Iubitorii de fructe ar trebui să fie mai atenți atunci când își cumpără din supermarket. Un top făcut de Enviromental Working Group (EWG) a dezvăluit un clasament al celor mai nocive fructe şi legume, în funcţie de nivelul de pesticide descoperit.
În ultimii ani, merele au fost fructele de pe piaţă cu cele mai multe pesticide. Anul acesta, însă, căpşunile conduc în topul alimentelor tratate cu pesticide. Agricultura industrială se bazează pe substanţele chimice care apără recoltele de dăunători, dar acestea sunt periculoase şi pentru sănătatea noastră.
Deşi sunt o sursă bogată de antioxidanţi, căpşunile care se găsesc în magazine conţin cea mai mare cantitate de pesticide. Potrivit EWG, 98% din mostrele de căpşuni examinate de autorităţile sanitare au prezentat urme de pesticide. Peste 40% dintre acestea conţineau chiar şi 10 sau mai multe pesticide, cu unele dintre ele prezentând urme de 17 tipuri de pesticide.
Deşi căpşunile iau titlul pentru cel mai nociv fruct, acestea nu sunt singurele la care trebuie să fiţi atenţi. Pe lista celor 12 cele mai nesigure alimente care se află printre preferatele românilor sunt şi merele, cu cel puţin un tip de pesticide în 98% dintre mostrele testate şi cartofii, care conţin cea mai mare cantitate de pesticide dintre alimentele testate.
Topul fructelor care conţin cele mai multe pesticide:
1. Căpşune
2. Mere
3. Nectarine
4. Piersici
5. Struguri
Pomelo este unul dintre fructele care asigură necesarul de vitamina C pentru cei care îl consumă, dar este şi periculos pentru anumite persoane.
“Fructul, ca oricare dintre citrice, poate fi consumat pentru prevenirea şi tratarea răcelilor şi gripelor şi este un bun stimulent al sistemului imunitar. De asemenea, previne arteroscleroza şi echilibrează presiunea arterială, graţie conţinutului de pectină”, explică Marian Grigore, specialist în apifitoterapie, conform Adevărul.
Experţii spun că în cazul bebeluşilor, aceste fructe ar trebui evitate. Chiar dacă nu prezintă pericol de alergii, citricele pot duce la urticarie, eczeme sau probleme digestive, totul din cauza acidităţii.
În plus, mai e o categorie de persoane care ar trebui să evite citricele.
"În special, cei cu alergie la citrice ar trebui să evite pomelo, deoarece poate declanşa efecte secundare, cum ar fi urticarie, mâncărime, erupţii cutanate şi probleme digestive. Dacă aveţi aceste efecte secundare sau orice alte reacţii adverse după ce aţi consumat fructul, întrerupeţi imediat utilizarea şi consultaţi-vă medicul.
La fel ca grapefruitul, poate interfera, de asemenea, cu anumite medicamente, inclusiv cu unele tipuri de statine.
Dacă luaţi medicamente sau aveţi afecţiuni de sănătate, asiguraţi-vă că discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a adăuga pomelo în dieta dumneavoastră”, spune specialistul.