Au ajuns la noi numeroase comentarii, grecesti si romane, publicate la editiile lor dupa Aratus. in secolul 5 d.Hr. un text latin, Liber Hermetis, tradus din limba greaca, aduce un amestec confuz de teorie despre decani, conjunctii, sensurile unor planete in anumite semne si o formula de consiliere pentru probleme personale - cum sa stabileasca momentul unui deces, zilele dificile, momentul propice pentru casatorie, durata de viata si care pare sa derive dintr-un original timpuriu. Interesant este ca se acorda o atentie deosebita decanilor: decanul al treilea din Gemeni este responsabil pentru durerile musculare, primul decan din Fecioara controleaza stomacul, primul decan din Rac, inima si asa mai departe. Este un text in care Omul astrologic isi face aparitia pentru prima oara, semnele sunt numerotate, cercul zodiacal este dispus pe inaltimea omului si incepe cu Berbecul la nivelul capului si incheie cu Pestii - labele picioarelor. Fiecare parte a corpului intra sub influenta semnelor astrale in ordinea lor.
Si mai aflam ca daca la momentul conceperii sau a nasterii una dintre stele se afla intr-o pozitie proasta sau o planeta este afectata, se produce o infirmitate in membru corespondent cu acea stea. De exemplu, un om are patru parti principale: cap, torace, maini, picioare. Una dintre aceste parti care este afectata in momentul conceptiei (primele idei despre defectul genetic!) va dovedi infirmitatea la nastere – un picior mai scurt decat celalalt, un ochi de o culoare celalalt de alta, barlbaiala; explicatia este pe masura intelegerii epocii – discursul ii este estompat pentru ca raza unei planete rauvoitoare a ajuns sa loveasca acea parte a corpului, ca s-a stricat.
O figura cetoasa, cu numele de Critodemus, este amintit intr-o lista cu fondatorii traditiei astrologic elene elaborata de Firmicus Maternus, scriitor si astrolog roman, undeva pe la 356 d. Hr., in lucrarea sa De erroribus profanorum religionum, printre personaje imaginare cum ar fi Hermes, Orfeu si Nechepso. Acest tip de reprezentare ar putea jigni pe cineva care incearca sa urmareasca istoria astrologiei. A fost imaginar si Critodemus? Sau a construit el, intr-adevar, horoscopul care se spune ca l-a elaborat? Greu de spus, dar atata timp cat exista tratatul atribuit lui Horasis, din care, astrologii au aflat ca un oarecare Hephaistion, bazat pe formule absolut astrologice, a stabilit momentul in care un copil se va naste, nu ar fi imposibil.
Treptat, astrologia incepe sa fie acceptat ca un corp, mai mult sau mai putin coerent, de cunostinte. Acest lucru nu inseamna, totusi, ca a fost lipsita de contradictii sau ca s-a dezvoltat cu o mai mare acuratete decat alte teorii despre natura universului.