Ce este optimismul?
"Simplu spus, optimismul este o stare de spirit, o atitudine pozitiva fata de situatiile de viata in care te gasesti. Popular se vorbeste despre ‚a vedea jumatatea plina a paharului'. Optimismul este important pentru ca are efecte benefice asupra sanatatii. Chiar daca majoritatea oamenilor se gandesc la sanatate ca la absenta bolii, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMC) ii da insa o definitie complexa: ‚Sanatatea este o stare completa de bine la nivel fizic, mintal si social, iar nu absenta bolii'.De aceea, optimismul bine educat este esential, pentru ca iti permite sa iti mentii starea de sanatate. Exista numeroase practici simple pentru dezvoltarea optimismului. Iata in continuare trei dintre exercitiile care lucreaza pe cele trei paliere din definitia OMC", spune Andy Szekely.
Exercitii
Respiratia cu miscare
„Primul exercitiu este o forma de respiratie in patru timpi, insotita de miscare. Practic, faci patru pasi apasati si iti umpli plamanii cu aer la fiecare pas (cam 25% din cantitatea de aer inspirata la fiecare pas), iar apoi faci acelasi lucru la expiratie (tot in patru timpi). Efectul este o mai buna oxigenare a creierului si o senzatie de flexibilitate si agilitate in corp."
Afirmatiile
„Afirmatiile sunt o serie de cuvinte sau expresii ‚puternice' de genul: ‚pot sa fac asta' sau ‚imi place de mine' sau ‚stiu ceea ce stiu si stiu ca pot' sau ‚ceea ce se intampla acum este util si folositor'. Este important ca afirmatiile sa fie repetate de mai multe ori, preferabil cu voce tare si sa fie la timpul prezent. Chiar daca pot parea la inceput stupide, afirmatiile sunt unele dintre cele mai bune cai pentru pastrarea optimismului."
Zambetul
„Zambetul, fie el si fortat la inceput, genereaza o stare de bine in intregul corp. Daca ai incercat vreodata sa zambesti macar un minut fara oprire, probabil stii ca nu iti poti mentine o stare neplacuta si sa zambesti in acelasi timp."
Cat timp iti trebuie ca sa te simti bine ?
Andy Szekely raspunde: „Pai cat timp ai la dispozitie? Probabil un interval de 60-120 de secunde este suficient pentru deblocarea dintr-o stare de stress mediu. O idee buna ar fi sa faci toate cele trei exercitii ‚la pachet', intrucat ele au efect cumulativ. Intrebarea cheie care ramane este: poti fi atenta ca de fiecare data cand ai o atitudine pesimista sa te opresti si sa iti acorzi doua minute de optimism? Efectele se vad imediat in sanatatea ta (fizica, psihica şi emotionala)."
Iti propun sa meditezi la aceasta intrebare si sa incerci macar sa pui in practica exercitiile pentru optimism pe care Andy Szekely ti le-a propus. Eu le-am testat deja in cadrul unei conferinte de presa si trebuie sa-ti marturisesc ca, in cazul meu, efectul a fost maxim. Si acum fac aceste exercitii aproape in fiecare dimineata. Zambeste!