Cuvantul "tehnologie" se poate defini ca o entitate a cunostintelor umanitatii de a combina resursele existente, in vederea obtinerii produselor dorite, produse ce pot indeplini diferite nevoi sau poate satisface dorinte.
Cand cuvantul "tehnologie" este combinat cu alti termeni, expresia rezultata, ca de exemplu "tehnologie medicala" sau "tehnologie spatiala" se refera la starea respectivului domeniu de cunostinte sau instrumente.
In multe societati, tehnologia a contribuit la dezvoltarea economiilor si a permis o crestere a agriculturii. Insa mai putem spune ca in unele cazuri, tehnologia actuala nu a imbunatatit cultura unui anumit popor, deoarece de cele mai multe ori a dus la aparitia conflictelor politice.
Dezvoltarea tehnologiei se bazeaza pe mai multe domenii de cunoastere, ca de exemplu: informatii stiintifice, tehnice, matematice, lingvistice si istorice.
Utilizarea tehnologiei de catre rasa umana a inceput prin conversia resurselor naturale in unelte simple.
Progresele tehnologice din ultima perioada, inclusiv presa de tipar, telefonul si internetul au diminuat bariele fizice ale comunicarii si au permis oamenilor sa interactioneze la scara globala.
Istoria tehnologiei in Romania se refera la evolutia in timp a uneltelor, dispozitivelor si metodelor de fabricatie din Romania, precum si a inventiilor care au contribuit la progresul in diferite domenii.
Capacitatea creatoare a poporului nostru s-a manifestat inca din cele mai vechi timpuri.
De-a lungul mileniilor de evolutie umana, generatiile care s-au succedat au perfectionat la foc continuu uneltele si procedeele de productie pentru a le face tot mai productive.
Marturie stau toporasele din piatra de pe valea Darjovului, ce dateaza de acum cinci sute de mii de ani si care fac parte dintre cele mai vechi vestigii de pe teritoriul tarii.
Tot din perioada dezvoltarii tehnologiei romanesti fac parte si evolutia culturilor neoliticului, creatiile remarcabile ale Epocii Bronzului, remarcabilele lucrari din argint ale geto-dacilor si impresionantul sistem de fortificatii din muntii Orastiei.
In perioada feudalismului, iscusitii mesteri anonimi au realizat importante valori materiale si spirituale, precum constructii grandioase, obiecte de mestesug si de industrie casnica si instalatii pentru folosirea apelor curgatoare.
In epoca moderna, se afirma si marii ingineri si inventatori ai tehnologiei romanesti, printre care: Vlaicu, Vuia, Coanda si Saligny, care de altfel in multe domenii s-au manifestat si ca adevarati deschizatori de drumuri.
In finalul acestui articol va ofer o lista cu cele mai importante momente ale dezvoltarii tehnologiei din Romania:
1. In perioada paleoliticului inferior pe teritoriul tarii apar primele unelte prelucrate rudimentar din piatra cioplita.
2. In neolitic si eneolitic se extinde cultivarea cerealelor si se foloseste sapaliga pentru arat. Catre sfarsitul perioadei apare plugul primitiv de lemn.
3. Perioada 2.000 - 1.200 i.Hr. se caracterizeaza prin dezvoltarea metalurgiei bronzului.
4. In jurul perioade 1.200 i.Hr. se confectioneaza primele arme si unelte de fier.
5. In secolul al III-lea, la Tomis si in alte localitati subcarpatice, este atestata existenta unor cuptoare de ars caramida. Tot in aceasta perioada s-au descoperit vase in care se pastra titei sub forma de smoala.
6. In 1060 este atestata cresterea viermilor de matase. In plus intr-un document din 1075 este mentionata ocna de sare de la Turda.
7. La 8 decembrie 1366 se descopera mentiunea documentara referitoare la fabricarea berii pe teritoriul tarii.
8. In 1508 se infiinteaza prima tipografie din zona romaneasca, la Manastirea Dealu.
9. In jurul anului 1500 este consemnata utilizarea vagonului care functiona pe sine de lemn.
10. In 1555, inventatorul sas Conrad Haas, in lucrarea "Manuscrisul de la Sibiu", emite ideea utilizarii prafului de pusca pentru lansarea rachetelor.
11. In 1685 incepe exploatarea salinei de la Slanic, Prahova, cea mai importanta din Tara Romaneasca.
12. La 1818, in prezenta domnitorului Ioan Gheorghe Caragea, se lanseaza "Balonul Mihai Bravul", primele experiente de navigatie aeriana.
Sursa: Wikipedia, biblioteca.reliegive.ro
Citeste si:
5 lucruri despre tehnologie care te vor ingrozi
Masina cu telecomanda pentru spionaj - Vrei si tu?
Top ceasuri desteptatoare inedite