Citește în continuare ce e mai bine să iei cu mâna sau cu mătura de pe jos și pe termen lung vei fi mult mai mulțumită de curățenia din casă.
1. Cafea, zaț de cafea și pudră de cacao
Dacă încerci să dai cu aspiratrorul peste zațul de cafea, acesta se va transforma în mucegai în interiorul sacului de praf, din cauza umezelii. În plus, micile particule se vor lipi de părțile interioare ale aspiratorului, pe care nu-l vei mai putea curăța cum trebuie sau se va infiltra direct în motor, stricându-l.
2. Pământ și alte părți uscate de plante
În acest caz este mai bine să cureți covorul cu o mătură mică, deoarece altfel pământul împinge praful înspre componentele aspiratorului și îți va fi mult mai greu să-l cureți. În plus, dacă pământul este ud, provoacă defecțiuni tehnice motorului, iar frunzele uscate înfundă filtrele.
3. Păr
Este imposibil de evitat intrarea părului în aspirator, dar e mai bine ca dacă ai smocuri mari de păr sau blană să eviți aspirarea lor, deoarece acestea înfundă foarte repede filtrele și după ce intră prea mult păr în aspirator, puterea acestuia se diminuează, iar unele aspiratoare moderne sunt dotate cu perii care se învârt atât de repede încât firele de păr încolăcite trebuie curățate la sfârșit tot cu mâna.
4. Cosmetice
Pudra, fardurile de ochi și altele par a fi uscate, dar de fapt conțin diverse uleiuri și substanțe care de îndată ce intră în aspirator încep să mucegăiască sau să se topească și să înfunde părțile mecanice ale aspiratoarelor și filtrele. Este aproape imposibil de curățat filtrele după ce sunt impregnate cu cosmetice și ele trebuie adesea înlocuite.
5. Părți mici de hârtie și confetti
Acestea înfundă aspiratorul, ceea ce duce la supraîncălzire și oprirea motorului. Bucățile de confetti metalice sunt și mai periculoase, deoarece se topesc sub influența aerului cald și se blochează în părți greu accesibile.
6. Cabluri
Viteza și căldura strică cablurile și le creează acestora mici crăpături, uneori greu de sesizat, care pot crea scurt circuite și șocuri electrice. De aceea e mai bine să eviți curățarea cu aspiratorul sub birou sau alte locuri pline de cabluri.
7. Podeaua umedă
Riști să ai parte de un șoc electric sau un scurtcircuit, iar dacă podeaua este chiar și doar un pic umedă, aspiratorul nu va avea neapărat avarii exterioare, dar praful din el va deveni lipicios și urât mirositor.
8. Mici particule de sticlă
În cele mai multe cazuri, după ce aspiri de mai multe ori sticlă, va trebui să schimbi toate părțile moi ale aspiratorului tău, precum filtrele și sacul de gunoi, deoarece chiar dacă micile avarii nu sunt sesizabile, aspiratorul nu va mai putea păstra praful în interior.
9. Făina
Experții spun că dacă ai neapărată nevoie să ștergi făina cu aspiratorul, să fii atentă la cât de mult cureți de fapt, deoarece o cantitate mică nu va face nici un rău, dar dacă ai vărsat tot pachetul, e mai bine să colectezi făina manual, altfel toate filtrele vor fi blocate și motorul se va strica.
Evită să dai cu aspiratorul peste aceste 9 lucruri
Dacă aspiri anumite lucruri care ți-au căzut pe jos, la un moment dat te vei trezi că aspiratorul tău miroase urât sau și-a pierdut din putere, deoarece filtrele sunt înfundate.