Studiile arata ca femeile frumoase au mai multi copii decat stramoasele lor si ca majoritatea urmasilor acestora sunt tot femei. Fiicele, la randul lor, tind sa devina la fel de atractive, iar ciclul se reia. Asa se explica faptul ca in ultimele secole lupta pentru frumusete a devenit tot mai acerba, mai ales in randul femeilor.
Potrivit cotidianului Times, reprezentantii ambelor sexe sunt de acord ca femeile sunt intr-adevar cele mai frumoase specimene... cu mici exceptii.
Psihologii sunt de parere ca din moment ce atractia sexuala este o trasatura mostenita genetic, iar aspectul fizic joaca un rol destul de important in intemeierea unui cuplu, este clar ca fiicele vor avea mult mai multe sanse sa-si intemeieze o familie decat fiii.
In schimb, in cazul barbatilor, aspectul fizic conteaza mult mai putin, in conditiile in care un barbat atragator nu are neaparat mai multi urmasi decat ceilalti barbati. Asta inseamna ca, din punct de vedere al evolutiei, pe umerii barbatilor nu apasa necesitatea de a fi mai frumosi pentru a avea urmasi.
Barbatii si femeile cauta lucruri diferite la partenerii de viata. In timp ce femeile pun mare accent pe aspectul fizic, in ochii reprezentantelor sexului frumos conteaza mai mult abilitatea partenerului de viata de a avea grija de ele in perioadele in care sunt extrem de vulnerabile, cum ar fi graviditatea. Din punct de vedere istoric, aceasta s-ar traduce prin urmatorul cliseu: barbatii bogati isi pot gasi mai usor o partenera si au mai multi copiii decat ceilalti. Cu alte cuvinte evolutia favorizeaza femeile frumoase si barbatii de succes.