Cum stam cu sexul in Romania?
Raspunsul este "prost". De cum am deschis acest subiect, am primit un raspuns la care nu ma asteptam. Crinela Turcu este psiholog clinician specialist si mi-a spus asa: “vi se pare ca excesul in sex este o problema de actualitate in Romania?” Eu am zis ca da. Ei bine, nu este. “In Romania ne confruntam cu o inhibitie in ceea ce priveste sexul, cu inversul excesului, pentru ca oamenii muncesc foarte mult, sunt foarte stresati, iar dorinta sexuala scade, de aici si o diminuare a relatiilor sexuale. Putem vorbi de excese in sex in randul adolescentilor, dar nici aici, ci mai degraba de relatii la intamplare”, spune Crinela Turcu.
Cand putem spune ca apar excesele in sex
Aici am apelat la doi psihologi. Pe de o parte Crinela Turcu mi-a zis ca excesul in sex apare atunci cand unul dintre parteneri se simte inconfortabil. Insa aici nu exista nimic clar pentru ca totul este foarte individual, cu totii avem nevoi diferite. Unii fac sex de 3 ori pe noapte si le este bine, altii o fac o data la trei saptamani si la fel le este bine. Deci nu putem vorbi de o regula.
Al doilea psiholog cu care am discutat este Mirela Tirlie. Aceasta mi-a spus ca: “Problema exceselor ne intoarce automat la problema normalitatii: nu putem vorbi despre execese fara sa avem un etalon la care sa ne raportam. Ce inseamna asadar normalitate si ce inseamna excese atunci cand e vorba de sex? O definitie simpla ar spune ca normal in sexualitate este TOT ceea ce provoaca placere, cu conditia sa fie liber consimtit de parteneri. In acest sens, putem vorbi despre execese atunci cand activitatea sexuala incepe sa aduca prejudicii pentru persoana in cauza sau pentru cei din jurul sau”.
Prea multa masturbare?
Studiile legate de tulburari datorate masturbarii excesive nu exista. Masturbarea este continuarea unor comportamente din pubertate, fiind un comportamnet normal, legat de autocunoasterea corpului, spune Crinela Turcu.
“Din pacate, exista inca foarte multe prejudecati cu privire la masturbare, cele mai multe de ordin moral sau religios, dar intalnim inca destul de des si temeri serioase cu privire la consecintele fiziologice ale masturbarii asupra sanatatii. Medicina moderna arata ca masturbarea nu are nici un fel de efecte nocive asupra sanatatii, asa cum s-a crezut secole de-a randul. Mai mult decat atat, ca orice lucru care produce placere, masturbarea are efecte benefice asupra starii generale - in corp se inregistreaza procese fiziologice similare cu cele traite in timpul unui act sexual”, subliniaza psihologul Mirela Tirlie.
Un lucru e clar, barbatii o fac mai mult decat femeile. Iar in cazul unei masturbari excesive, persoana respectiva are tendinta sa nu se implice in alte relatii intime cu alte persoane. Dar asta este doar o alegere personala.
Nimfomanul si profilul psihologic
Daca tema este "prea mult sex", atunci nimfomanul nu putea sa lipseasca. “Nimfomania se refera teoretic la o exacerbare a impulsului sexual la femei - satiriazis ar fi corespondentul masculin, mai putin cunoscut dar confirmat de specialisti. Nu putem vorbi de un profil psihologic standard al nimfomanei. Acest "profil" a variat de-a lungul timpului in functie de acceptiunea generala asupra satisfacerii dorintelor sexuale - comportamente sexuale tabu sau reprobabile in trecut sunt astazi general acceptate. Se stie ca apetitul sexual este diferit de la o persoana la alta, la unele persoane nevoile sexuale pot fi extrem de intense, insa nu se poate vorbi de diferente pishologice rezultate doar din apetitul sexual”, spune Mirela Tirlie.
Aceasta conchide ca “O educatie sexuala deschisa ne poate feri de prejudecati, tabuuri, de false capcane psihologice in care putem cadea in absenta informatiilor, si ne poate ajuta sa ne bucuram mai mult de propria sexualitate”.