Evident, daca oamenii au probleme de comunicare, este cu atat mai greu pentru cei doi sa se poata apropia. Atunci cand exista anumite probleme de comunicare sau atunci cand simti ca nu mai sunteti la fel de apropiati, puteti recurge la aceste mici idei si sugestii.
Care e importanta care ar trebui acordata inimitatii?
Psihologul si psihoterapeutul Cristiana Haica de la Clinica Terapia M ne explica rolul pe care intimitatea il joaca in viata de cuplu.
Iata ce spune psihologul: "Este extrem de importanta si se pare ca dupa primele luni in care cei doi petrec majoritatea timpului dedicandu-se aproape exclusiv unul altuia, parca uita cum este sa fie parte dn acel ceva ce se numeste relatie, par ca fug unul de altul, si incet-incet se pierd acele gesturi, priviri complice, acele cuvinte-cheie sau cuvinte-simbol care sunt purtatoare de semnificatii aducand cu sine povesti intregi legate de amintiri comune."
Cristiana Haica ne da definitia intimitatii: "Intimitatea, daca vreti, este acel nutrient care hraneste si dezvolta relatia, precum o floare, o relatie poate supravietui si fara nutrient (ingrasamant) dar nu arata ca una care este nutrita asa cum ar trebui si nu are aceleasi sanse de supravietuire."
Construirea intimitatii, pas cu pas
Unul din cei mai importanti pasi pe care trebuie sa ii faci este sa ai deschiderea de a fii foarte sincera si de a-i impartasi partenerului toate sentimentele. Specialistul ne spune cum ar trebui sa procedeze un cuplu care vrea sa isi construiasca intimitatea si ne explica felul in care aceasta conteaza pentru o relatie.
"Intimitatea se construieste de la sine de la inceputul construirii relatiei, odata cu ea, aceasta este valabil numai pentru cuplurile intemeiate pe dragoste nu pe "interese" de orice fel. Pentru ca intimitatea presupune ca premisa existenta dragostei. Intimitatea (si ca sa lamurim, aici nu vorbim despre sex) este cea care intretine dragostea in maturizarea ei de la indragosteala pana la acel sentiment plin de prietenie, respect, admiratie, incredere reciproca a cuplului care este la nunta d eargint si de aur. Ea face sa supravietuiasca cuplurile longevive pentru ca datorita intimitatii acelor detalii care ii leaga pe cei doi ei nu se vor plictisi niciodata impreuna si vor savura cu mare placere minutele petrecute alaturi, doar ei doi."
Specialistul Clinicii Terapia M ne spune cum poti invata sa faci din momente petrecute impreuna mici momente importante pentru viitorul relatiei.
"Un cuplu isi construieste intimitatea atunci cand petrece timp impreuna, timp pretios , in care se simt bine, se plimba, vad lucruri, fac lucruri impreuna (fie ca este vorba de gatirea unei ciorbe, fie de plantarea unui copac, fie merg la plimbare in parc). Nu mai este constructoare de intimitate acea activitate in care unul din cei doi nu este acolo (in cuplu) cu tot sufletul, este cu gandul aiurea sau participa fortat la acea activitate. Se poate intampla ca unul din membrii cuplului sa nu vrea sau sa nu fie la un moment dat dispus sa faca lucruri alaturi de partener, atunci nu putem spune ca cei doi isi construiesc intimitatea, deoarece nu sunt cu totul prezenti alaturi de celalalt."
Nu trebuie sa iti fortezi partenerul sa fie alaturi de tine sau sa mearga cu tine acolo unde tu iti doresti, pentru ca exista sansa ca acel moment sa nu mai fie unul pozitiv si ca intimitatea sa nu mai existe.
Care sunt cele mai importante principii pe care cuplul ar trebui sa le respecte? Exista lucruri pe care ar trebui sa le evite, pentru a-si construi intimitatea?
Cristiana Haica, specialistul Clinicii Terapia M spune: "Singurul principiu pe care il consider esential este unul compus - fiecare partener ar trebui sa se iubeasca suficient de mult pe sine pentru a se dezvolta (pe sine) incat sa se daruiasca cat mai mult, mai deplin, partenerului si sa fie dispus (aceasta este partea a doua a principiului) sa faca el cat mai multe lucruri pentru relatie si celalalt, inainte de a astepta ceva in schimb (majoritatea partenerilor asteapta sa vada mai intai ce li se ofera ca sa vada ce vor da ei, imaginati-va cum arata cuplurile acestea, in care stau amandoi stili si asteapta ca celalalt sa faca lucruri pentru el)."