pentru totdeauna
Astfel de filme au mereu un final fericit, care prezintă, de regulă, cuplul într-un punct al relaţiei în care totul decurge ca pe roate. Ce nu vezi, însă, este continuarea, în care se iubesc în ciuda neînţelegerilor, problemelor pe care le au cu rudele, datoriilor la bancă şi problemelor de sănătate. O comedie romantică este ideală pentru o seară relaxantă petrecută în doi, însă dacă începi să îţi compari relaţia cu aceea a personajelor din The Notebook, spre exemplu, nu faci decât să creezi un scenariu pentru dezastru.
4. Nu eşti dispusă să faci lucruri care nu-ţi plac
Fie că este vorba despre faptul că trebuie să te ridici din pat şi să stingi lumina atunci când el a uitat sau să te muţi în alt oraş când el primeşte un post pe care şi-l dorea de mult, există numeroase gesturi pe care ai prefera să nu le faci. Pentru ca o relaţie să dureze, însă, trebuie să găseşti mereu o cale de a face un compromis. Fii fermă atunci când vine vorba de lucruri importante pentru tine, dar în rest, e nevoie de multă flexibilitate.
5. Această relaţie este doar a voastră
Ceea ce trăiţi voi doi nu a mai fost trăit de altcineva. Vă puteţi crea propriile reguli şi nu există standarde în care trebuie să vă încadraţi. Trebuie doar să învăţaţi să vă iubiţi şi să vă sprijiniţi reciproc, fără să vă faceţi griji cu privire la gura lumii. Nu aveţi nevoie de aprobare, aşa că faceţi totul aşa cum vă place. La sfârşitul zilei, voi doi va trebui să vă descurcaţi cu urmările alegerilor pe care le faceţi.
6. Nu există un deadline
Nu e cazul să-ţi faci probleme dacă nu ţi-a spus că te iubeşte nici după câteva luni bune de relaţie sau dacă nu te vezi încă locuind alături de el. Relaţia voastră este o experienţă nouă şi va evolua exact aşa cum trebuie, în funcţie de dorinţele ambilor parteneri.
7. Nu încerca să-l transformi în cea mai bună versiune pe care o vezi tu
Nu e nimic greşit în a avea standarde, iar faptul că te aştepţi să fie sincer, să te trateze ca pe o prioritate şi să te respecte. Însă atunci când încerci să îl transformi într-un om mai bun conform altor standarde care coincid cu viziunea ta, nu faci decât să pui bazele unor conflicte inutile. Provoacă-l, susţine-l şi încurajează-l să crească. Dar nu îl forţa să devină cineva care nu coincide şi cu viziunea lui. Dacă nu vrea să fie mai deschis, mai sociabil sau mai aventuros şi nu vede o problemă în felul lui de a fi actual, nu ai nicio şansă de reuşită.
8. Uită de gura lumii
Există milioane de sfaturi cu privire la relaţii, iar dacă ai încerca să respecţi toate reţetele pentru fericire în dragoste găsite pe internet, în cărţi sau auzite pe la prietene, ai lua-o razna cu siguranţă. Toţi cei din jur vor avea un cuvânt de spus şi este datoria ta să îţi dai seama care dintre sfaturi te ajută şi care sunt cele de care nu ai nevoie. Ascultă sfaturile care te ajută să devii un om şi un partener mai bun, lăsându-le deoparte pe celelalte. Relaţiile funcţionează diferit de la om la om, aşa că ia cu un gram de sare chiar şi sfaturile pe care le-ai citit mai sus. Trece-le prin filtrul tău personal, ţinând cont de natura relaţiei voastre.