Ca unul dintre primii jurnalisti romani ce au beneficiat de aceste burse, am avut ocazia sa o vizitez pe Rosalynn Carter de doua ori, la Atlanta, unde isi are sediul Carter Center. De la obtinerea bursei, am inteles ca sanatatea mintala nu e doar o problema marginala. In Romania, ca si in intreaga lume, una din patru persoane are, la un moment dat pe parcursul vietii, o problema mintala ce necesita asistenta de specialitate. Multi sufera de boli mintale grave, precum schizofrenia. Afectiuni mintale precum depresia, stresul post-traumatic sau dependenta de droguri ori alcool afecteaza un mare numar de persoane. Cu toate acestea, se cunosc prea putine despre bolile mintale, iar cei care sufera sunt adesea victimele stigmatizarii si discriminarii. Adica doua dintre lucrurile impotriva carora Rosalynn Carter si-a propus sa lupte; in SUA, in Romania si in restul lumii.
Inceputul : campania lui Carter pentru functia de guvernator
"Am inceput sa fiu interesata in probleme de sanatate mintala cand eram angajata in campania sotului meu pentru functia de guvernator", povesteste Rosalynn Carter, care isi aminteste ca in acea vreme, la inceputul anilor 70, institutiile americane de sanatate mintala erau intr-o stare foarte proasta. "Oamenii erau mutati din spitale in comunitate, dar nu existau servicii comunitare. In timpul campaniei m-au abordat multi oameni in legatura cu aceste probleme, asa ca l-am intrebat pe Jimmy ce avea de gand sa faca vizavi de sistemul de sanatate mintala daca avea sa fie guvernator. Mi-a spus ca vom avea cel mai bun program din tara si ca ma va pune pe mine in fruntea lui".Suntem intr-un birou elegant, plin de carti, obiecte de pret si portrete. Ne-am asezat langa o masuta de cafea pe care abia am loc sa-mi asez laptopul. Rosalynn Carter sta pe fotoliul din dreapta mea si vorbeste cu voce scazuta, dar plina de entuziasm.
Desigur, povesteste ea, noul guvernator al Georgiei, Jimmy Carter, nu a numit-o in fruntea programului. "Nu stiam prea multe despre asta atunci". Dar a infiintat o comisie guvernatoriala, iar Rosalynn Carter a facut parte din ea si a vizitat facilitatile de sanatate mintala din stat.
A urmat campania pentru prezidentiale si pentru ca in CV-ul sau apareau activitatile legate de sistemul de sanatate mintala multi dintre cei implicati in sistem apelau la ea: "daca aveau un program bun, voiau sa-mi arate ce au facut, iar daca nu era bun, voiau ca eu sa-i ajut atunci cand sotul meu avea sa devina presedinte". Asa ca, in timpul mandatului lui Carter, a existat o comisie prezidentiala pe probleme de sanatate mintala, la initiativa Primei Doamne.
"Totul era dat sub covor"
"Si acum am un program foarte bun aici, la Carter Center", spune, nu fara mandrie, Rosalynn Carter. "Cand am inceput", adauga ea, "nu stiam nimic despre aceste probleme. Totul era dat sub covor, oamenii se rusinau sa recunoasca ca au o afectiune mintala".
Inca exista, intr-o anumita masura, aceasta mentalitate, mai spune Rosalynn Carter, care isi aminteste ca situatia era, totusi, mult diferita in trecut: "Oamenii nu voiau ca cineva sa stie ca au o problema mintala si pur si simplu nu voiau sa vorbeasca deloc despre asta. Iar noi nu stiam nimic despre asta. Nu existau prea multe cercetari stiintifice privind originea bolilor mintale. Era un mister, pur si simplu. Si nu existau multe tratamente. Exista cate ceva, dar nu se stia mare lucru. Asa ca oamenii erau internati in institutii".
Citeste mai multe pe www.frontnews.ro
Autor: Alexandru Bradut Ulmanu, Atlanta