Cat de bine stai cu memoria?
Doua din prietenele mele - sunt aceeasi zodie, dar nu cred ca asta e o predispozitie a zodiei - sunt genul de persoane atat de imprastiate si de uituce incat merita sa fie date ca exemplu negativ in acest material. E adevarat, niciuna din ele nu are dificultati in a retine lucrurile importante care tin de profesia lor sau de familie si prieteni, dar nici nu te poti baza ca ele or sa recunoasca (vizual) o persoana cu care au lucrat sau pe care au intalnit-o in trecut. Pentru ele, dar si pentru noi, iti voi spune cum ne-am putea antrena creierul sa tina minte. Incepe prin a le face in fiecare zi, in timp ce astepti sa se faca cafeaua sau sa isi schimbe culoarea semaforul.
- acorda-ti cateva minute in fiecare saptamana pentru a incerca sa tii minte (chiar daca le ai stocate in telefon!) datele de nastere ale celor dragi, ale colegilor de serviciu, ale vedetelor preferate.
- incearca sa memorezi un numar de telefon pe care il folosesti frecvent.
- joaca jocuri video. Cele mai bune pentru a-ti exersa creierul sunt cele de tip Mahjong, pe care le poti gasi online si sunt potrivite pentru orice varsta. La fel de bune sunt cele care te obliga sa retii ordinea in care niste obiecte apar pe ecran sau locul exact in care se afla. Iar despre cele de strategie, expertii spun ca sunt cel mai potrivit fel in care iti poti folosi creierul.
Vocabularul inainte de toate!
Specialistii sustin faptul ca trebuie sa ne facem timp pentru citit, daca vrem sa ne extindem vocabularul si usurinta cu care invatam si intelegem cuvinte noi. Daca, de pilda, tu esti o impatimita a modei, citeste, macar o data pe saptamana, o revista saptamanala economica sau care sa se preocupe de lumea politica. Cuvintele noi, puse in context, vor reprezenta cel mai sigur mod pentru a le retine si insusi.
O alta metoda, care este extrem de recomandata de specialisti, este sa invatam o limba straina. Nu te stresa prea mult in legatura cu timpul tau pretios si cu banii. Ar da roade chiar si un curs pe care l-ai cumpara si din care ai incerca sa inveti macar o jumatate de ora pe saptamana. Eu mi-am propus (idealista de mine!) sa imi cumpar o carte de portugheza, pentru ca mi se pare ca suna foarte bine aceasta limba.
Cele mai frumoase exercitii pe care le poti face sunt si cele pe care - dupa jocurile video - te vor distra cel mai mult. Te-ai putea gandi, in timp ce mergi spre munca sau in timp ce alergi dimineata (daca alergi!) la liste cu toate cuvintele care incep cu litera ta preferata sau ai putea face mici exercitii de imaginatie in care sa te gandesti la un om necunoscut, intalnit pe strada si sa iti imaginezi cum arata viata lui, care ii este programul de munca si care este istoria vietii lui. O alta idee pentru un exercitiu este sa te gandesti la toate felurile in care poate fi folosit un ruj, sau oricare alt obiect vrei tu. Sau, "just for fun and creativity", gandeste-te la felul in care ar arata o campanie publicitara pentru un produs preferat de tine.
Schimba-ti tiparul!
Pentru a fi mereu alert, a ne folosi mereu creierul si a-l obliga sa creeze mereu asocieri noi, cercetatorii recomanda sa nu functionam prea des pe "pilot automat". Cel mai usor de facut este sa ne schimbam traseele zilnice, spre scoala, spre serviciu. In mod clar, va trebui sa ne pastram ochii larg deschisi, sa ne scoatem castile de la si sa fim atenti, pentru a putea urmari statia exacta la care trebuie sa coboram sau, pur si simplu, pentru ca nu cunoastem bine cartierul. Acelasi lucru se poate face si dintr-o masina, incercand sa gasesti rute alternative, mai rapizi si mai putin circulate, pentru a ajunge mai repede undeva si a evita ambuteiajele.
Asta e, probabil, unul din exercitiile care imi plac cel mai mult. Mi-am schimbat traseul obisnuit care ma aduce in redactie, cu toate ca era cel mai rapid traseu: cu metroul. De mai bine de doua saptamani, prefer sa merg cu autobuzul. Inseamna mai mult timp petrecut pe drum, dar include si o portie mare de neprevazut. Saptamana trecuta a ramas autobuzul in pana, asa ca am ajuns pe jos. Momentan, sunt in cautarea unui alt traseu care sa ma aduca la munca, unul care sa nu implice nici metrou, nici autobuz…
Restul exercitiilor care ar trebui facute au ca finalitate "scoaterea" automatismelor din viata noastra de zi cu zi: schimbarea felului in care ne organizam biroul sau bucataria, schimbarea locului in care ne tinem obiecte folosite zilnic (ai putea incerca sa schimbi locul in care iti tii cheile), dar si schimbarea, de exemplu, a mainii cu care ne spalam pe dinti sau cu care mancam. Pentru o stangace ca mine, e floare la ureche sa ma spal pe dinti cu mana dreapta (ani de obisnuinta), dar cu furculita in mana dreapta fiecare imbucatura ajunsa cu bine la gura e o provocare.
Specialistii spun ca exercitiile de matematica sunt un alt mijloc ideal de exercitiu pentru creier iar jocurile Sudoku sunt metoda ideala prin care iti poti petrece - cu folos - timpul petrecut in metrou sau autobuz.
Exerseaza-ti creierul cu aceste exercitii si spune-ne progresele tale pe forum!